Ervin
14 °C
22 °C

Ha pénzről van szó, tárgyalunk?

2006.11.22. 11:32
Hét javaslat megvitatását indítványozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az önkormányzatok egyeztető fórumának első ülésén a Parlamentben. A fórumra elmentek a megyei közgyűlések vezetői is, akiket eredetileg nem hívtak meg.

Megtartotta első ülését a kormány és az önkormányzatok egyeztető fóruma. A regionális fejlesztési tanácsok, a megyei jogú városok vezetőit és Demszky Gábor főpolgármestert Gyurcsányt Ferenc hívta össze. A fórum célja, hogy az önkormányzati szövetségek és a kormány eddigi informális egyezetéseit szabályozottabb együttműködés váltsa fel.

Az ülésre nem hívták meg a megyei önkormányzati közgyűlési elnököket, ám ők egytől egyig (19-ből 18 fideszes) megjelentek a találkozón. Őket külön köszöntötte Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök a tanácskozás elejét szánta nyilvánosnak, Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere kezdeményezésére azonban az egész megbeszélés sajtónyilvános volt.

Ellenzéki elnök vezetné az eseti bizottságot

A kormányfő hét javaslatot tett. Legelőször is kezdeményezte, hogy alakuljon meg a kormány-önkormányzatok egyeztető fóruma. A fórum irányítója az önkormányzati tárca vezetője, alelnöke pedig a minisztérium államtitkára lenne.

Az önkormányzati oldal maga döntheti el, mely szervezeteket fogad tagjai sorába. Az önkormányzatokon kívül tagjai lennének az fórumnak az egészségügyi, a szociális és munkaügyi, az oktatási és kulturális, valamint a pénzügyi tárca vezetője is. A kormányfő kitért arra is, hogy a regionális fejlesztési tanácsok kapjanak vétójogot a regionális operatív programokban közreműködő szervezetek kiválasztására.


Tekintse meg képeinket!

A kormányfő kezdeményezte, hogy jöjjön létre egy paritásos eseti parlamenti bizottság, amely az Új Magyarország Fejlesztési Terv megvalósulását követi figyelemmel. A testületnek ellenzéki vezetője lenne.

Gyurcsány azt is javasolta, hogy készítsenek menetrendet az önkormányzati, a területfejlesztési és a választási törvény módosítására. A kormányfő szeretné, ha február 28-ig megegyezés születne az önkormányzati finanszírozás átfogó reformjáról is. Javasolta, hogy január végéig az önkormányzatok készítsék el a kistérségek fejlesztési, illetve akcióterveit. Ezekhez a kormány 4 milliárd forintot ad a régióknak.

Önnek alacsony a bizalmi tőkéje

Kósa Lajos, Debrecen fideszes vezetője Gyurcsány Ferenchez intézett felszólalásában azt mondta: fontos, hogy az elején pontosan tisztázzák a feltételeket, „önnek ugyanis elég alacsony a bizalmi tőkéje”.

Kósa felszólalásában kifogásolta, hogy nem derült ki a meghívóból, a kormányfő kiket is invitált a fórumba, milyen témákról szeretne tárgyalni.

A debreceni polgármester ismét megemlítette, hogy az elmúlt évek gyakorlatával szemben a regionális fejlesztési tanácsokat nem választott önkormányzati vezetők irányítják, hanem a kormány delegáltjai.

A háromórás fórumon több ellenzéki polgármester, például Szita Károly Kaposvár irányítója és megyei vezetők is arra hívta fel a kormány figyelmét, ha jelenlegi formájában fogadja el az Országgyűlés a költségvetést, akkor több tízezer embert kell jövőre elbocsátani. Ellenzéki város- és megyei vezetők kifogásolták azt is, hogy velük nem volt egyeztetés a költségvetés előkészítésekor.

Le a kamu régiókkal

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere az önkormányzatok új finanszírozásának kidolgozását, illetve valódi, jól működő régiók létrehozását sürgette. "A kamu régiókból legyenek igazi régiók, e nélkül bukta van, mert nem tudjuk felhasználni a pénzeket" - mondta a miskolci polgármester.

Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke és Szalay Ferenc szolnoki polgármester - mindketten fideszes önkormányzati politikusok - hangsúlyozták, addig nem lehet fejlesztésekről beszélni, amíg az önkormányzatoknak a működésükhöz hiteleket kell felvenni. Többen felvetették azt is, hogy az egyeztetésből a megyei vezetőket nem lehet kihagyni, valamint a regionális operatív programok támogatásának felhasználásának ellenőrzésére célszerű lenne létrehozni valamilyen testületet.

Gyurcsány Ferenc és Lamperth Mónika zárszóban reagált a felvetésekre. Mindketten az önkormányzati, a területfejlesztési és a választási törvény módosítását, az erről szóló egyeztetést és az önkormányzatokkal való további együttműködést tartották kívánatosnak.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a kormány és az összes önkormányzat együtt képviseli Magyarországot, a kabinet és a helyhatóságok párbeszédéhez nem kell előfeltétel. Hangsúlyozta, a regionális fejlesztési tanácsok mellé létre lehet hozni olyan ellenőrző testületet, amit a fórumon több önkormányzati vezető is felvetett.

Ha pénzről van szó, tárgylunk?

A miniszterelnök kitért a fórum bevezetőjében mondott szavaira, és arra emlékeztetett, a jelenlévők közül egyesek október 23-án még a lemondását követelték, most tárgyalnak vele. Kétféle politikai magatartással találkoztam: általában nem tárgyalunk, de ha pénzről van szó, akkor igen? Egyszer kivonulunk, máskor bevonulunk? - tette fel a kérdést a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc a költségvetésről szólva azt mondta, tavaly rengeteg kritikát kapott a kormány az ellenzéktől, hogy nem elég szigorú a büdzsé, most pedig azért bírálják a kabinetet, mert szigorú költségvetést terjeszt elő.


Klikk a képre!

Gyurcsány azt mondta, teljesen irreális felvetés, hogy bárki is vétójogot kapjon költségvetés kérdésében, hangsúlyozta, a települési büdzsék elkészítésénél sincs a helyi civileknek vétója, ezért úgy vélte, az a dolgok normális rendje, ha a büdzsé elkésztését minenki az országgyűlésre bízza.

Kósa Lajos Debrecen fideszes vezetője a tanácskozás utáni tájékoztatóján azt mondta, a megbeszélés egy része PR-akció, másik része pedig paródia volt. Felhívta a figyelmet arra, a vállalati megbeszélések, de a politikai egyeztetések is jellemzően zárt ajtók mögött zajlanak, ilyen esetben várható tölük eredmény. Szerinte a megbeszélés sikeréhez nem járult hozzá, hog a kormányfő bevezető szavai a nyilvánosságnak voltak szánva, de az ezt követő vita már nem.

Kósa: Négy kérdésről lehet tárgyalni

Mint mondta, ő javasolta, hogy a reakciók is a nyilvánosság előtt hangozhassanak el. Kósa aláhúzta, a felvetett hét kérdés közül néggyel lehet érdemben foglalkozni, mert a négymilliárdos bejelentés nem újdonság, a kormányfő ez esetben csupán felolvasta a költségvetés egy sorát. Szerinte annak sincs értelme, hogy a regionális fejlesztési tanácsok vétójogot kapjanak, hiszen e testületeket a kormánymegbízottak irányítják, így tulajdonképpen az a kérdés, Gyurcsány Ferenc egyetért-e önmagával, hiszen a megbízottak a kormány alkalmazottai, vagyis Gyurcsány Ferenc a főnökük.

Kósa Lajos szerint egyetlen értelme volt a megbeszélésnek, az, hogy kiderült, szükséges egyeztetni, szerinte azonban erről nem kellett volna egy háromórás tanácskozást tartani, ráadásul szerinte jobb lehetett volna a catering is. Konkluzióként megemlítette, az önkormánzatoknak meg kell szervezniük önmagukat, hogy az eddiginél hatékonyabban léphessenek fel a saját érdekükben.