Béla
13 °C
27 °C

Orbán: Helyre kell állítani az ország tekintélyét

2006.11.14. 19:11
Közös ebéden találkozott Orbán Viktor az EU-s nagykövetekkel. Szerinte a legfontosabb az ország megtépázott tekintélyének helyeállítása. A házigazda finn nagykövet szerint semmi rendkívüli riasztó dolog nem történt Magyarországon.

Magyarország megtépázott tekintélyének helyreállítását nevezte legfontosabb külpolitikai feladatának Orbán Viktor, aki szerint azonban azt is világossá kell tenni, hogy a magyar kormány nem azonos a magyar emberekkel. A Fidesz elnöke erről azt követően beszélt újságíróknak, hogy kedden Budapesten megbeszélést folytatott az EU-s nagykövetekkel.

"A következő időszakban is aktív maradok nem csak a magyar parlamentben, de a külpolitikában is, fogadok el meghívásokat konferenciákra, teszem a dolgomat az Európai Néppárti alelnökeként Brüsszelben" - mondta Orbán Viktor. A pártelnök szerint Magyarország tekintélyét a hazugságok, az adathamisítások és újabban már a rendőri brutalitás is aláásta.

A kormány és az ország két különböző dolog

Orbán feladatának nevezte, hogy "világosan bemutassa", Magyarország és a kormány az két különböző dolog. "Ami igaz hazugságban, adathamisításban, rendőri brutalitásban a kormányra nézve, az nem igaz a magyarokra nézve" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: egy dolog, hogy milyenek a magyar emberek és egy másik, hogy hogyan viselkedik a magyar kormány, ezért a feladat az, hogy Magyarország a megbecsültségét és elismertségét próbáljuk helyreállítani.

Mint mondta, a nagyköveti találkozón kifejtette, hogy véleménye szerint Magyarországon elnyúló politikai és morális válság van, amely nem oldódik meg addig, amíg ennek kiváltója jelen lesz a magyar közéletben, amíg ezt az akadályt nem távolítja el a szocialista párt. Orbán Viktor szerint ebben az ügyben Fidesz minden tőle telhetőt megtett, a demokratikus eszközöket felhasználta, utolsó lehetőségként pedig népszavazást kezdeményezett azokban a kérdésekben, amelyeknek nincs nagy hatása a költségvetésre, de fontos az emberek mindennapi életében. A pártelnök megítélése szerint a népszavazás végre stabilizálhatja Magyarországot, a bizonytalanság okát eltávolíthatja a közéletből, és ezek után megkezdődhetnek az érdemi megbeszélések a fontos reformokról.

Reformmal a reformért

A Fidesz gazdasági forgatókönyvéről szólva kifejtette: politikai elitnek először tisztáznia kell, hogy ki a felelős azért, hogy ilyen gazdasági helyzetbe jutott az ország, garanciákat kell adni, hogy a megszorításokkal beszedett extra pénzek valóban jó helyre mennek, ezek után tisztázni kell a megszorító lépéseket és igazságosan elosztani a terheket, majd reformalapot létrehozni a változtatások finanszírozására, és reformkerekasztalokkal meghatározni a reformok irányát.

A nagyköveti megbeszélés házigazdája, a finn nagykövet, Pekka Kujasalo a magyar belpolitikai helyzetről alkotott véleményét firtató kérdésre válaszolva azt mondta: ugyan az őszi események meglepetésként érték, mert nyugodt, békés országnak tartotta Magyarországot, azonban úgy gondolja, hogy semmi rendkívüli vagy riasztó dolog nem történt Magyarországon. A demokráciákban normális dolog, hogy a vélemények eltérnek egymástól, az ellenzéknek az a dolga, hogy megkérdőjelezze a kormány álláspontját, és az is normális, hogy az emberek tüntetéssel nyilvánítsák ki a véleményüket.

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft