Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Zöld számon várják a betegek panaszait

2006.07.25. 17:51
A daganatos betegek ellátását végző egészségügyi intézmények finanszírozása kiegyensúlyozatlan, ezért az OEP felülvizsgálja a hatékonyságot, és szükség esetén átcsoportosítja a forrásokat. Molnár Lajos egészségügyi miniszter a jelenlegi 50 onkológiai centrumot is soknak tartja, a technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy tovább csökkentsék az ellátóhelyek számát.

A daganatos betegek ellátásának hatékonyságát növeli, ha folytatni tudják az onkológiai ellátóhelyek centralizációját, mondta el Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet Főigazgatója Molnár Lajos egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Kásler hozzátette, hogy csak olyan onkológiai centrumokat kéne üzemeltetni, amelyekben biztosítottak a megfelelő kezelés feltételei.

Külföldi példák

A professzor külföldi példákkal és kutatási eredményekkel támasztotta alá a fejlesztés irányait. Elmondta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt központokba helyezte át a daganatos betegek kezelését, így mindenkihez eljutnak a legújabb technológiák, a gyógyításban alkalmazni tudják a legfrissebb kutatási eredményeket, egy helyen végezhető a diagnosztika és a terápia.

A szaktárca 2004 óta fejleszti a megyei centrumokat, 2005 decemberében pedig életbe léptetett egy új finanszírozási formát, ekkor megszűntek a külön keretek a daganatos betegségek kezelésére. A centralizáció eredményeként a Magyarországon található 450 ellátóhelyből mára mindössze 50-et tartottak meg, ami a szakember szerint még mindig sok. Franciaországban például 22, Lengyelországban 16 tagú hálózat végzi a daganatos betegek ellátását.

Az OEP felülvizsgál

Kásler elmondta, hogy a külön keretek kiváltására a kórházak volumen keretet kaptak, ám az 50 intézményből 19 ezt a keretet nem használta fel. Így néhol fölösleges kapacitások alakultak ki, míg máshol a túlterheltség jellemezte az ellátást. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) feladata, hogy átvizsgálja intézményenként a súlyszámokat, és az eredmények alapján átcsoportosítsa a finanszírozást. Molnár Lajos hozzátette, hogy ez nem büntetés, egyszerűen a kapacitás megfelelő felhasználása.

Minisztériumi zöld szám

Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy kedd déltől a tárca zöld számot működtet, így ha egy daganatos beteg úgy érzi, nem kap megfelelő ellátást, azt bejelentheti, és indokolt esetben kivizsgálják a panaszt. A 80-374-636-os telefonszám napi 24 órában hívható. „Minden feltétel adott a daganatos betegek kezelésére” – fogalmazott Molnár.

Hozzátette, hogy eddig egyetlen eset jutott el hozzá, mikor a SOTE rektora, Tulassay Tivadar pénzhiányra hivatkozva elküldött egy beteget anélkül, hogy kezelésben részesítette volna. A miniszter eddig nem tudta elérni a rektort, hogy személyesen egyeztessen vele, a páciens viszont szerdától az Országos Onkológiai Intézetben kapja majd az ellátást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!