Friderika
12 °C
29 °C

Október elsején lesz az önkormányzati választás

2006.07.11. 13:46
Az alkotmány által előírt legkorábbi időpontban, október első vasárnapján választhatunk polgármestereket és önkormányzati képviselőket.

Október elsején lesz az önkormányzati választás, olvasható Sólyom László köztársasági elnök keddi közleményében. Az államfő a Népszabadságnak tavaly novemberben adott interjújában azt mondta, hogy a parlamenti választásokhoz lehető legközelebbi időpontra fogja kiírni a helyhatósági választásokat.

Szólt arról is, hogy ebben tekintettel lesz az október 23-i megemlékezésekre is. Az alkotmány szerint "a képviselő-testület tagjainak és a polgármesternek a választását - az időközi választás kivételével - az előző általános választást követő negyedik év október hónapjában kell megtartani." Október első vasárnapja pedig elseje.

Ez lesz az ötödik

1990-ben az akkor még kétfordulós önkormányzati választások első fordulóját szeptember 30-án, a másodikat október 14-én tartották. 1994-ben december 11-én választottunk polgármesterket, akkor még nem élt az októberre vonatkozó kitétel. 1998-ban október 18-án, négy évvel ezelőtt pedig október 20-án volt a választás.

A helyi választások alkalmával a szavazók több mint 3100 településen polgármestert és önkormányzati, illetve kisebbségi önkormányzati képviselőket választanak. Az önkormányzati választás 1994 óta egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, a mandátumot az a jelölt kapja, aki a legtöbb szavazatot éri el.

A választási törvény szerint helyhatósági képviselőjelölt az lehet, akit az adott településen élő, választásra jogosult polgárok legalább egy százaléka támogat. Polgármester-jelöltté az válhat, akit a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka; a 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak 2 százaléka, de legalább 300 választópolgár, illetve a 100 000-nél több lakosú településen a választópolgárok 1 százaléka, de legalább 2000 választópolgár ajánlott.

Egyfordulós

A polgármester, főpolgármester választás egyszavazatos, relatív többségű, egyfordulós választási rendszer. A budapesti főpolgármesteri tisztségre a jelöltséget a szavazásra jogosult helyi lakosok fél százalékának, azaz hét, hét és félezer embernek az ajánlásával lehet megszerezni. A főpolgármester, illetve polgármester-jelöltek közül a legtöbb szavazatot elnyert személy kap mandátumot.

Az önkormányzati választásokkal egy időben a szavazók most a helyi kisebbségi önkormányzatok tagjaira is voksolnak. A hivatalosan elismert 13 (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) kisebbség mindegyike rendelkezik országos önkormányzattal is.