Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Önkormányzati választás: valaki elkúrta

2006.09.22. 14:44
Az elmúlt héten a közvéleménykutatók inkább a politikai válsággal, mint a jövő hétvégi önkormányzati választással foglalkoztak. A felmérésekből - amelyeket péntek éjfélig lehet közzétenni - az derül ki, hogy a Fidesz összességében megnyerheti a választásokat, de a nagyobb városokban kevés polgármesteri széket szerezhet az MSZP-től. Demszky és Tarlós versenye kiegyensúlyozott a főpolgármesteri székért. Megjósolhatatlan, hogy a válság hogyan hat az erőviszonyokra.

Péntek éjfélig lehet közvélemény-kutatási eredményt utoljára nyilvánosságra hozni az október elsejei önkormányzati választás előtt. Nehéz felmérni, hogy az önkormányzati választásokra milyen hatással lesz a balatonőszödi Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra hozatala, és az azt követő tüntetéseknek és zavargásoknak. A Fidesz a válság előtt minden felmérésben népszerűbb volt a szocialistáknál.

Gyurcsány lemondjon? - megosztott a társadalom

A Gyurcsány-beszéd vasárnapi nyilvánosságra kerülése óta kialakult helyzetről a Medián, a Gallup, a Szonda-Ipsos és a Századvég készített felméréseket. A közvélemény-kutatók felmérései abban sem egyeznek, hogy a lakosság szerint a beszéd nyilvánosságra kerülése után le kell-e mondania a miniszterelnöknek vagy sem.

A televízió hétfői ostroma előtt Gyurcsány Ferenc lemondását a Medián (52:40 százalék) és a Gallup (43:34) által megkérdezettek többsége tartotta szükségesnek. A Szonda Ipsos eredményéből viszont az derült ki, hogy a többség szerint maradnia kell a miniszterelnöknek (itt 47:43 volt a maradáspártiak aránya).

A tévéostrom hatásai

A Medián a Magyar Televízió hétfői ostroma után is készített felmérést, akkor már csak 45 százalék mondatta volna le Gyurcsányt, 44 százalék viszont nem látott erre okot. A Szonda felmérése szerint viszont az emberek 47 százaléka azt gondolta, hogy a kormánynak ártottak az utcai harcok.

A Gallup által megkérdezettekre nem volt ekkora hatással a Magyar Televízió székházának ideiglenes elfoglalása. A második felmérésükben is az emberek 43 százalék azon az állásponton volt, hogy a kormányfőnek le kellene mondania.

Nem romlott a vélemény

Csak a hét második felében készített közös felmérést a válságról a Századvég és a Forsense. A megkérdezettek 45 százaléka szerint le kellene mondania Gyurcsánynak, 48 százalékuk szerint viszont nem. A válaszadók 60 százaléka szerint nem volt elfogadható a miniszterelnök utólagos magyarázata a beszédről, ám csak 38 százalék mondta azt, hogy ennek hatására romlott volna a véleménye Gyurcsány Ferencről.

A felmérés szerint az emberek egynegyede gondolta csak azt, hogy a tévészékház ostroma olyan szervezett provokáció eredménye, amely célja, hogy elterelje a figyelmet a Gyurcsány-beszédről. Azt is csak az emberek 32 százaléka gondolta, hogy a tiltakozásokat az ellenzék szervezi, bár a válaszadók között 22:10 arányban azok voltak többségben, akik szerint az eseményekből a Fidesz profitál, azokkal szemben, akik a válság nyertesének az MSZP-t tartják.

Országos adatok

Az október elsejei választásnak, az utolsó felmérések szerint egyértelműen a Fidesz az esélyese, bár a politológusok szerint egy önkormányzati választás esetén nehéz olyan kritériumokat felállítani, amelyek alapján győztesről és vesztesről beszélhetünk. A közvéleménykutatóknál az ellenzéki pártokra - elsősorban természetesen a Fideszre - szavazók aránya egyértelműen meghaladja az MSZP és az SZDSZ híveinek számát, ám az elemzők szerint a Fidesz csak azokban a nagyobb városokban veheti el a polgármesteri széket az MSZP-től, ahol, mint például Szolnokon, a mostani városvezető nem indul újra.

A Szonda felmérésében az összes választókorú szavazó körében stabilizálódott a Fideszre (34 százalék) és az MSZP-re (22 százalék) szavazók aránya. A részvételüket biztosra ígérők és pártot választók körében valamelyest nőtt az ellenzéki előny (54, illetve 34 százaléknyi a két párt eltökélt tábora). A Gallupnál 34 százalékos a Fidesz, 23 százalékos az MSZP országos támogatottsága.

A Fidesz előnyének növekedését mérte utolsó országos kutatásában a Tárki is. A még a Gyurcsány-beszéd napvilágra kerülése előtt felvett adatok szerint a biztos szavazók között a Fidesz 55:35 arányban vezet, a teljes lakosság körében 33:18 arányú az ellenzéki párt előnye. Az SZDSZ-nek országosan 4, az MDF-nek 3 százalékos a támogatottsága a Tárki adatai szerint. Az emberek 35 százaléka viszont pártszimpátiától függetlenül újraválasztaná a regnáló polgármestert.

Demszky, Tarlós fej-fej mellett

A nagypolitikában is szimbolikus erejűnek tartott főpolgármester-választás két, győzelemre esélyes jelöltje, Demszky Gábor és Tarlós István kiegyensúlyozott esélyekkel kezdheti a kampány utolsó hetét. A Gallupnál 37:35-re vezetett Tarlós, a Tárki közleménye szerint is "többen említették" Tarlós nevét, mint Demszkyét a biztos szavazók között, bár közölték, hogy a bizonytalanok aránya magas, 34 százalékos volt.

A Századvég még csekély, 33:31 százalékos Demszky előnyt hozott ki. A Marketing Centrumnál még mindig Demszky a választások esélyese 38:21 százalékos arányban Tarlóssal szemben, a bizonytalanok tábora itt is 34 százalékos volt. A Szonda Ipsos legutolsó, pénteken nyilvánosságra került felmérése a fővárosban kormánypárti előnyt tapasztalt, a két nagy párt azonos támogatottságával (MSZP és Fidesz: 27-27 százalék; SZDSZ: 5 százalék; MDF: 2 százalék).

A közvéleménykutatók abban egyetértettek, hogy a nagyobb vidéki városokban és a falvakban jelentősebb, a kisebb városokban szűkebb a Fidesz előnye. Arról viszont nincsenek mérések, hogy a Gyurcsány-beszéd kikerülése miként hatott a pártszimpátiára. Budapesten a fővárosi közgyűlésben a Fidesz várhatóan a szocialistákénál nagyobb frakciót alkothat majd, kétséges azonban, hogy többséget szerezhet-e, vagy az SZDSZ-es képviselőkkel együtt az MSZP megőrzi a főváros vezetését.