Judit
2 °C
7 °C

Önkormányzatok: október 13-án választana az MSZP

2002.06.12. 11:26
Hárman versengenek a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért - közölte Kovács László szocialista pártelnök, miután megbeszélését folytatott az államfővel. Két nevet Mádl Ferenc ajánlott a pártelnök figyelmébe, míg egy nevet Kovács "dobott be". Kovács László október 13-át javasolta az önkormányzati választások időpontjául.
Mádl Ferenc köztársasági elnök - a szakmai körökkel való egyeztetés alapján - Solt Pál jelenlegi elnök és Lomnici Zoltán elnökhelyettes nevét vetette fel lehetséges jelöltként a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, a parlamenti pártok vezetőivel folytatott szerdai megbeszélésén. Ezt Kovács László, az MSZP elnöke mondta el az MTI-nek, akit elsőként fogadott az államfő a Legfelsőbb Bíróság leendő elnökének személyéről és az önkormányzati választások időpontjáról szóló megbeszélés-sorozat keretében.

Plusz egy név

Kovács László közölte: mindkét jelölést elfogadhatónak, jónak tartja, de - mint fogalmazott - választékbővítés céljából egy harmadik nevet is az államfő figyelmébe ajánlott, akinek kilétét nem kívánta elárulni. Annyit fűzött hozzá: kiderült, hogy ez a név is szerepelt a szakmai körök által Mádl Ferencnek ajánlott négy-öt személy között.

Zanathy a szocialisták favoritja?

Az MTI értesülése szerint a szocialisták Zanathy Jánosnak, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala vezetőjének megválasztását is támogatnák. Kovács László a megbeszélés alapján úgy látja, nem lesz nehéz megállapodásra jutni a Legfelsőbb Bíróság leendő elnökének személyéről. Solt Pál mandátuma - aki 1990 óta tölti be ezt a posztot - június 25-én jár le. A jelölt személyére a köztársasági elnök tesz előterjesztést az Országgyűlésnek. Az LB elnökét az Országgyűlés választja meg az összes képviselő kétharmadának támogató szavazatával.

Az MDF hétfőn mondja meg, kit támogat

Dávid Ibolya, az MDF elnöke - a párt elnökségével folytatott konzultáció után - hétfőn tájékoztatja a köztársasági elnököt arról, hogy a Magyar Demokrata Fórum kit támogat a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjeként. Erről Dávid Ibolya a köztársasági elnökkel folytatott szerdai megbeszélését követően nyilatkozott újságíróknak.

Az államfővel folytatott eszmecsere után Dávid Ibolya elmondta: olyan jelöltek neve került szóba, akiket az MDF támogatni tud. Hozzátette: az ismertetni fogja a pártelnökséggel a jelöltek nevét, és a jövő hétfőn tájékoztatja a köztársasági elnököt arról, hogy az MDF kit támogat. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: felmerült Zanathy János neve, de a köztársasági elnökkel a másik két jelöltről beszélgettek. Nem tudom megítélni a Zanathy János jelöltsége mögötti felkészültséget - fogalmazott.

Választás, de mikor?
Az MSZP október 13-át javasolja az önkormányzati választások időpontjául. Ezt Kovács László pártelnök jelentette be. A politikus indokolása szerint az előző vasárnap az október 6-i gyásznapra esik, 20-a és 27-e pedig túlságosan közel esik az október 23-i nemzeti ünnephez, amit - mint megjegyezte - jó lenne távol tartani a politikától. Ugyanez a véleménye a szabad demokratáknak is. Kuncze gábor szerint október 13. azért is jó választás lenne, mert így a helyhatóságoknak még elegendő idejük maradna a következő esztendei költségvetés elkészítésére. Az ellenzék nem ért egyet a koalíció javaslatával. Pokorni Zoltán úgy reagált, hogy ha Kovács László "vietnami papucsban és fürdőnadrágban akar aláírásokat gyűjteni a strandon, akkor ezt megteheti". Dávid Ibolya az MDF nevében azt javasolta, hogy minél későbbi időpontban, október végén legyen az önkormányzati választás, "hiszen ebben az esetben a nyári szabadságokat nem kell megtörni a választási előkészületekkel".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?