Emőke
-4 °C
9 °C

Az Oktatási Minisztérium magán kívül keres felelősöket

2005.05.13. 13:19
Az oktatási tárca munkatársai szóban a pálya.hu tulajdonosait tették felelőssé azért, hogy meg kell ismételni a matematikaérettségit. Egy zsidó iskola diákjai szombaton biztosan nem érettségizhetnek. A rendőrség három gyanúsítottat hallgatott ki eddig az érettségibotrány miatt.

A matematikaérettségi újraírásáért az Oktatási Minisztérium már megtalálta a felelőst. A diákok által leggyakrabban látogatott oktatási portálon, a pálya.hu-n - sok más internetes oldalhoz hasonlóan - idő előtt megjelentek az érettségi tételek, ezért az Oktatási Minisztérium a honlap üzemeltetőjét tette felelőssé a megismételendő érettségi miatt, értesült az Index.

Előfordul az ilyen

Sabbatkor nem írnak
A Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium pénteken levelet írt az oktatási miniszternek a május 28-ra kiírt matematikaérettségi miatt, tudta meg az Index. "A zsidó iskola iskola diákjai sabbathkor - szombaton - nem irhatnak dolgozatot" - mondták az iskolában. Az OM rendelete értelmében körülbelül harmicezer diáknak lesz kötelező újra vizsgáznia. A Lauder Javne Gimnázium diákjai a napokban nyilatkoznak arról, hogy szombaton vagy vasárnap akarnak érettségizni, tudtuk meg az intézmény vezetőjétől. Az iskola szombaton nem lesz nyitva, de a legközelebbi középiskolában megírhatják a dolgozatot a diákok. Szeszler Anna szerint a minisztérium garantálta vasárnapra is az új tételsort.
A pálya.hu tulajdonosa szerint minden évben előfordul, hogy a fórumba feltesznek tételeket, ez történ az idén is. "A linkek igen valtozatosak: mutatott link arra a helyre is, ahol, mint kesőbb kiderült, a másnapi középszintű matematikaérettsegi volt látható, de reklámozták az emeltdíjas sms-helyeket, valamint a matematikaérettségivel foglalkozó egyéb helyeket is. A diákok a fórumokban igyekeztek egymást is tájékoztatni az egyes helyek megbizhatóságáról es tartalmáról, de olyan információ nem került elő, ami egyértelműen bizonyithatta volna bármelyik tétel valódiságát" - mondta az Indexnek Cseh Gábor, a pálya.hu vezetője.

Ott vannak az igazi tételek is

Érdekes módon a feltett anyagok egy részének megbízhatóságáról éppen a Oktatási Minisztérium szállított információkat. A telefonáló munkatárs ugyanis a honlap üzemeltetőjének elárulta, hogy a feltett tételek között ott vannak a másnapi kérdések is.

"Az oktatási tárca munkatársaként bemutatkozó férfi követelte, hogy zárjuk be a topikot, mert szerinte bűncslekményt követünk el" - mondta Cseh. A közalkalmazott férfi azt állította, hogy "alapvetően a pálya.hu felelős azért, hogy meg kell ismételni a matematikaérettségit" - tette hozzá Cseh.

A honlap üzemeltetői azonban nem zárták be a topikot, amivel magukra szabadították a tárca haragját. Nem sokkal később "megállapíthatóan" az Oktatási Minisztérium gépeiről százszámra érkeztek fenyegetőző hozzászólások a fórumba, sőt, a minisztérium egyik gépéről egy külön topikot is létrehoztak, "Szolgálati titkot sért a PÁLYA" címen, amelyben 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegették a szolgálati titok megszegőit, állítja a honlap üzemeltetője, tulajdonosa.

Esetleg feljelentik

"Most azon gondolkozunk, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést teszünk hitelrontásért, pánikkeltésért, feltűnő hülyeségért" - mondta Cseh. Az OM sajtóosztályának munkatársa azt mondta, ők "soha nem mondtak olyat, hogy a pálya.hu lenne a felelős". A sajtóosztály állítása szerint ők csupán annyit kértek a honlap üzemeltetőjétől, hogy a honlapon helyezzenek el egy jelzést, amely szerint aki tételeket cserél, vagy nyilvánosságra hoz, az szolgálati titkot sért. Azt a minisztérium egyetemista alkalmazottja viszont elismerte, hogy néhányszor hozzászólt a fórumhoz.

Magyar Bálint pénteken azt mondta, hogy "nem bukott meg a kétszintű érettségi rendszer", és "a tanárok és a diákok úgy gondolják, hogy például az új magyar és történelem tételsorok egy új oktatási szemléletet tükröznek". Ez "arról szól, hogy nem bebiflázni kell különböző lexikális adatokat, és ezeket visszaadni, hanem (...) értékelni (...), újrarendezni, véleményt formálni (...) logikai rendbe rakni az információkat".

Veszélyeztették a diákok munkáját

A tétellopási ügy, köztörvényes bűncselekmény, ami csaknem ellehetetlenítette 116 ezer diák érettségijét, mondta a miniszter. a lopással "veszélyeztették azoknak a diákoknak a munkáját, akik négy évig készültek erre a megmérettetésre". Magyar miniszter köszönetet mondott a diákoknak, a pedagógusoknak, a szülőknek a megértésért, a belügyminiszternek a segítségért.

A megismételt matematikaérettségit Magyar azzal indokolta, hogy azoknak az érdeke, akik hátrányba kerültek azokkal szemben, akik már ismerték a tételeket. Ez a döntés az esélyegyenlőséget, a verseny tisztaságát szolgálta.

Három gyanúsított

Három embert hallgatott ki a rendőrség gyanúsítottként az idő előtt kikerült érettségi tételek ügyében - közölte az MTI-vel a nyomozást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken. Kettőjüket őrizetbe vették, de előzetes letartóztatásról nincs szó, így péntek este szabadlábra helyezték az összes eddigi gyanúsítottat.

Egyiküket, egy fővárosi egyetemistát - ügyvédje, Bánáti János tájékoztatása szerint - azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a titoknak minősülő tételek továbbításában. Az NNI közli azt is, hogy május 9-e óta folytat eljárást szolgálati titoksértés gyanúja miatt, a nyomozás során összesen 1080 középiskolában ellenőrizték tételesen az érettségi tételek épségét, sértetlenségét.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft