Márk
13 °C
28 °C

Nincs egyetértés az ombudsmanok ügyében

2001.06.18. 19:07
A szocialista frakció Lenkovics Barnabást, Takács Albertet és Kaltenbach Jenőt támogatni fogja a keddi parlamenti ombudsmanválasztáson, Maczonkai Mihály megválasztását azonban szakmai okok miatt nem szavazzák meg. Az SZDSZ bejelentette: a frakció kizárólag Kaltenbach Jenő megválasztását támogatja, a többi szavazásban nem is hajlandó részt venni. A MIÉP pedig Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman újraválasztását ellenzi.
Lenkovics Barnabás
Az államfő Lenkovics Barnabás jogászprofesszort, az ELTE tanárát, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, Maczonkai Mihály, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusát pedig adatvédelmi biztosnak ajánlotta. Mádl az általános helyettesi posztra az MSZP jelöltjét, Takács Albertet javasolja, míg Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman megtarthatja tisztségét, ha a parlament is jóváhagyja a köztársasági elnök ajánlását.

Amint arról korábban az Index is hírt adott, a szocialisták a hat év alatt jól vizsgázott biztosokat tartották volna meg, míg a Fidesz új jelöltekkel állt elő, az ellenzék javaslata a kormánypártoknak, a Fidesz ajánlata pedig az ellenzéknek volt elfogadhatatlan. Mádl Ferenc jelöltjeit ma délután hallgatták meg az illetékes parlamenti bizottságok, holnap pedig a plenáris ülésen dönthetnek az új ombudsmanokról.

A szocialisták nem szavaztak Mádl jelöltjeire

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén az ombudsmanjelöltek fejenként alig három percben fejtették ki elképzeléseiket, az egyórás bizottsági ülés a koalíciós pártok és az ellenzék vitájáról szólt. Az államfő jelöltjeit ugyanis csak a kormánypártok támogatták maradéktalanul, az ellenzék pedig fenntartásait hangoztatta. Vastagh Pál az alkotmányügyi bizottság ülésén úgy vélte, bár elvitathatatlan Mádl Ferenc jelölési joga, annak módjával az MSZP mégsem tud azonosulni. A politikus szerint ugyanis 24 óra egy ilyen fontos döntés meghozatalához csekély idő. Vastagh elmondta, mivel nem volt elég idejük a jelöltek megismerésére, ezért érdemben nem tudnak részt venni a vitában. A szocialista frakció egyébként korai délutáni ülésén estére halasztotta a döntést arra, hogy támogatják-e Mádl Ferenc jelöltjeit. Így a bizottság szocialista tagjai nem is vettek részt a szavazásban.

Répássy Róbert fideszes képviselő a vitában azzal érvelt, nem vonható kétségbe az államfő jelölési joga. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint elfogadhatatlan az ellenzék hozzáállása, mert magatartásukkal az ombudsmani hivatal létét veszélyeztetik. Hack Péter szabad demokrata honatya azt hangoztatta, ha betartják a törvényben foglalt három hónapos jelölési folyamatot, akkor elkerülhető lett volna a kialakult polémia. Hack nehezményezte, hogy a jelölésekről mindössze két egyeztetés zajlott. Az SZDSZ Kaltenbach Jenő újraválasztását tudja támogatni. Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető kijelentette, bízik az államfő bölcsességében és támogatásukról biztosította a jelölteket.

Nincs konszenzus a kormánypártok és az ellenzék között

A parlament emberi jogi bizottságának ülésén a koalíciós pártok szavazatainak köszönhetően szintén elfogadták az államfő országgyűlési biztosi jelölését. A tanácskozáson a szocialisták és a szabad demokraták Kaltenbach Jenőn kívül nem szavaztak senkire. A frakcióknak nem sikerült konszenzusra jutniuk az ombudsman-jelöltek megválasztása ügyében a házbizottság hétfő esti tanácskozásán sem.

Áder János jelezte: szándékai szerint a jelöltekről a Ház legalább két fordulóban szavaz majd. Először az általános ombudsmanról döntenek a képviselők, és e szavazás ismeretében lehet eldönteni, hogy milyen további eljárási rendben szavaznak a másik három jelöltről. A házelnök emlékeztetett arra, hogy volt már példa - egy konszenzus nélkül előterjesztetett személyi javaslat esetében, az alkotmánybíró-választásnál -, hogy az egyik jelöltet megszavazta az Országgyűlés, a másik jelöltet viszont nem. Azt gondolom, hogy miután hasonló szituációról van szó, tehát nincs teljes egyetértés a jelöltek személyét illetően, ezért indokolt a külön-külön való szavazás - mondta Áder János.