Auguszta
-3 °C
2 °C

Az SZDSZ nem támogatta Gyenesei miniszterré jelölését

2008.05.14. 13:21
Egy szabad demokrata nem szavazat és egy tartózkodás miatt nem támogatta az országgyűlés önkormányzati bizottsága Gyenesei István önkormányzati miniszteri jelölését. A jelölt a meghallgatáson azt közölte, nem készül önkormányzati reformokra, és nem tud több pénzt sem ígérni a konvergenciaprogram miatt.

Az önkormányzati és területfejlesztési bizottság 14 igen, 11 nem és 4 tartózkodás mellett nem szavazott bizalmat Gyenesei Istvánnak. Az MSZP igennel, a szabad demokrata Gulyás József nemmel szavazott, képviselőtársa Geberle Erzsébet pedig tartózkodott.

A jelölt az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előtt azt közölte: nem lát esélyt újabb reformlépésekre. Gyenesei azonban úgy vélte, a kormánypárti és az ellenzéki önkormányzati politikusok összefogásával a változtatásokat elő lehetne készíteni egy új ciklusra.

A reformlépések elhalasztását a legkritikusabban Gulyás József (SZDSZ) képviselő kérte számon Gyenesei Istvánon. A liberális képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a reform szerepel a kormányprogramban, és hogy igencsak megérett a helyzet a változtatásra.

Hock Zoltán (MDF) azt vetette fel, hogy ha Gyenesei István miniszterként ennyire nem akar semmilyen változtatást, ahogy szerinte a szavaiból kiderül, "akkor mit akar két évig, intéző szerepre készül?"

A somogyi származású miniszterjelölt tervei szerint egy asztalhoz ültetné az érintett politikusokat. Mint fogalmazott, nyakkendő nélkül, egy üveg balatoni bor mellett egy kockás papírra összeírhatnák, melyek azok az ügyek, amelyekben össze tudnának fogni.

Azokra a képviselői kérdésekre, milyen konkrét programokban, célokban gondolkodik, a jelölt ugyancsak azt hangoztatta: másodlagos, hogy ő mit akar, ehelyett azt szeretné, ha együtt, egymást segítve határoznák meg az elérendő fontosabb célokat. Elmondta, nem tud több pénzt ígérni a konvergenciaprogram keretei miatt.

A "megye vagy régió" vitájáról szólva azt mondta, ő az "is-is" álláspontot képviseli, mert úgy látja, hogy a két területi szint a hatáskörök elhatárolásával és a források megteremtésével megfér egymás mellett is.

Jauernik István, a bizottság elnöke, aki a tárca államtitkára lesz, a szakbizottsági ülésen saját leendő közvetlen vezetőjét, miniszterét hallgatta, illetve szavazta meg. A szocialista politikus a szűkös, 70 perces időkeret miatt kezdeményezte, hogy a szakbizottság a közeljövőben miniszterként is hallgassa meg Gyenesei Istvánt.

Fidesz: Gyenesei neve bűncselekményeknél merült fel

Nem lehet a Magyar Köztársaság minisztere, akinek a neve köztörvényes bűncselekményeknél felmerül - mondta Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke. A megyei önkormányzati vezető ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy tájékoztatása szerint Gyenesei István kijelölt önkormányzati miniszter közgyűlési elnöksége alatt visszaélések történtek Somogy megyében.

Gelencsér Attila elmondta: jelenleg öt olyan ügyben folyik nyomozás, amelyekben visszaélések történhettek. Az egyik ügy a területi gyermekvédelmi szakszolgálatot érinti, és a nyomozást a Baranya megyei rendőrség folytatja. A második eset az ádándi mezőgazdasági szakképző iskola ügye, a harmadik a Segesd és Kutas között található Hertelendy-kastélyé, a negyedik a Somogy Televíziót, míg az ötödik a Somogyi Média Kft.-t érinti - mondta Gelencsér Attila.

Gyenesei István szerdán bejelentette, hogy jogi lépéseket tett, miután Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés fideszes elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: olyan ember, akinek neve köztörvényes bűncselekmények kapcsán felmerül, nem lehet a magyar kormány tagja. A miniszterjelölt szerint megalapozott gyanúval nem folyik ellene semmilyen eljárás. Bejelentést ellene éppen a helyi közgyűlés fideszes vezetése tett az ügyészségen és a rendőrségen. Ezekben a hatóságoknak hivatalból kell eljárniuk, de a miniszterjelöltnek nincs kétsége afelől, hogy ezek alaptalannak bizonyulnak. Gyenesei István szerint az ellenzék minden áron és minden eszközzel meg akarja akadályozni miniszteri jelölését.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház korábban 3,5 milliárd forintos címzett támogatást kapott fejlesztési célokra, majd ebből 100 millió forintból egy magánklinika kapott megbízást eszközök sterilizálására.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft