Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Tízszázalékos leépítés a mentősöknél

2006.08.01. 10:19
Az egészségügyi miniszter 2006. július 28-án rendelte el az Országos Mentőszolgálat létszámának azonnali hatállyal történő csökkentését. Az OMSZ szóvivője szerint kisebb, de hatékonyabb, "a valóban rászoruló betegeknek magasabb színvonalú sürgősségi ellátást nyújtani képes, emberileg és szakmailag egyaránt alkalmas személyi állománnyal dolgozó állami mentőszolgálat" kialakítása a cél.

Azonnali hatállyal tíz százalékkal csökkenti létszámát az Országos Mentőszolgálat. Győrfi Pál a mentőszolgálatoknak megküldött hírlevelében azt írja: a létszámcsökkentés 734 dolgozót érint. "(...) az intézkedés és annak végrehajtása az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alapfeladatának, mentési, sürgősségi betegellátó funkciójának erősítését, mint elsődleges fontosságú szempontot veszi figyelembe."

A létszámcsökkentéssel párhuzamosan az Országos Mentőszolgálat tevékenységi körét a kötelezően ellátandó alapfeladatára, a mentésre, valamint a sürgős, illetve szakkíséretet igénylő betegszállításokra koncentrálja. A létszámcsökkentés végrehajtásának előkészítése megkezdődött, a dolgozói érdekképviseletekkel kapcsolatos egyeztetési kötelezettségeit a szervezet betartja, írta az OMSZ szóvivője.


A hírlevél tartalmazza azt is, hogy az OMSZ alapfeladataihoz nem tartozó nem sürgős, valamint előjegyzett betegszállítást csak akkor vállalják, ha van elegendő szabad járművűk.

Az egészségügyi miniszter 2006. július 28-án az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló kormányhatározat foglaltak előkészítése érdekében - a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt figyelembe véve - rendelte el az Országos Mentőszolgálat létszámának azonnali hatállyal történő csökkentését.

"A változások hosszú távon egy kisebb, de hatékonyabb, a valóban rászoruló betegeknek magasabb színvonalú sürgősségi ellátást nyújtani képes, emberileg és szakmailag egyaránt alkalmas személyi állománnyal dolgozó állami mentőszolgálat kialakulásának irányába mutatnak" - fogalmazott a szóvivő hírlevelében.

Létszámleépítés az ÁNTSZ-nél az Észak-Magyarországi Régióban

Átlagosan hétszázalékos létszámleépítés volt az ÁNTSZ-nél az Észak-Magyarországi Régióban az egészségügyi miniszter határozatának megfelelően, mondta az MTI-nek a helyettes megyei tiszti főorvos kedden. A leépítés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 19 fős létszámcsökkentést jelentett, Heves megyében 14, Nógrádban 13 munkatárs kapta meg felmentési okmányát a napokban, közölte Asztalos Ágnes.

Elsősorban a már nyugdíjas alkalmazottakat, másrészt a kevéssel nyugdíj előtt állókat mentették fel. A nyugdíj előtt állók egy része a felmentési idő alatt eléri a nyugdíj korhatárt, illetve élt a "prémiumévek" lehetőségével. A régiós és kistérségi intézetek kialakítása az elkövetkezendő időszak feladata lesz. A régiós átszervezés során erősíteni és segíteni kell az együttműködést.