Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A többség elítéli a hídzárlatot

2002.07.05. 06:35
A közvélemény többsége elítéli a csütörtöki hídfoglalókat, míg a rendőrség fellépését nem tartják brutálisnak - derült ki a TeleDirect Magyar Hírlap számára készült telefonos gyorsfelméréséből. A válaszadók közel kétharmada szerint a demonstráció mögött politikai erő - többségük szerint a Fidesz - áll. Az Erzsébet-híd lezárásáról a közvélemény 67 százaléka értesült csütörtök estig.
Elítéli az Erzsébet-híd blokádját a magyar lakosság több mint fele, derül ki a TeleDirect Magyar Hírlap megbízásából készült csütörtöki telefonos gyorsfelméréséből. Az illegális demonstrációról a megkérdezettek kétharmada értesült, 58 százalékuk teljes egészében elítélte a tiltakozás eme formáját - írja a lap.

Az iskolázottabbak elítélik

Az tüntetésről tudók 17 százaléka általában nem helyesli az Erzsébet-hídihoz akciókat, azonban véleményük szerint rendkívüli helyzetben élni lehet hasonló eszközökkel. Csupán a megkérdezettek tizenhárom százaléka támogatta a hídlezárást. A választ az eseményről tudók 12 százaléka tagadta meg. Minél magasabb volt a válaszadó iskolai végzettsége, annál nagyobb valószínűséggel utasította el a tüntetést - írja a TeleDirect elemzése, hozzátéve hogy a 18-29 éves korosztályban a köztes vélemény volt jellemző a tüntetéssel kapcsolatban.

Nem volt brutális a rendőri fellépés

A rendőrség fellépéséről már csak a tüntetésről tudók 53 százaléka volt hajlandó véleményt alkotni, 17 százalékuk szerint a hatóságok túl sokáig haboztak a tömeg feloszlatásával. A válaszadók 29 százaléka szerint a rendőrség fellépése megfelelő és kulturált volt, csupán 7 százalékuk gondolta úgy, hogy a rendfenntartók rendőrállami brutalitással léptek fel a demonstrálók ellen - írja a Magyar Hírlap.

A válaszadók közel kétharmada, 62 százaléka szerint a demonstráció valamelyik politikai szervezet akciója volt. Az ilyen véleményen lévők fele meg is nevezte a politikai szervezetet, amelyiket az akció mögött sejt. 58 százalékuk szerint a hídlezárás mögött a Fidesz, 25 százalékuk szerint a jobboldal, 5 százalékuk szerint a szélsőjobb, míg 6 százalékuk szerint a MIÉP áll - írja a Magyar Hírlap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!