Gusztáv
3 °C
7 °C

Orbán nem antiszemita és nacionalista, ezért perel

2002.11.10. 19:20
A fideszes politikus a Vasárnapi Újságban perrel fenyegette Juhász Ferenc honvédelmi minisztert és az MSZP-t hibáztatta a NATO kritikáért.
Orbán Viktor becsületsértési, illetve személyiségi jogi eljárást kezdeményez Juhász Ferenccel szemben, mert szerinte a honvédelmi miniszter őt nyíltan és egyértelműen antiszemitának és nacionalistának bélyegző nyilatkozatot tett.

A volt miniszterelnök a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában elmondta, hogy jogászok dolgoznak az ügyön, és jövő héten fogják az iratokat benyújtani a bíróságnak.

Orbán Viktor megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint sok millió embernek az önérzetébe és becsületébe gázolnak bele, amikor az előző kormányt vagy bármely szabadon választott magyar kormányt antiszemitizmussal vagy nacionalizmussal vádolják.

- Ez rendkívüli mértékben árt a magyar nemzet érdekeinek - fűzte hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az Orbán-kormányt, ha lehetett volna, kizárták volna a NATO-ból, Kovács Lászlóra utalva úgy reagált: a balkáni háború idején, amikor az ország a légterét és repülőtereit felajánlotta a katonai akciók számára, "akkor az MSZP mai elnöke, külügyminiszter a parlamentben támadott hátba bennünket és a NATO-t, azt követelve, hogy Magyarország ne bocsássa még a repülőtereit se a NATO-csapatok rendelkezésére".

A miniszter reagál
A Medgyessy Péter miniszterelnök kíséretében az Egyesült Államokban tartózkodó Juhász Ferenc honvédelmi miniszter vasárnap cáfolta, hogy antiszemitának és nacionalistának nevezte volna Orbán Viktor volt miniszterelnököt. "Orbán Viktornak és jogászainak meg kellene néznie, hogy hol mondtam volna ezt, hiszen semmi ilyent nem mondtam" - jelentette ki Juhász Ferenc az MTI tudósítójának.

"Mi itt az Egyesült Államokban nem foglalkoztunk a múlttal, s kiváltképpen nem Orbán Viktor kormányával. Előre tekintettünk, új fejezetet nyitottunk a kapcsolatokban. Nyilván Orbán Viktor lelkiismeret-furdalása az, ami miatt most hevesen tiltakozik egy olyan megállapítás ellen, amelyet nem mi mondtunk, hanem egy újságíró fogalmazott meg a saját nevében.

- A NATO főtitkárának személyesen kellett több alkalommal, a velem való egyeztetést követően közbenjárni azért, hogy az ellenzék elfogadható viselkedést mutasson és ne akadályozza a NATO-t, illetve Magyarországot a vérontás megállításában vállalt szerepének teljesítésében - mondta a volt miniszterelnök.

A jövő évi költségvetésről szólva Orbán Viktor kevesellte a kisvállalkozóknak és az agráriumnak szánt támogatást. Ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy Magyarország a 2003. év végére messzebb lesz az Európai Unió átlagától, mint 2002 decemberében.

Az EU-csatlakozásra vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: mindent meg kell tenni azért, hogy a magyarországi 10 millió állampolgár és a Kárpát-medencei 15 millió magyar életszínvonala és életlehetősége, életminősége javuljon.

- Ha az uniós csatlakozás ebben segít, akkor még az uniós csatlakozást is meg kell tennünk ennek érdekében. Mi egy, a magyar nemzetet erősítő, egységes Európában szeretnénk részt venni, azért, mert az jó Magyarországnak - fejtette ki a volt kormányfő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!