Gondok az önkormányzatok gazdálkodásával

2000.06.22. 18:29
Nyilvánosságra hozta csütörtökön, a parlamentben tartott sajtótájékoztatón az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a második negyedévben elvégzett vizsgálatainak eredményeit. A számvevők többek között górcső alá vették a Magyar Posta, a helyi önkormányzatok és kisebbségi önkormányzatok gazdálkodását. A tájékoztatón elhangzott: őszig végeznek egyebek mellett a Honvédelmi Minisztérium, az oktatási tárca, a Nemzetközi Rendészeti Akadémia, illetve a külföldi államadósság kezelésének ellenőrzésével is.
A helyi önkormányzatok gazdálkodásának tapasztalatait összegző Kovács Árpád számvevőszéki elnök szerint az önkormányzati rendszer pénzügyi szempontból nehezen finanszírozható, nem hatékony, túlhaladott, és nem tartható fenn a lakossági szolgáltatások megszokott szintje sem a hagyományos költségvetési keretek között. Az elnök szerint ezért szükség volna a vállalkozói, a civil szféra, a társadalmi szervezetek anyagi erőforrásokat bővítő erejére.

Gondot okoz, hogy az önkormányzatoknál - elsősorban a falvakban - nincsen megfelelő szakembergárda, ráadásul a technikai ellátottságuk sem megfelelő, így hibásan fogadják el költségvetéseiket, de a zárszámadás sem mindig felel meg a törvényi előírásoknak. A számvevők ezért azt javasolják a pénzügyminiszternek: rendeletben határozza meg, mit kell tartalmaznia a költségvetési és zárszámadási előterjesztéseknek.

Az Állami Számvevőszék 1992 és 2000. között az összes önkormányzat 16, 8 %-át, vagyis összesen 532 önkormányzat gazdálkodását vizsgálta meg. A hivatalok a gazdasági események elszámolásánál nem tartották be maradéktalanul a jogszabályok előírásait, így a beszámolók nem adtak valós képet az önkormányzat gazdálkodásáról, vagyoni és pénzügyi helyzetéről. Évről-évre az is visszatérő hiba, hogy a vizsgált településeken nem fektettek elég hangsúlyt a belső ellenőrzésre. Pedig a számvevők szerint sok hiba kiküszöbölhető lett volna ily módon. De az iskola és kórházcsődök is megelőzhetőek lettek volna.

A kisebbségi önkormányzatok egyetlen vizsgált településen sem vállaltak át semmilyen feladatot a helyi önkormányzattól. E helyett kulturális, hagyományőrző tevékenységet folytattak. Az esetek negyedében nem állapodtak meg az együttműködés feltételeiről. Költségvetésük, zárszámadásuk csak elvétve felelt meg az előírásoknak. Ennek oka többek között, hogy az 1998-ban megalakult kisebbségi önkormányzatok a helyszíni vizsgálatok idejére még nem szereztek kellő gazdálkodási tapasztalatot.

A számvevők megállapítása szerint a posta 1997-98 közötti gazdálkodása kielégítő volt Az ÁSZ a postának saját minőségbiztosítási rendszer kidolgozását javasolja. A számvevőszék nehezményezi, hogy a posta vezetői a 100 százalékos állami tulajdonú társaság jelentős költségvetési forrásait nem közvagyonnak, hanem társasági tulajdonnak tekintik. A jelentés szerint pótolni kellene azt a mulasztást, hogy a posta kimaradt a fogyasztóvédelmi törvény fogalmi köréből, és így nem vonatkoznak rá az idevágó kötelmek. A posta egyébként az utóbbi években folyamatosan nyereséges volt, saját tőkéjét pedig megduplázta.

Kovács Árpád ÁSZ-elnök közölte, hogy választási ciklusonként egyszer legalább ellenőriznek minden minisztériumot, így a környezetvédelmi tárcát például jövőre ellenőrzik majd. Tájékoztatása szerint még ebben az évben sor kerül az oktatási, a honvédelmi, illetve a szociális tárca átfogó vizsgálatára. De végeznek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Nemzetközi Rendészeti Akadémia, illetve az MTI Rt. valamint az ÁPV Rt. Gazdálkodásának vizsgálatával is.  • Tippek
  • Babaváró hitel