Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az OM számlát küldött a Fidesznek

2005.06.22. 13:33
Harmincnyolcezer forintos számlával együtt küldte ki az Oktatási Minisztérium a Fidesznek a párt által kért PPP beruházási szerződéseket. Sió László, ellenzéki oktatáspolitikus szerint a minisztérium jelentősen túlszámlázott a 928 oldalnyi fénymásolatért, a tárca viszont azt állítja, hogy a fideszesek csinálnak sportot a nagy terjedelmű anyagok kikéréséből.

Húsz kötetbe spirálozott, 928 oldalnyi szerződést postázott az OM a Fidesz oktatási kabinetjének. Az ellenzéki párt a tárca PPP beruházásai után érdeklődött.

Késve, de befizették

A Fidesz két képviselője még május 2-án levélben jelezte az oktatási miniszternek, - aki megváltoztatva korábbi álláspontját betekintést engedélyezett az iratokba, - hogy két nap múlva akarják átvenni a szerződésmásolatokat. Pósán László és Pánczél Károly akkor azt írta, hogy ha a miniszter csak költségtérítés ellenében tudja biztosítani a másolatok elkészítését, "úgy az erről szóló számlát és a befizetéshez szükséges csekket is készíttesse el". A fénymásolt dokumentumokért a tárca 38 564 forintos számlát is küldött a pártnak, amit a Fidesz néhány napot késve be is fizetett.

Cseszegetik a képviselőket

Sió László, a Fidesz oktatáspolitikusa az Indexnek azt mondta, hogy az OM a képviselőket "cseszegeti", annak érdekében, hogy elvegye a kedvüket a kutakodástól. Sió azt állítja, hogy a minisztérium ráadásul jelentősen túl is számlázta a költségeket. A Fidesz ugyanis összehasonlításként három cégtől is árajánlatot kért, de azok 14 és 26 ezer forint között mozogva meg sem közelítették a minisztérium tarifáját. Sió László elmondta: a Fidesz bírósághoz fordul a PPP programok szerződései miatt, miután a minisztérium csak az intézményekkel kötött szerződéseit bocsátotta rendelkezésükre, azonban az intézmények és a magánbefektetők között létrejött szerződéseket nem. Sió szerint viszont pontosan ezek lennének érdekesek, hiszen ezekben szerepel például az, hogy például egy PPP programban felépített kollégium kinek a tulajdonába kerül a szerződés lejárta után, és a minisztérium ellenjegyzése is szükséges volt megkötésükhöz.

Rövid határidőre kérik

Az Oktatási Minisztérium sajtófőnöke, Szántó Gabriella az Indexnek nyilatkozva elmondta, nem érti miért kifogásolja a számlaküldést a Fidesz, hiszen a képviselők is megemlítették a számlázás lehetőségét, az OM számára pedig az adatvédelmi törvény is lehetővé teszi a költségek átruházását. Szántó Gabriella szerint a Fidesz képviselői sportot csinálnak a nagy terjedelmű anyagok rövid határidős legyártatásából, ami ebben az esetben egy alkalmazott egész napi munkáját töltötte ki.