Judit
3 °C
7 °C

Október elsején lesz az önkormányzati választás

2006.07.11. 13:46
Az alkotmány által előírt legkorábbi időpontban, október első vasárnapján választhatunk polgármestereket és önkormányzati képviselőket.

Október elsején lesz az önkormányzati választás, olvasható Sólyom László köztársasági elnök keddi közleményében. Az államfő a Népszabadságnak tavaly novemberben adott interjújában azt mondta, hogy a parlamenti választásokhoz lehető legközelebbi időpontra fogja kiírni a helyhatósági választásokat.

Szólt arról is, hogy ebben tekintettel lesz az október 23-i megemlékezésekre is. Az alkotmány szerint "a képviselő-testület tagjainak és a polgármesternek a választását - az időközi választás kivételével - az előző általános választást követő negyedik év október hónapjában kell megtartani." Október első vasárnapja pedig elseje.

Ez lesz az ötödik

1990-ben az akkor még kétfordulós önkormányzati választások első fordulóját szeptember 30-án, a másodikat október 14-én tartották. 1994-ben december 11-én választottunk polgármesterket, akkor még nem élt az októberre vonatkozó kitétel. 1998-ban október 18-án, négy évvel ezelőtt pedig október 20-án volt a választás.

A helyi választások alkalmával a szavazók több mint 3100 településen polgármestert és önkormányzati, illetve kisebbségi önkormányzati képviselőket választanak. Az önkormányzati választás 1994 óta egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, a mandátumot az a jelölt kapja, aki a legtöbb szavazatot éri el.

A választási törvény szerint helyhatósági képviselőjelölt az lehet, akit az adott településen élő, választásra jogosult polgárok legalább egy százaléka támogat. Polgármester-jelöltté az válhat, akit a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka; a 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak 2 százaléka, de legalább 300 választópolgár, illetve a 100 000-nél több lakosú településen a választópolgárok 1 százaléka, de legalább 2000 választópolgár ajánlott.

Egyfordulós

A polgármester, főpolgármester választás egyszavazatos, relatív többségű, egyfordulós választási rendszer. A budapesti főpolgármesteri tisztségre a jelöltséget a szavazásra jogosult helyi lakosok fél százalékának, azaz hét, hét és félezer embernek az ajánlásával lehet megszerezni. A főpolgármester, illetve polgármester-jelöltek közül a legtöbb szavazatot elnyert személy kap mandátumot.

Az önkormányzati választásokkal egy időben a szavazók most a helyi kisebbségi önkormányzatok tagjaira is voksolnak. A hivatalosan elismert 13 (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) kisebbség mindegyike rendelkezik országos önkormányzattal is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?