Piroska
-2 °C
5 °C

Orbán: a Fidesz kész együttműködni a kormánnyal néhány kérdésben

2005.04.26. 16:35
Az ellenzék nem szeretné ellenségnek tekintetni a hétfőn kinevezett Gráf József agrárminisztert; vele együtt szeretné visszaszerezni a becsületet a magyar gazdasgának, mondta Orbán Viktor egy gazdasági egyeztetés után, kedden. A prominens gazdasági szereplőkkel való megbeszélés résztvevői az egykulcsos adórendszer bevezetését sürgették, és megállapították, hogy viszonylag jól működnek a magyar gazdaságnak azon részei, amelyek nem állnak a kormány befolyása alatt.

A Fidesz készen áll arra, hogy együttműködjön a kormányzattal négy-öt jelentős kérdésben, így az adóreform, a korrupció visszaszorítása, a bürokrácia leépítése vagy a szakképzés átalakítása ügyében, jelentette ki Orbán Viktor pártelnök kedden, miután a gazdasági élet meghatározó szereplőivel tárgyalt Matolcsy Görgy, volt gazdasági miniszter kezdeményzésére.

"Tekintettel arra, hogy a baj nagy (...), nem lehet folytatni, ennek vége van, ez a gazdaságpolitika nem vezet sehova" - mondta a volt miniszterelnök. "Szerintünk a totyorgás nem segít, négy-öt jelentős, nagyobb döntésre volna szükség. Ezekben szívesen működünk együtt, ha van fogadókészség a másik irányból" - közölte Orbán a pénzügyminiszter-váltás kapcsán rendezett találkozó után.

Nem ellenfelet akarnak látni Gráfban

Orbán Viktor hozzátette, jelentős kérdés az adóreform, a korrupció visszaszorítása, a bürokrácia leépítése, de a tanácskozás résztvevői javasolták azt is, hogy a Fidesz ragadja meg az új agrárminiszter személyében rejlő lehetőséget, és próbáljon meg közösen fellépni Gráf Józseffel abban, hogy a mezőgazdaság kellő megbecsülést és súlyt kapjon.

"Az új agrárminiszterben szeretnénk nem ellenfelet látni, hanem munkatársat, akivel tudunk ellenzéki oldalról is együttműködni" - fogalmazott Orbán. A pártelnök arra kérte a kormányt, hogy hagyjon fel a gazdasági adatok manipulációjával, és végre "valódi számokról, valódi helyzetről, valódi tényekről értesülhessen a közvélemény". Orbán szerint a pénzügyminiszter leváltása egyenlő annak beismerésével, hogy a kormány manipulálta a gazdasági adatokat.

A konferencián részt vett Csányi Sándor, az OTP elnöke, Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, Chikán Attila, a Versenyképesség Kutató Központ igazgatója és Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség vezetője. Orbán szavai szerint e gazdasági szereplők azt tanácsolták pártjának, ne engedje, hogy az adóreform gondolata elsikkadjon, és működjön együtt a kormánnyal a szükséges bátor gazdasági döntések meghozatalában.

Mint mondta, volt olyan javaslat is, amely szerint az egészségügy sorsát illetően is megállapodásra kell jutnia a kormánynak és az ellenzéknek, mert az ágazat nem bírja ki, hogy a következő választásokig ne történjen változás.

A résztvevők véleménye szerint elfogadhatóan működik a magyar gazdaságnak az a része, amelyre a kormány nem gyakorol közvetlen befolyást, a kabinet által ellenőrzött részek azonban gyengék, és egyre rosszabb helyzetben vannak, összegzett Orbán.

A résztvevők mindegyike egyetértett abban, hogy a négy-öt százalékosnak mondott költségvetési hiány inkább a nyolc százalékhoz van közel.

Az egykulcsos adórendszert szorgalmazzák

A résztvevők sürgették az egykulcsos adórendszer bevezetését, amelynek kapcsán a pártelnök óvatosságra intett. Mint mondta, ha a környező országok folytatják az egykulcsos adórendszer kiépítését, és ezt az egy kulcsot is csökkentik, akkor Magyarország nehezen tudja elkerülni, hogy hasonló pályára lépjen.