Antal, Anett
16 °C
24 °C

Gyurcsány kezében a H5N1 elleni vakcina

2006.03.14. 20:06
Gyurcsány Ferenc mutatta be a madárinfluenza H5N1-es vírusa elleni oltóanyagot, amelyet a világon először Magyarországon gyártanak. A szer alkalmas arra, hogy veszély esetén megakadályozza a vírus átterjedését emberekre.

A világon elsőként Magyarországon gyártják iparszerűen a madárinfluenza H5N1-es vírusa elleni oltóanyagot - jelentette be Gyurcsány Ferenc kedden Pilisborosjenőn, a szert előállító Omninvest Oltóanyagtermelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft. központjában tett látogatása alkalmából.

Állami támogatás a cégnek

A készítményt - ami már megkapta az engedélyt arra, hogy forgalmazzák - magyar virológusok, gyógyszeripari szakemberek, kutatók és fejlesztők állították elő - mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a sajtó képviselőinek felmutatta azt a kis ampullát, amelyben az a hat mikrogrammnyi hatóanyag volt, amely ahhoz szükséges, hogy védetté váljon egy ember.

A szer gyártása mostantól folyamatosan zajlik, "az Omninvest olyan egyedülálló, egész vírusos alumínium-foszfát géltechnológiával rendelkezik, amely mögött sok évtizedes tapasztalat áll" - tette hozzá.

Az oltóanyag arra szolgál, hogy az egyébként állatról-állatra terjedő vírus ne okozhasson megbetegedést emberben. Szükség esetén el lehet rendelni, hogy a készítménnyel beoltsák azt a 20 ezer embert, akik intenzív kapcsolatba kerülhetnek a beteg állatokkal. "Ma Magyarországon nincsen ilyen veszély" - hangsúlyozta a kormányfő.

1995 óta a mindenkori kormányzatok hosszú távú megállapodást kötöttek az Omnivesttel, amely évente 1,3 millió dózis humáninflenza elleni oltóanyagot állít elő. Az elmúlt hetekben a kormány a kutatási-technológiai alapból 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást is megítélt a további fejlesztésekre, amit a cég saját erőből egymilliárd forinttal toldott meg. A Omninvestnek az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank várhatóan további kétmilliárdos hitelt nyújt.

Offshore cég?

A megállapodás szerint a mindenkori árbevétel 14 százaléka közvetlenül visszafolyik az államhoz, íly módon számítások szerint a megtérülési idő az állam számára rövidebb mint 2 év lesz - mondta Gyurcsány Ferenc.

Zimonyi Ferenc, az Omninvest ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a száz főt foglalkoztató cég jelenleg évi 1,4 milliárd forint árbevételt ért el. Minthogy más országok is érdeklődnek a szer iránt, a H5N1-es vírus elleni oltóanyagot előállító technológia eladásából több millió dollár bevétellel számolnak - tette hozzá.

Az Omninvest 98 százaléka sajátos módon egy ciprusi offshore cég tulajdonában van. Korábban a Figyelő kérdésére - nem kerül-e ellenőrizhetetlen helyre az állami segítséggel gyártott vakcinából származó bevétel - Rácz Jenő egészségügyi miniszter azt válaszolta: a céget az első állami szerződéskötéskor megvizsgálta a nemzetbiztonsági szolgálat.