Mátyás
-6 °C
1 °C

Pert nyertek a röntgenasszisztensek

2005.06.13. 16:33
Mintegy harminc millió forintot kell kifizetnie az Országos Onkológiai Intézetnek a kórház sugárterápiás osztályán dolgozó harminc munkatársának egy elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint. Az intézet fellebbez a Fővárosi Munkaügyi Bíróság döntése ellen.

A 2003-ban indult pereskedés mostani ítélete szerint a kórháznak visszamenőleg is ki kell fizetnie sugárveszélynek kitett dolgozóit, így a sugárterápiás osztály harminc munkatársa egyenként egymilliós összegre számíthat - mondta Szalay András ügyvéd.

Kockázati pótlék és a kamatai

Az ügyvéd szerint ügyfelei - röntgenasszisztensek és adminisztratív dolgozók - azért jogosultak a kockázati pótlékra, mert munkaidejük legalább felében egészségkárosító körülmények között dolgoznak, ezért a jelenlegi törvény szerint az intézmény köteles illetménypótlékot fizetni.

Szalay András hozzátette: a felpereseknél fennáll az "ionizáló sugárzás veszélyének kockázata". A kórház azonban évek óta nem hajlandó fizetni a kockázati pótlékot, ezért az ítélet szerint a havi tizenhétezer forintos járandósághoz most a kamatokat is hozzáadják, így jön ki a Országos Onkológiai Intézet közel harminc milliós kötelezettsége.

"A precedensperekben is a dolgozók győztek"

2001-ben Győrben, 2004-ben pedig a Fővárosi Bíróságon már jogerősen lezárult az első két ilyen jellegű, precedensértékűnek tekinthető ügy, akkor a bíróság első- és másodfokon egyaránt a röntgenasszisztenseknek adott igazat - mondta az ügyvéd, aki több fővárosi kórház munkavállalóit képviseli más hasonló ügyekben.

Szalay András nem érti, hogy Országos Onkológiai Intézet miért nem volt hajlandó peren kívüli egyezségre, szerinte ugyanis eddig a bíróság az összes ilyen ügyben a dolgozóknak adott igazat. Így vélhetően az intézmény a több milliós perköltsége mellett a jogerős ítélettől kezdve köteles lesz fizetni a kockázati pótlékot is - mondta. Közölte: kórház ügyvédje szóban bejelentette fellebbezési szándékát, így az ügyben "jó esetben az év végére születhet jogerős ítélet".

A rendelkezés hiányosságaiban reménykednek

"Azért elleneztük a peren kívüli egyezséget, mert biztosak vagyunk az igazunkban" - mondta Keszthelyi Oszkár, az intézet ügyvédje hétfő délután. A korábbi precedensértékű ügyek, és a Fővárosi Munkaügyi Bíróság pénteki elsőfokú döntése közötti kapcsolatról elmondta: "Ugyan azon jogalapból, de más tényállás mellett hozott most ítéletet a bíróság".

Keszthelyi Oszkár kifejtette: a felpereseknél mások a körülmények, mert a sugárterápiás osztály munkatársai az intézet szerint nem dolgoztak munkaidejüknek több mint felében "egészségkárosító kockázatok között". A jelenlegi jogszabályban nincs pontosan meghatározva, hogy a törvényalkotók mit értettek az egészségkárosító kockázaton, így a rendelkezés hiányosságára hivatkozva most fellebbezünk az elsőfokú ítélet ellen - tette hozzá az intézet jogi képviselője.