Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Orbán szerint keresnénk is a kettős állampolgárságon

2004.11.21. 20:46
A határon túliak főleg biztonságot és kulturális segítséget akarnak, és még pénzt is hoznak az illeték révén, véli Orbán.
A határon túli magyaroktól nem kell félni, mert nem akarják elenni előlünk a kenyeret, nem túrnak ki bennünket a lakásunkból, és nem orozzák el a nyugdíjunkat sem, csupán útlevelet szeretnének, mert ez biztonságot ad számukra - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap egy televíziós interjúban.

Nem kerülne többe

"A határon túli magyaroktól nem félni kell, azok nem el akarják enni előlünk a kenyeret, és nem akarnak kitúrni bennünket a lakásunkból, és nem akarják elorozni a nyugdíjunkat. A határon túli magyarok egyszerűen szeretnének biztonságban élni, ehhez kell nekik egy útlevél, és kell nekik időnként elsősorban kulturális oktatási nevelési segítség" - mondta a legnagyobb ellenzéki párt vezetője a Duna Televízió műsorában.

Orbán Viktor közlése szerint a státustörvény keretében most 6-7 milliárd forintot költ Magyarország a határon túli magyarok támogatására, és szerinte ennél biztosan nem kerülne többe semmilyen kettős állampolgársághoz rendelt jogosítvány.

Hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarok az utóbbi években sem tehertételt jelentettek az ország számára, sőt, ha megnéznék mennyi bevételt és mennyi kiadást hoztak, akkor a mérleg pozitív lenne. Véleménye szerint a kormányzat kettős állampolgársággal kapcsolatos számításai "minden alapot nélkülöznek".

A kettős állampolgárság biztosan jár egy európai útlevéllel, de semmi olyasmivel nem járhat, ami ország teherbíró képességét meghaladná, jelentette ki Orbán. Még keresnénk is rajta

"Az útlevelet csak illeték ellenében adják ki, minden egyes okmányon, amit az állam kiad, haszna van, tehát inkább nyerni fog rajta az államkassza" - tette hozzá.

Majd megnyugtatandó a szocialistákat elmondta, a kettős állampolgárság megadása nem jár automatikusan szavazati joggal, hiszen ahhoz Magyarországon állandó lakcím is szükséges. "Tehát ez ilyen értelemben, a magyar belpolitikai erőviszonyokat nem fogja megváltoztatni" - hangsúlyozta.

Véleménye szerint, ha sikeres a népszavazás és az igen lesz többségben, akkor a Magyar Állandó Értekezletet (Máért) újra össze kell hívni, és a határon túli magyarokat is be kell vonni abba a döntésbe, milyen jogosítványokat és kötelezettségek járjanak a kettős állampolgársággal.

Csak szépen, sorban

Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva, miért nem támogatták a kettős állampolgárságot, amikor kormányon voltak, elmondta: 1999-es Máért-en rangsorolták a teendőket, és úgy döntöttek, hogy első helyre a státustörvény megalkotását kell tenni. A Fidesz elnöke szerint azóta a helyzet annyiban változott, hogy az MSZP kormányra kerülve "megcsonkította" a törvényt, valamint "a kettős állampolgárság iránti állampolgári igény elérte azt a szintet, hogy több mint kettőszázezren aláírták a népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveit".

"Azt Magyarországon is jó, ha megszokjuk mindannyian - újságírók is, mi döntéshozók is, kormányok is, meg a parlamenti képviselők is - hogy nem minden döntés joga illet meg bennünket" - hangsúlyozta a pártelnök.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft