Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Orbán tanácsolta feleségének, hogy folyamodjon támogatásért

2005.04.18. 09:18
Kapcsolódók (11)
Orbán Viktor szerint a jövő évi választásokkal kapcsolatos az az ellene indított hadjárat, amely felesége egykori cégének az állami támogatásával kapcsolatos. A volt miniszterelnök egy vasárnap esti tévéműsorban elmondta, ő tanácsolta Lévai Anikónak, hogy vegyen igénybe mezőgazdasági támogatást, de "kétségkívül hibázott", és "rosszul mérte fel a dolgot".

A Fidesz elnöke szerint hazudik, aki azt állítja, hogy miniszterelnöksége idején törvénytelenséget követett el, vagy arra készült volna. Orbán Viktor elégtételt vesz majd azokon, akik ilyet mondanak vagy írnak, ígérte vasárnap este az MTV Szólás szabadsága című műsorában, amelyben a személyét érintő, a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-vel kapcsolatos állításokról kérdezgették.

Orbán tanácsolta feleségének, hogy folyamodjon "támogatásért

"Kétségkívül hibáztam, amikor rosszul mértem fel a dolgot, [a feleségem] ennyit sem engedhet meg magának" - mondta Orbán, amikor Friderikusz Sándor arról faggatta, mennyire érzi magát hibásnak abban, hogy felesége, Lévai Anikó résztulajdonában álló cég 41,5 millió forint állami támogatáshoz jutott az előző kormányciklusban.

Kérdésre válaszolva a volt miniszterelnök közölte, ő tanácsolta feleségének, hogy pályázzon mezőgazdasági támogatásokra, de úgy, hogy ne Lévai Anikó cége kapja a legtöbb támogatást, idézi az MTV műsorát a KlubRádió. Orbán cáfolta, hogy részt vett volna felesége cégének taggyűlésein, vagy hogy törvénytelen támogatáshoz jutott volna a kft., illetve hogy meg akarta szerezni a Tokaj Kereskedőházat.

Az Élet és Irodalomban (ÉS) megjelent jegyzőkönyv szerint Orbán Viktor a taggyűlésen azt mondta, hogy a Tokaj Kereskedőház szent tehén, amelyhez nehéz hozzányúlni. A Fidesz elnöke erről a tévéműsorban azt mondta: "A Tokaj Kereskedőház számunkra valóban szent tehén, azt valóban mondhattam, nem szabad eladni, és még átszervezni sem szabad, csak nagy óvatossággal".

A volt miniszterelnök kijelentette, szerinte Magyarország mindenkori miniszterelnöke és felesége mindig kevesebbet tehet meg, mint a többi állampolgár.

A Kft. kérjen helyreigazítást

Orbán meglátása szerint az ÉS cikksorozata ugyan őt támadta meg, de egy cégen keresztül, így jobb, ha először a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. rendezi jogilag a kérdést. "Helyreigazítást kértek, majd úgy látom, per is lesz ebből" - fogalmazott Orbán a tévéműsorban. A Fidesz-elnök nem lepődött meg a támadáson, választások előtt egy évvel ez így szokott lenni, mondta, és emlékeztetett, 2001-ben "ugyanilyen kampányújságban, ugyanilyen kampányjellegű, lejárató" írás jelent meg. Hozzátette: "itt egy kampánnyal van dolgunk."