Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A többség elítéli a hídzárlatot

2002.07.05. 06:35
A közvélemény többsége elítéli a csütörtöki hídfoglalókat, míg a rendőrség fellépését nem tartják brutálisnak - derült ki a TeleDirect Magyar Hírlap számára készült telefonos gyorsfelméréséből. A válaszadók közel kétharmada szerint a demonstráció mögött politikai erő - többségük szerint a Fidesz - áll. Az Erzsébet-híd lezárásáról a közvélemény 67 százaléka értesült csütörtök estig.
Elítéli az Erzsébet-híd blokádját a magyar lakosság több mint fele, derül ki a TeleDirect Magyar Hírlap megbízásából készült csütörtöki telefonos gyorsfelméréséből. Az illegális demonstrációról a megkérdezettek kétharmada értesült, 58 százalékuk teljes egészében elítélte a tiltakozás eme formáját - írja a lap.

Az iskolázottabbak elítélik

Az tüntetésről tudók 17 százaléka általában nem helyesli az Erzsébet-hídihoz akciókat, azonban véleményük szerint rendkívüli helyzetben élni lehet hasonló eszközökkel. Csupán a megkérdezettek tizenhárom százaléka támogatta a hídlezárást. A választ az eseményről tudók 12 százaléka tagadta meg. Minél magasabb volt a válaszadó iskolai végzettsége, annál nagyobb valószínűséggel utasította el a tüntetést - írja a TeleDirect elemzése, hozzátéve hogy a 18-29 éves korosztályban a köztes vélemény volt jellemző a tüntetéssel kapcsolatban.

Nem volt brutális a rendőri fellépés

A rendőrség fellépéséről már csak a tüntetésről tudók 53 százaléka volt hajlandó véleményt alkotni, 17 százalékuk szerint a hatóságok túl sokáig haboztak a tömeg feloszlatásával. A válaszadók 29 százaléka szerint a rendőrség fellépése megfelelő és kulturált volt, csupán 7 százalékuk gondolta úgy, hogy a rendfenntartók rendőrállami brutalitással léptek fel a demonstrálók ellen - írja a Magyar Hírlap.

A válaszadók közel kétharmada, 62 százaléka szerint a demonstráció valamelyik politikai szervezet akciója volt. Az ilyen véleményen lévők fele meg is nevezte a politikai szervezetet, amelyiket az akció mögött sejt. 58 százalékuk szerint a hídlezárás mögött a Fidesz, 25 százalékuk szerint a jobboldal, 5 százalékuk szerint a szélsőjobb, míg 6 százalékuk szerint a MIÉP áll - írja a Magyar Hírlap.