István, Vajk
17 °C
34 °C

Orbán: Elment a józan eszük

2007.02.22. 08:01
A kormány zátonyra futtatandó őrült ötleteiről (a gyerekpornós törvénytervezetről és az egymillió ázsiai betelepítéséről), a reformok bukásáról, és a szocialisták által felépített félelemről beszélt Orbán Viktor az Infó rádióban. Gyurcsányt továbbra sem tartja tárgyalóképesnek, az egészségügy viszont finanszírozható.

"Déjá vu érzésem van. Az 1994 és 1998 közötti kormány bevezette a tandíjat, a Fidesz-kabinet pedig eltörölte. A Horn-kormány megpróbálta a nyugdíjrendszert a magánbiztosítókra építeni, a Fidesz ezt leállította" - mondta Orbán Viktor az Infó rádió Aréna című műsorában szerda este.

A kormány az egészségügyben is megpróbálja bevezetni a több-biztosítós rendszert, és ha lesz új polgári kormány, akkor ezt is leállítja, jelentette ki. Az egészségügy reformjáról elmondta még, hogy az ágazat igenis finanszírozható, a kormány pedig valójában nem reformál, hanem ki akarja lopni a jövedelmező részeket. Orbán megismételte azt a kijelentését, hogy az egészségügyet csak úgy szabad megreformálni, ha közben javul a finanszírozás is, legalább az EU-átlagnak megfelelő összeget, a GDP 7-8 százalékát kellene az egészségügyre költeni.

Szintén elsorolta gazdaságélénkítő ötleteit, és hogy a válságból a növekedés vezethet ki, tehát csökkenteni kell a munka terheit, növelni a foglalkoztatottságot, kifehéríteni a szürkegazdaságot.

A reformok megbuktak, a kormány mindenütt káoszt és bizonytalanságot teremt mindenben, amihez hozzányúl. A mélyülő válság csak úgy oldható meg, ha a kormányfő távozik, és ezt "az embereknek kell elérniük alkotmányos keretek között".

Orbán szerint a kormány legújabb ötleteiből úgy tűnik, hogy "elment a józan eszük". A Fidesz elnöke reménykedik abban, hogy a kormánnyal elégedetlenek "új többsége" még az őszi népszavazások előtt zátonyra tudja futtatni Gyurcsányék "őrült ötleteit". A pártelnök azt mondta, hogy családapaként is mélyen felháborítja az a kormányoldalról beterjesztett törvényjavaslat, amely nem büntetné a 14 és 18 év közötti fiatalokról készített pornófelvételek készítését. A Fidesz azt is tudni akarja, hogy a kormányülésen mely miniszterek szavaztak az előterjesztés mellett.

A másik őrült ötlet, amelyet a Fidesz vezette új többség szeretne a lehető leggyorsabban kiverni a kormány fejéből az egymillió ázsiai betelepítésének ötlete. Orbán szerint a kormány ebben az ügyben is hazudott, tagadta, hogy létezik olyan dokumentum, amely ezt a betelepítési tervet taglalná, de azóta kiderült, hogy igenis létezika dokumentum, ő maga is látta, és valóban elképesztő ötletek vannak benne.

A Fidesz továbbra sem tartja tárgyalóképesnek a miniszterelnököt, aki "hazudik, nagyképű, agresszív és kioktató". "Ilyen emberrel nincs miről beszélni" - mondta Orbán Viktor.

A volt miniszterelnök szerint a szocialisták tehetnek arról, ha szélsőséges csoportok fenyegetik az állam rendjét. "Amikor jobboldali kormány van hatalmon, akkor rend és nyugalom van, nincs szélsőséges fenyegetés" - mondta Orbán. A szocialisták viszont "felépítik a félelmet", sőt 2006-ban kormányprogrammá tették.

A Fidesz elnöke szerint csak a rendőrségen múlik, hogy lesznek-e erőszakos megmozdulások március 15-én. "Ha nem értenék félre, akkor azt mondanám, hogy követeljük vissza a rendőrségünket, mert az a magyar polgároké." A rendőrség nem arra való, hogy a kormányfő beleegyezésével összeverje a békés polgárokat. Ha a kormány nem használja a rendőröket, akkor béke lesz március 15-én, ahogy béke lett volna október 23-án is, mondta Orbán Viktor.