Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Árkot ástak a megroggyant ház tövében

2000.10.10. 15:32
Megsüllyedt és huszonöt méter hosszan megrepedt egy VIII. kerületi utcában található házsor és gyógyszertár. Egy távközlési cég kábelfektetési munkákat végzett, és az árkot túl közel ásta a ház falához. Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérlőit átköltöztették, vagyontárgyaikat a tűzoltóság segítségével hozzák ki. A ház bármelyik pillanatban összeomolhat.
A Kőris utcában lévő földszintes lakóház délelőtt az egyik pillanatról a másikra megrogyott. A tűzoltóság kiérkezésekor a lakók többsége már kimenekült az utcára, de egy idős, féllábú embert ki kellett hozniuk, akinek korábban már agyvérzése is volt. Őt a mentők kórházba szállították.

Kőris utca
Jambrik Ferdinánd tűzoltó őrnagy az Indexnek elmondta, a Kőris utca mentén szabálytalanul, közvetlenül a fal mellett végzett egy cég árokásást, ezért a lakóház és az Illés utca sarkán található gyógyszertár fala megsüllyedt. Az Illés utca felől az árok szabályosan, a faltól 60 cm-re volt, ott nem történt baj.

Jambrik Ferdinád azt is elmondta, hogy az épület a századfordulón épült mészkőből. Már akkor kispóroltak belőle építőanyagot, egy sor mészkő és négy sor tégla helyett csak egy sor téglát építettek a falba.

Bármikor összeomolhat az épület

Az önkormányzat felkérte a tűzoltóságot, hogy segítsenek a vagyonmentésben. A ház bármelyik pillanatban összeomolhat, ezért az utcát a rendőrség lezárta.

A veszélyeztetett lakók
A legfontosabb a bérlők átköltöztetése, tájékoztatta lapunknak Katkó Éva, a VIII. kerületi önkormányzat alpolgármestere. A Futó utca 13-ban vannak üres lakásaik, oda költöztetik át az életveszélyessé vált ház lakóit. Összesen tíz család elhelyezéséről kell gondoskodniuk.

A kábelfektetésnél a Pantel Rt. kordonjai voltak láthatóak. A Pantel szerint a jelzőszalagjaikat ellopták, és információik szerint a Radiant Rt. végeztet fektetéseket.

Nyilatkozatsopp a kábelcégnél

Hidvégi Gábor, a Radiant Rt. termelési igazgatója elmondta, a kivitelezői munkákat a Közműber Rt.-vel végeztették, de mindent megtesznek a kárenyhítés érdekében. Munkatársaik ott tartózkodnak, és segítik a rendőrség munkáját a helyszín biztosításában.
A Közműber Rt. pár napja végez munkákat a Kőris utcában, de nem kívánnak nyilatkozni, mert a Radiánt Rt. megtiltotta nekik.

Feljelentésre készül az önkormányzat

Beck Mária, a VIII. kerületi önkormányzat jogtanácsosa kérdésünkre elmondta, amennyiben a szakértők megállapítják, hogy mindez a kivitelező hibájából történt, akkor az önkormányzat feljelentést tesz.