Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Kedden zárva tart a látszerészek többsége

2004.11.30. 07:21
Nem nyit ki kedden a látszerészek többsége, mivel január 1-től életbe lép az a már elfogadott rendelet, amely egy 120 ezer forintos tanfolyamhoz kötné munkájukat. Az alkalmazottak többsége amúgy is diplomás, így a szakma nem fogadja el a tanfolyamkényszert.
Nem kaphatunk vényre szemüveget november 30-án, kedden ugyanis zárva tart az optikusok többsége, adta hírül a Népszabadság. Egynapos akciójukkal a látszerészek egy január 1-én életbe lépő rendelet ellen tiltakoznak, amely tanfolyamot ír elő a számukra.

Ha a demonstrációval nem érnek el eredményt, meglehet, hogy 2005 elejétől nem árulnak többé társadalombiztosítási támogatással szemüveget, közölte Keresztúri Gábor, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke hétfőn. A tanfolyamért ugyanis személyenként 120 ezer forintot kellene kifizetniük, miközben szinte minden alkalmazott diplomás. A szövetség tagjai úgy tartják, egyébként nincs szükségük a gyógyászati segédeszközök használatát és fajtáit bemutató kurzusra.

Nincs rá lehetőség, hogy az optikusok mentesüljenek az öt évvel ezelőtt kihirdetett jogszabály alól, mondta tíz nappal ezelőtt a Népszabadságnak az Egészségügyi, Szociális és Családügyi tárca főosztályvezető-helyettese, Zoltán Ödön.