Valér
4 °C
8 °C

Nem jelenik meg Orbán a vagyonvizsgálaton

2006.02.07. 21:15
Minden eddigi vagyonnyilatkozatát és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói vagyonnyilatkozatait a valóságnak megfelelően töltötte ki Orbán Viktor, áll abban a levélben, amelyet a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság szocialista elnökének írt a fideszes pártelnök. A testület szerdán hallgatta volna meg Orbánt, aki viszont nem jelenik meg az ülésen.

Jóllehet a parlament mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának szerdai, zárt ülésén Orbán Viktor lett volna a vendég, a fideszes pártelnök kedden arról tájékoztatta Géczi József Alajos bizottsági elnököt, hogy a "személyes meghallgatását nem kéri", az ülésre nem megy el.

Nélküle is megtartják

Az Index érdeklődésére Géczi kifejtette, hogy a vagyonvizsgálatot - a törvénynek megfelelően - anélkül is megtarthatják, és meg is tartják, hogy azon megjelenne az érintett képviselő. "Ez nem feltétel" - mondta.

A Fidesz elnökének Géczihez írt keddi, és saját honlapján közzétett levele, valamint a csatolt dokumentumok szerint Orbán a "valóságnak megfelelően töltötte ki saját és a vele közös háztartásban élők vagyonnyilatkozatát". A vizsgálóbizottságnak is elküldött levélben az olvasható, hogy a "vagyonnyilatkozata megfelel a valóságnak, ezért minden ellentétes állítás hamis." "Bármilyen, ezzel kapcsolatos jogsértés esetén Orbán Viktor jogi úton kénytelen elégtételt venni".

Egy tulajdonilap-másolat

A levélben Orbán azt írja, hogy a 2005-ös vagyonnyilatkozatokban szereplő ingatlanok adatait az ingatlan-nyilvántartási adatokkal egyezően töltötte ki. A bizottsághoz írt leveléhez a pártelnök csatolta lakóingatlanuk friss tulajdoni lapját. A "tulajdoni lapon feltüntetett négyzetméter adatok pontosan megegyeznek a vagyonnyilatkozatában foglaltakkal" - írja, és ezekről a linkre kattintva magunk is meggyőződhetünk.

A dokumentumokból kiderül, hogy Orbánék a HVB Jelzálogbank Rt.-től vettek fel 20 millió forint kölcsönt a Cinege utcai házra. A bank elővásárlási joga 2007. májusáig van érvényben. A 2002. februárjában vásárolt ház 82+101 négyzetméteres, ahogyan az a vagyonnyilatkozatban is szerepel.

Feljegyzés az elnök részére

Orbán Viktor a január 31-én leadott vagyonnyilatkozatában gyakorlatilag Géczi József Alajosnak üzenve írta le a szabadsághegyi lakással kapcsolatos közlendőjét. Orbán szerint a tulajdoni lapon az áll, hogy 82+101 négyzetméteres a ház, de jövő nyárig ideiglenes használatbavételi engedély alaján használják a lakást, amely szerint már 211 négyzetméteres lakótérrel, 61 négyzetmérteres padlással és 21 négyzetméteres pincével rendelkezik.

Géczi azért indított eljárást, mert Orbán Viktor - a szocialista elnök "kérése ellenére nem segítette az elnöki mérlegelést sem az építési engedély, sem az ideiglenes használatbavételi engedély rendelkezésre bocsátásával". Orbánék ugyanakkor továbbra sem tették közzé az ideiglenes használatba vételi engedélyt.

A történtek előzménye, hogy Déri Balázs, a stop.hu főszerkesztője január elején kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást Orbán Viktor 2001 és 2005 között benyújtott vagyonnyilatkozatainak a képviselői jövedelemre vonatkozó pontjainak a kiegészítése, valamint a Budapest, XII. kerület, Cinege úti ingatlan tényleges alapterületének ellenőrzése ügyében. A Népszabadság ugyanis azt állította, Orbán felújított és bővített ingatlanja lényegesen nagyobb annál, mint ami a volt miniszterelnök vagyonbevallásában szerepel.