Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Vasárnap véget ér a nyári időszámítás

2000.10.28. 15:11
Vasárnap hajnali háromkor két órára kell visszaigazítani az órák mutatóit, október utolsó vasárnapján ugyanis véget ér a nyári időszámítás. Az átállítás nem okoz különösebb gondot az ország közlekedésében. A ,,normál" időtől való egyórás eltérést, a közhiedelemmel ellentétben nem közérzetjavító intézkedésként, hanem pusztán energiatakarékossági megfontolásból vezették be. Hazánk így például mintegy két milliárd forintnyi villamos energiát takarít meg évente.
Vasárnap hajnali háromkor két órára kell visszaigazítani az órák mutatóit
Hazánkban idén ötödik alkalommal, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának határozatához igazodva, a hetvenes évek végén bevezetett nyári időszámítás egy hónappal tovább tartott. Az óraátállítás bevezetését kezdettől fogva energiatakarékossági megfontolások indokolták.

A britek már 1908-ban törvényben szabályozták a ,,daylight saving"-et, ami a természetes deleléstől való egy órás eltérést jelentette nyári időmérésükben. Több helyütt kísérleteztek a két órás eltéréssel is, de a tapasztalatok szerint ez meghaladta a szervezet tűrőképességét. Az egy órás kitéréssel minimális kényelmetlenségek árán legalább fél százalékos energiamegtakarítást lehet elérni, nem véletlen tehát, hogy a nyári időszámítást 1916-ban, az első világháború idején, a háborús energiafogyasztás mérséklése céljából bevezették a közép-európai időszámításban is. A második világháború alatt és az azt követő évtizedekben terjedt el véglegesen Európa-szerte a márciustól szeptemberig tartó óraeltolódás. A dánok például a 70-es évek olajválságai idején évi több mint 8 ezer tonna olajat tudtak ilyen módon megspórolni. Magyarországon a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint évente mintegy két milliárd forintnyi villamos energiát takarítunk meg az óraátállítással.

Automatikusan átállnak

A nagyobb hazai városokban a köztéri órák jelentős részét néhány éve már olyan antennával szerelték fel, amely a frankfurti atomórától veszi a jeleket, és automatikusan átáll. A hagyományos órákat kézi műszerekkel állítják át. A fővárosban vasárnap délutánra már minden időmérőt az új időszámításhoz igazítanak.

Menetrendek
A hazai közlekedésben nem okoz különösebb gondot az óraátállítás, mert nem érinti a MÁV, a Volán és a Mahart menetrendjében közölt időpontokat. A nemzetközi vonatok egy részének, mint a Belgrád vagy a Dácia Expressz, azonban egy órát várakozniuk kell. A Malévnál vasárnap a téli menetrend lép életbe, amelyben már az óraátállításhoz igazított időpontok szerepelnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!