Orbán: nem volt törvénytelen és erkölcstelen a támogatás

2004.09.26. 02:45
Orbán Viktor szombaton egy televíziós műsorban azt mondta: sem erkölcstelennek, sem törvénytelennek nem tartja azt, hogy kormányzása idején a felesége cége 43 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott szőlőtelepítésre.
"Törvénytelenséget nem követtünk el, erkölcstelen dolgot nem tettünk" - jelentette ki a Fidesz elnöke, volt kormányfő az RTL Klub Híradójában. Közölte: Magyarországon minden termőföldre jár valamilyen támogatás, és ez mindenkit megillet. Orbán Viktor azt mondta: az ügyben adott nyilatkozata miatt beperli Nyakó Istvánt, az MSZP szóvivőjét.

Talajjavításra is kaptak
Orbán Viktor feleségének cége a 41 milliós szőlőtelepítési támogatás mellett több mint 12 millió forintos meliorizációs, talajjavítási támogatást is kapott az előző ciklus idején. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a támogatások ténye nem volt titok. Révész szerint csupán az MSZP kívánja csepegtetve adagolni az információkat, hogy eltereljék a figyelmet az őket érintő ügyekről. A hegyaljai kft.-nek nyújtott állami segítség -, amely minden hasonló területen tevékenykedő cégnek automatikusan járt, ha teljesítették a kiírás feltételeit -, csupán Lévai Anikó és üzlettársainak versenyképességét biztosította a támogatásokkal szintén élő konkurenciával szemben. Révész Máriusz elmondta, hogy az állami pénzekről nyíltan beszélt már több korábbi interjúban is, és már a Wekler-ügy idején bejelentette, hogy az összeg meghaladja a 60 millió forintot.
"Az igaz, hogy hetet-havat összehordtak az üggyel kapcsolatban, ez túl is ment azon a határon, amit még az ember el tud fogadni, ezért, sajnos, arra kényszerültem, hogy bepereljem az MSZP szóvivőjét. Majd a bíróság igazságot tesz" - mondta a volt kormányfő.

Németh Imre földművelésügyi miniszter szerdán azt közölte Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában, hogy az Orbán Viktor családi érdekeltségébe tartozó kft. 2001-ben 41 millió 475 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szőlőtelepítésre.

Lévai Anikó, a volt kormányfő felesége a Blikk című napilap szerdai számában azt mondta, hogy az összesen 48 hektáron gazdálkodó Szárhely-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja-Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből az ő résztulajdona 8 hektár, és az ő tulajdonrészét nem érintette a támogatás.

A Magyar Nemzet szombati számában Lévai Anikó közölte: a társaságban jogilag még 25 százalékos tulajdonrésszel bír, de a tagi kölcsönök miatt a tulajdoni hányada valójában csak 2-3 százalék.

Nyakó szerint a bíróság nem foglalkozik etikai ügyekkel

Nyakó István szerint nem jogi, hanem etikai kérdés az, hogy a mindenkori miniszterelnök közpénzből támogatja-e saját vállalkozását - az MSZP szóvivője mindezt annak kapcsán közölte vasárnap, hogy Orbán Viktor kijelentette: nyilatkozatai miatt pert indít ellene. "Orbán Viktor keveri a szezont a fazonnal, az a bíróság ugyanis, amivel engem ijesztget, nem foglalkozik etikai, erkölcsi, morális kérdéssel" - jelentette ki a szocialista szóvivő, hozzátéve: nem jogi, hanem morális kérdés, hogy Orbán Viktor semmi kivetni valót nem talál a történtekben.

Közölte még: morális kérdés az is, hogy a politikai ellenfelek esetében a Fidesz igen magasra teszi a mércét, "most legalább megtudhatjuk, hogy azért pakolták olyan magasra, hogy a főnök elférjen alatta". A politikus utalt arra, amikor az ellenzéki párt is kifogásolta, hogy Wekler Ferenc, az Országgyűlés korábbi szabad demokrata alelnöke is állami támogatást vett fel szőlőtelepítésre.  • Tippek
  • Babaváró hitel