Elza
-4 °C
4 °C

Orbán a falusi értékekért

2003.03.01. 22:13
Orbán Viktor szeretné, ha a magyar közéletben létrejönne egy olyan jelentõs politikai erõ, amely a falusi gondolkodás és értékek védelmét és jövõjét is biztosítaná egyben. Az exkormányfõ ezt a kistelepülési polgári körök országos konferenciáján mondta szombaton Budapesten.
Orbán Viktor elmondta, hogy az átalakuló Fideszben több tagozat jön létre, így az önkormányzati mellett falusi, kistelepülési is. A Fidesz átalakítása kapcsán, illetve a 2002-es választások tapasztalatai alapján Orbán Viktor leszögezte: világossá vált, hogy Magyarország politikai jövõjét a szocialista, internacionalista és a nemzeti tábor küzdelme dönti el.

A politikus szerint egyértelmû, hogy ma már a médián keresztül nem lehet elegendõ támogatást gyûjteni semmilyen program mögé. Úgy vélte, hogy ehhez közvetlen párbeszédre és agitációra van szükség.

"Budapestrõl, párközpontból, parlamenti padsorokból nem lehet választást nyerni" - szögezte le. Beszédében kitért arra, hogy a 2003-as költségvetés és a növekvõ munkanélküliség nyomán a kistelepülések egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Orbán Viktor szerint a kormányzati gazdaságpolitika bizonytalansága miatt a helyzet 2004-ben sem javul majd, 2005-2006-ban, az EU-csatlakozás utáni elsõ években pedig ugyancsak nehézségekre lehet számítani. Sajnálattal említette meg, hogy az unióval kapcsolatos tájékoztatás abban merül ki például, hogy "jó csajok vannak az EU-ban".

Mint mondta az integráció közép- és hosszú távon mindenkinek jó, rövid távon azonban számos nehézséget okoz majd. Megfogalmazása szerint rövid távon az egyik igen nehéz helyzetbe kerülõ réteg a mezõgazdaságból élõk rétege lesz. Hangsúlyozta, hogy többek között a sertés, baromfigazdálkodók, az önálló tejforgalmazásra szakosodott gazdák az uniós követelmények miatt biztos, hogy rendkívüli nehézségekre számíthatnak.

Orbán Viktor arra kérte hallgatóságát, hogy a kistelepülési választókörzetbõl a parlamentbe került képviselõket hatékony érdekképviseletre szorítsák rá. Mint mondta, el kell érni a kistelepülési normatíva visszaállítását, illetve ezt követõen annak emelését. Arra is felszólított, hogy a kistelepülésen élõk "szervezzék meg magukat" és támogassák a gazdaköröket.