Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Orbán: Elment a józan eszük

2007.02.22. 08:01
A kormány zátonyra futtatandó őrült ötleteiről (a gyerekpornós törvénytervezetről és az egymillió ázsiai betelepítéséről), a reformok bukásáról, és a szocialisták által felépített félelemről beszélt Orbán Viktor az Infó rádióban. Gyurcsányt továbbra sem tartja tárgyalóképesnek, az egészségügy viszont finanszírozható.

"Déjá vu érzésem van. Az 1994 és 1998 közötti kormány bevezette a tandíjat, a Fidesz-kabinet pedig eltörölte. A Horn-kormány megpróbálta a nyugdíjrendszert a magánbiztosítókra építeni, a Fidesz ezt leállította" - mondta Orbán Viktor az Infó rádió Aréna című műsorában szerda este.

A kormány az egészségügyben is megpróbálja bevezetni a több-biztosítós rendszert, és ha lesz új polgári kormány, akkor ezt is leállítja, jelentette ki. Az egészségügy reformjáról elmondta még, hogy az ágazat igenis finanszírozható, a kormány pedig valójában nem reformál, hanem ki akarja lopni a jövedelmező részeket. Orbán megismételte azt a kijelentését, hogy az egészségügyet csak úgy szabad megreformálni, ha közben javul a finanszírozás is, legalább az EU-átlagnak megfelelő összeget, a GDP 7-8 százalékát kellene az egészségügyre költeni.

Szintén elsorolta gazdaságélénkítő ötleteit, és hogy a válságból a növekedés vezethet ki, tehát csökkenteni kell a munka terheit, növelni a foglalkoztatottságot, kifehéríteni a szürkegazdaságot.

A reformok megbuktak, a kormány mindenütt káoszt és bizonytalanságot teremt mindenben, amihez hozzányúl. A mélyülő válság csak úgy oldható meg, ha a kormányfő távozik, és ezt "az embereknek kell elérniük alkotmányos keretek között".

Orbán szerint a kormány legújabb ötleteiből úgy tűnik, hogy "elment a józan eszük". A Fidesz elnöke reménykedik abban, hogy a kormánnyal elégedetlenek "új többsége" még az őszi népszavazások előtt zátonyra tudja futtatni Gyurcsányék "őrült ötleteit". A pártelnök azt mondta, hogy családapaként is mélyen felháborítja az a kormányoldalról beterjesztett törvényjavaslat, amely nem büntetné a 14 és 18 év közötti fiatalokról készített pornófelvételek készítését. A Fidesz azt is tudni akarja, hogy a kormányülésen mely miniszterek szavaztak az előterjesztés mellett.

A másik őrült ötlet, amelyet a Fidesz vezette új többség szeretne a lehető leggyorsabban kiverni a kormány fejéből az egymillió ázsiai betelepítésének ötlete. Orbán szerint a kormány ebben az ügyben is hazudott, tagadta, hogy létezik olyan dokumentum, amely ezt a betelepítési tervet taglalná, de azóta kiderült, hogy igenis létezika dokumentum, ő maga is látta, és valóban elképesztő ötletek vannak benne.

A Fidesz továbbra sem tartja tárgyalóképesnek a miniszterelnököt, aki "hazudik, nagyképű, agresszív és kioktató". "Ilyen emberrel nincs miről beszélni" - mondta Orbán Viktor.

A volt miniszterelnök szerint a szocialisták tehetnek arról, ha szélsőséges csoportok fenyegetik az állam rendjét. "Amikor jobboldali kormány van hatalmon, akkor rend és nyugalom van, nincs szélsőséges fenyegetés" - mondta Orbán. A szocialisták viszont "felépítik a félelmet", sőt 2006-ban kormányprogrammá tették.

A Fidesz elnöke szerint csak a rendőrségen múlik, hogy lesznek-e erőszakos megmozdulások március 15-én. "Ha nem értenék félre, akkor azt mondanám, hogy követeljük vissza a rendőrségünket, mert az a magyar polgároké." A rendőrség nem arra való, hogy a kormányfő beleegyezésével összeverje a békés polgárokat. Ha a kormány nem használja a rendőröket, akkor béke lesz március 15-én, ahogy béke lett volna október 23-án is, mondta Orbán Viktor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?