Judit
2 °C
7 °C

Árkot ástak a megroggyant ház tövében

2000.10.10. 15:32
Megsüllyedt és huszonöt méter hosszan megrepedt egy VIII. kerületi utcában található házsor és gyógyszertár. Egy távközlési cég kábelfektetési munkákat végzett, és az árkot túl közel ásta a ház falához. Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérlőit átköltöztették, vagyontárgyaikat a tűzoltóság segítségével hozzák ki. A ház bármelyik pillanatban összeomolhat.
A Kőris utcában lévő földszintes lakóház délelőtt az egyik pillanatról a másikra megrogyott. A tűzoltóság kiérkezésekor a lakók többsége már kimenekült az utcára, de egy idős, féllábú embert ki kellett hozniuk, akinek korábban már agyvérzése is volt. Őt a mentők kórházba szállították.

Kőris utca
Jambrik Ferdinánd tűzoltó őrnagy az Indexnek elmondta, a Kőris utca mentén szabálytalanul, közvetlenül a fal mellett végzett egy cég árokásást, ezért a lakóház és az Illés utca sarkán található gyógyszertár fala megsüllyedt. Az Illés utca felől az árok szabályosan, a faltól 60 cm-re volt, ott nem történt baj.

Jambrik Ferdinád azt is elmondta, hogy az épület a századfordulón épült mészkőből. Már akkor kispóroltak belőle építőanyagot, egy sor mészkő és négy sor tégla helyett csak egy sor téglát építettek a falba.

Bármikor összeomolhat az épület

Az önkormányzat felkérte a tűzoltóságot, hogy segítsenek a vagyonmentésben. A ház bármelyik pillanatban összeomolhat, ezért az utcát a rendőrség lezárta.

A veszélyeztetett lakók
A legfontosabb a bérlők átköltöztetése, tájékoztatta lapunknak Katkó Éva, a VIII. kerületi önkormányzat alpolgármestere. A Futó utca 13-ban vannak üres lakásaik, oda költöztetik át az életveszélyessé vált ház lakóit. Összesen tíz család elhelyezéséről kell gondoskodniuk.

A kábelfektetésnél a Pantel Rt. kordonjai voltak láthatóak. A Pantel szerint a jelzőszalagjaikat ellopták, és információik szerint a Radiant Rt. végeztet fektetéseket.

Nyilatkozatsopp a kábelcégnél

Hidvégi Gábor, a Radiant Rt. termelési igazgatója elmondta, a kivitelezői munkákat a Közműber Rt.-vel végeztették, de mindent megtesznek a kárenyhítés érdekében. Munkatársaik ott tartózkodnak, és segítik a rendőrség munkáját a helyszín biztosításában.
A Közműber Rt. pár napja végez munkákat a Kőris utcában, de nem kívánnak nyilatkozni, mert a Radiánt Rt. megtiltotta nekik.

Feljelentésre készül az önkormányzat

Beck Mária, a VIII. kerületi önkormányzat jogtanácsosa kérdésünkre elmondta, amennyiben a szakértők megállapítják, hogy mindez a kivitelező hibájából történt, akkor az önkormányzat feljelentést tesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?