Valér
4 °C
8 °C

Ombudsmani vizsgálat az átmeneti gyermekotthonokban

2001.01.31. 16:25
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot folytat hat átmeneti gyermekotthonban. A vizsgálat célja kideríteni, hogy milyen mértékben sérültek az elhelyezettek családhoz és kiemelt védelemhez fűződő jogai. Az Ombudsmani Hivatal (OBH) felajánlást tett a családügyi miniszternek, hogy az átmeneti otthonok mellett újra tegye lehetővé az úgynevezett hetes otthoni ellátást is-derült ki az OBH közleményéből.
Hat átmeneti gyermekotthonban folytat vizsgálatot Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Ezek az otthonok az 1997. évi XXXI. a gyermekvédelemről szóló törvény életbelépéséig hetes otthonként működtek. A hetes otthonok működésének lényege az volt, hogy a gondozásba vett kisgyermekek a hétvégéket valamint az iskolai szünidőt a családjukkal töltötték. A rossz anyagi helyzetű vagy egészségi állapotú szülők így képesek voltak állami segítséggel felnevelni utódaikat. Így sok esetben meg lehetett előzni a családok kettészakadását.

Hat hónap a megváltozásra

Az új törvény, amely a hetes otthonok jogállását megváltoztatta, azt mondja ki, hogy hat, maximum kilenc hónapon keresztül kell a gyermek teljes ellátottságáról gondoskodni. Ezután döntés születik a gyerek további sorsáról. Ha a szülők anyagi helyzetében vagy életvitelében eme időszak alatt nem állt be jelentős javulás, akkor kezdeményezni kell a gyermekvédelmi gondoskodásba vételt, illetve fel lehet függeszteni a szülők törvényes képviseleti jogát. A vizsgálatok szerint a maximális kilenc hónap nem elég ahhoz, hogy kimutathatóak legyenek az életvitelben beállt változások.

360 gyermek elhelyezhető lenne

Az Ombudsmani Hivatal által vizsgált hat intézményben jelenleg 395 kiskorút gondoznak. A felmérések szerint közülük 360-nak a szülei vagy törvényes képviselői alkalmasak arra, hogy állami segítséggel felneveljék őket. Az elmúlt évben összesen 39 gyermek átmeneti gondozását lehetett megszüntetni, mert az elhelyezés indoka nem változott. A határidő lejárta után a kiskorúakat gyermekvédelmi gondozásba kellene venni. Ezt viszont nem teszi lehetővé a gyermekvédelmi törvény, amelynek 7. paragrafusa megtiltja, hogy anyagi okokból fennálló veszélyeztetettség miatt szakítsanak el valakit a családjától.

Törvénymódosítást kér az OBH

Az OBH megállapítása szerint a hetes otthonok jogai és feladatköre csak részleteiben fedi az átmeneti otthonokét. Gönczöl Katalin javaslatot tett Harrach Péter szociális és családügyi miniszternek, hogy a gyermekvédelmi törvény módosításával újra hozza létre a hetes otthonok rendszerét, az átmeneti otthonok mellett.