Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Orbán: nem Európáról, a saját életünkről döntünk

2004.04.28. 00:59
A Fidesz elnöke pártja veszprémi nagygyűlésén az uniós csatlakozással kapcsolatban hangsúlyozta: ha nem hozzák meg azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek a Fidesz nemzeti petíciójában szerepelnek, akkor a csatlakozásnak nemcsak nyertesei, hanem vesztesei is lesznek.
Nem Európáról "fogunk dönteni június 13-án, hanem a saját életünkről, és igen is komoly, szoros összefüggés van a június 13-a utáni életünk és a választás végeredménye között" - jelentette ki Orbán Viktor kedden Veszprémben.

"Nehéz idők előtt állunk, ugyanis ellenfeleink háborús állapotok kialakítására törekednek, s a háború logikája mentén akarják megvívni Magyarországon a június 13-ai európai választásokat"- mondta a Fidesz elnöke az ellenzéki párt nagygyűlésén.

"Magyarországon 14 év alatt arra nem volt példa, hogy aktivistákat nyíltan törvénysértésre képezzenek ki, ezért emellett nem mehetünk el szó nélkül" - mondta a szocialisták egyik korábbi, nyilvánosságra került kampánytanácskozására utalva Orbán Viktor.

Ron Werberről, az MSZP kampánytanácsadójáról azt mondta: "idejön a világ ki tudja melyik sarkából egy ember, s a kormány, a legnagyobb kormányzópárt és annak frakcióvezetője köt vele egy szerződést, amelynek értelmében a kampány utolsó négy hetében az egész kormány a rendelkezésére áll".

"Ha az ő rendelkezésére áll az egész kormány, akkor ki áll a magyar emberek rendelkezésére az alatt a néhány hét alatt?" - tette fel a kérdést a nagyobbik ellenzéki párt elnöke. Hozzátette, "ez az úriember azt is mondta, Magyarországon véget kell vetni annak az állapotnak, hogy a szocialisták meg a fasiszták között lehet választani".

"Ami azt jelenti, hogy az országnak legalább a felét egész egyszerűen megsértették, belegázoltak a becsületébe. S nem mi, házigazdák sértettük meg a vendégjogot, hanem a vendég hágta át azokat a szabályokat, amelyek egy vendég számára kötelezőek" - mondta a politikus.

"Két kérésünk volna: először is, ha idejön valaki hozzánk, akit szívesen fogadunk, ne sértegessen bennünket, másrészt ne akarja feldúlni a békés mindennapi életünket. Ezért arra kérjük a Magyar Szocialista Pártot, hogy ne változtassa háborús övezetté Magyarországot a választási kampány időszakában" - tette hozzá.

A Fidesz elnöke az uniós csatlakozással kapcsolatban hangsúlyozta: ha nem hozzák meg azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek a Fidesz nemzeti petíciójában szerepelnek, akkor a csatlakozásnak nemcsak nyertesei, hanem vesztesei is lesznek.

Orbán Viktor kijelentette, akkor "bekövetkezik az, hogy pontosan azok az emberek lesznek a csatlakozás vesztesei, akik a rendszerváltoztatáskor is inkább pórul jártak: a nyugdíjasok, a többgyermekes családok és az 50-60 év közötti munkavállalók".

Hozzátette, az uniós tagság következtében "talán egy fontos lelki változás következik be Magyarországon: remélhetőleg egyre több lesz a csatlakozás után azon magyaroknak a száma, akik arra a kérdésre, hogy mi is az Európai Unió, azt fogják mondani, hogy az Magyarország".

"Ez arra sarkall bennünket, hogy csak bátran merjünk az Európai Unióban is magyarok lenni, ugyanis régi tanács az, miszerint légy önmagad, mert mindenki más már úgyis foglalt" - mondta Orbán Viktor.

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft