Judit
2 °C
7 °C

Orbán: nem volt törvénytelen és erkölcstelen a támogatás

2004.09.26. 02:45
Orbán Viktor szombaton egy televíziós műsorban azt mondta: sem erkölcstelennek, sem törvénytelennek nem tartja azt, hogy kormányzása idején a felesége cége 43 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott szőlőtelepítésre.
"Törvénytelenséget nem követtünk el, erkölcstelen dolgot nem tettünk" - jelentette ki a Fidesz elnöke, volt kormányfő az RTL Klub Híradójában. Közölte: Magyarországon minden termőföldre jár valamilyen támogatás, és ez mindenkit megillet. Orbán Viktor azt mondta: az ügyben adott nyilatkozata miatt beperli Nyakó Istvánt, az MSZP szóvivőjét.

Talajjavításra is kaptak
Orbán Viktor feleségének cége a 41 milliós szőlőtelepítési támogatás mellett több mint 12 millió forintos meliorizációs, talajjavítási támogatást is kapott az előző ciklus idején. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a támogatások ténye nem volt titok. Révész szerint csupán az MSZP kívánja csepegtetve adagolni az információkat, hogy eltereljék a figyelmet az őket érintő ügyekről. A hegyaljai kft.-nek nyújtott állami segítség -, amely minden hasonló területen tevékenykedő cégnek automatikusan járt, ha teljesítették a kiírás feltételeit -, csupán Lévai Anikó és üzlettársainak versenyképességét biztosította a támogatásokkal szintén élő konkurenciával szemben. Révész Máriusz elmondta, hogy az állami pénzekről nyíltan beszélt már több korábbi interjúban is, és már a Wekler-ügy idején bejelentette, hogy az összeg meghaladja a 60 millió forintot.
"Az igaz, hogy hetet-havat összehordtak az üggyel kapcsolatban, ez túl is ment azon a határon, amit még az ember el tud fogadni, ezért, sajnos, arra kényszerültem, hogy bepereljem az MSZP szóvivőjét. Majd a bíróság igazságot tesz" - mondta a volt kormányfő.

Németh Imre földművelésügyi miniszter szerdán azt közölte Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában, hogy az Orbán Viktor családi érdekeltségébe tartozó kft. 2001-ben 41 millió 475 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szőlőtelepítésre.

Lévai Anikó, a volt kormányfő felesége a Blikk című napilap szerdai számában azt mondta, hogy az összesen 48 hektáron gazdálkodó Szárhely-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja-Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből az ő résztulajdona 8 hektár, és az ő tulajdonrészét nem érintette a támogatás.

A Magyar Nemzet szombati számában Lévai Anikó közölte: a társaságban jogilag még 25 százalékos tulajdonrésszel bír, de a tagi kölcsönök miatt a tulajdoni hányada valójában csak 2-3 százalék.

Nyakó szerint a bíróság nem foglalkozik etikai ügyekkel

Nyakó István szerint nem jogi, hanem etikai kérdés az, hogy a mindenkori miniszterelnök közpénzből támogatja-e saját vállalkozását - az MSZP szóvivője mindezt annak kapcsán közölte vasárnap, hogy Orbán Viktor kijelentette: nyilatkozatai miatt pert indít ellene. "Orbán Viktor keveri a szezont a fazonnal, az a bíróság ugyanis, amivel engem ijesztget, nem foglalkozik etikai, erkölcsi, morális kérdéssel" - jelentette ki a szocialista szóvivő, hozzátéve: nem jogi, hanem morális kérdés, hogy Orbán Viktor semmi kivetni valót nem talál a történtekben.

Közölte még: morális kérdés az is, hogy a politikai ellenfelek esetében a Fidesz igen magasra teszi a mércét, "most legalább megtudhatjuk, hogy azért pakolták olyan magasra, hogy a főnök elférjen alatta". A politikus utalt arra, amikor az ellenzéki párt is kifogásolta, hogy Wekler Ferenc, az Országgyűlés korábbi szabad demokrata alelnöke is állami támogatást vett fel szőlőtelepítésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?