Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Orbán szerint nem biztos a Fidesz győzelme

2005.09.18. 16:24
Orbán Viktor egy rádióműsorban arról beszélt, hogy a kormányváltást akaróknak tenniük kell a változásért. A közvélemény-kutatási eredmények akaratukon kívül is megcsalnak bennünket - mondta: a Fidesz a valóságos életben nem vezet, és ha ma lennének a parlamenti választások, nem hinné, hogy megnyernék a választást.

A legnagyobb ellenzéki párt első embere a Vasárnapi Újság című rádióműsorban elhangzott beszélgetés során elmondta: ha a polgári, nemzeti, keresztény értékrendet valló vagy a szocialista kormányban csalódott emberek "nem kapaszkodnak össze, nem dolgoznak azért, hogy valóban létrejöjjön változás, ez magától nem fog bekövetkezni".

Az MSZP oroszlánkörmei

Orbán Viktor szerint az ellenfelet sosem szabad lebecsülni, az MSZP-t pedig Magyarországon különösen nem, hiszen többször bizonyította "oroszlánkörmeit". "Akkor járunk el helyesen, ha nem hiszünk a közvélemény-kutatásoknak, nem engedjük, hogy a sajtot kiénekeljék a szánkból, álomba ringassanak minket" - fogalmazott.

A Fidesz elnöke kérte a hallgatókat, "ne higgyenek el egyetlen fölmérést sem", higgyék el, hogy a változáshoz erőfeszítésre van szükség. A privatizációra vonatkozó riporteri kérdés kapcsán azt mondta: kapuzárás előtti pánikhangulat jeleit látja a szocialistáknál, akik szintén nem tudják, hogy nyernek-e, vagy sem 2006-ban, és "nagy seprűkkel szorgoskodnak a kincstár körül".

Óvatosan a privatizációval

Kérte mindazokat, akik érdeklődnek a szerinte felgyorsítani tervezett privatizáció iránt, hogy legyenek óvatosak, és csak jogilag kifogástalan privatizációs szerződéseket kössenek, mert, mint közölte, minden ilyen "végkiárusításhoz hasonló" szerződést felül fognak vizsgálni.

Orbán Viktor közölte, hogy a jelenlegi, a "munkát, a vállalkozásokat és a családokat büntető" adórendszer betegségeit orvosolni kell, és az eddigi változtatások mértékét meghaladó módon kell csökkenteni az adókat.

A Fidesz elnöke szerint bár az államkincstár helyzete rosszul áll, de nincs ok aggodalomra, mert munkával meg lehet tölteni. Jelezte egyúttal, hogy pártja gazdaságpolitikájának fő iránya a munkahelyteremtés.

Korai a kampány, ingoványos lehet a talaj

Orbán Viktor úgy értékelte, hogy meg kell újítani a demokráciát, biztosítani kell, hogy a választópolgárok érezzék, nem csak négyévente kíváncsiak a pártok a véleményükre. Megerősítette, hogy korainak tartja kampánnyal "elárasztani" az embereket azelőtt, hogy az államfő kiírná a választásokat.

Közölte, hogy hétfőn, az Európai Néppárt ülésén jelentést tesz a vajdasági magyarverésekről. Utalva a tavaly december 5-iki népszavazásra és a magyar vállalkozások érdekvédelmének fontosságára, illetve megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a magyar kormány síkra kíván szállni a kínaiak vízummentes beutazásáért.

Orbán Viktor azt is elmagyarázta, hogy nem érdemes védekezésbe kezdenie - ahelyett, hogy nevetne rajta - akkor, amikor például populistának nevezik, mert ingoványos talajra juthat, ahonnan nehéz kivergődni.