Emőke
-4 °C
9 °C

Leszavazták egymást az Orbán-bizottság tagjai

2005.11.17. 16:57
Orbán Viktor honlapján csütörtökre felkerült a Cinege utcai házának építési engedélyéről készült másolat. A volt miniszterelnök vagyongyarapodását vizsgáló bizottság ugyanaznap befejezte munkáját. Jelentést viszont, noha mind a két politikai oldal készült tervezettel, a testület nem fogadott el.

Várhatóan a parlament mondja ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként állami támogatással gyarapodott. Az ezt megfogalmazó szocialista jelentéstervezetet a volt kormányfő gazdagodását vizsgáló bizottság nem fogadta el, ezért önálló indítványként a parlament elé terjeszthetik. Vadai Ágnes szocialista bizottsági elnök négy rész-jelentéstervezetet akar a képvisel?kkel megszavaztatni.

Megjelent a Fidesz

Szabó Zoltán, a testület szocialista tagja a bizottság csütörtöki, utolsó üléséről az Indexnek elmondta, hogy váratlanul megjelentek a fideszes bizottsági tagok is, akik eddig bojkottálták a testületet, és most saját jelentéstervezettel álltak elő. Miután a szocialisták és az egyetlen szabad demokrata politikus nem fogadta el a fideszes tervezetet, a Répássy Róbert vezette ellenzéki csoport leszavazta a szocialista javaslatot.

Répássy az Indexnek elmondta, az ő jelentéstervezetükben megállapították, nincs olyan adat, bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy Orbán Viktor visszaélt volna politikai befolyásával illetve, hogy állami forrásból "gazdagodott volna meg". Arra, hogy honnan tudja, ha maga nem is vett részt az üléseken, Répássy azt mondta, áttanulmányozta az ülések jegyzőkönyvét, a szerdai ülést pedig, amikor Orbán Viktort meghallgatták, a rádión keresztül követte.

Répássy a saját indítványukat már benyújtotta a parlamentnek. Szerinte a bizottság azért jött létre, hogy lejárassa a volt kormányfőt. Orbán szerdán másodszor is válaszolt a bizottság kérdéseire, amelynek kérésére, csütörtökön nyilvánosságra hozta a Cinege utcai ingatlanának építési engedélyét. Ezt a koalíciós képvisel?k követelték rajta.