Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán három napot kapott a bocsánatkérésre

2007.02.26. 11:01
A rendészeti tárca három napon belüli bocsánatkérésre szólítja fel Orbán Viktort. Ha ezt a Fidesz-elnök nem teszi meg, jogi lépéseket tesznek, közölte a minisztérium. Orbán nemrégiben azt állította, hogy a rendőrség politikai parancsra cselekedett október 23-án.

"Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium három napon belüli bocsánatkérésre szólítja fel Orbán Viktort, amiért azt állította, hogy október 23-án a rendőrség politikai parancsra cselekedett, tájékoztatott a minisztérium. Ha ezt az ellenzéki politikus nem teszi meg, a tárca jogi lépéseket tesz" - olvasható a tárca közleményében.

Már pénteken pert fontolgattak

A tárca felidézi: pénteken közölték, hogy Orbán Viktor ellen perindítást fontolgatnak. "Az IRM vezetése a március 15-ére való felkészülés jegyében különösen fontosnak tartja az ünnep méltóságát és a nemzeti egység hangsúlyozását. Ezért felhívja Orbán Viktort, hogy három napon belül kérjen nyilvánosan bocsánatot a kormánytól és az ugyancsak megsértett rendőrségtől, mivel tényekkel alá nem támasztott kijelentései valótlan állításokat tartalmaztak" - áll a közleményben.


Harcok október 23-án

A minisztérium megismételte korábbi álláspontját, vagyis sértő, valótlan tényállításnak tekinti a volt miniszterelnök megállapítását, miszerint a rendőrség politikai parancsra verte szét az október 23-ai tüntetést. "Egy volt miniszterelnöktől, különösen, hogy tisztsége megszűnése óta is részt vesz a közéletben, elvárható, hogy tisztelje a jogállam intézményeit akkor is, ha azok nem az ő személyes ízlése, hanem "csupán" a jogállam törvényei szerint cselekednek" - tartalmazza a közlemény.

Orbán: A rendőrségnek távol kell maradnia

Orbán Viktor múlt héten szerdán újságíróknak arról beszélt: amennyiben a rendőrség nem engedi, hogy politikai célokra használják, akkor béke lesz március 15-én.

A Fidesz elnöke arra kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy március 15-én - amikor a Fidesz is rendezvényt tart - megismétlődnek az október 23-i események, azt mondta: a rendőrségnek távol kell maradnia a politikától; ha a rendőrség nem engedi, hogy felhasználják politikai célokra, akkor béke lesz március 15-én is.

A pártelnök hangsúlyozta: október 23-án is béke és nyugalom lett volna, ha a rendőrség "nyilvánvaló politikai utasításra" nem támadja meg a jogszerűen és békésen összegyűlt megemlékezőket. Orbán Viktor egy nappal később arra szólította fel a kormányt, hogy maradjon távol március 15-től - a Fidesz elnöke a Hír Televíziónak adott interjújában arról is beszélt, hogy a kabinet áll a félelemkeltő akciók mögött.

Orbán: A kormány is maradjon távol

"A kormány maradjon távol, a kormány erőszakszervezetei maradjanak távol tizenötödikétől, szabad március 15-ét akarunk! Mi tudjuk, hogy hogyan kell szépen, békésen és méltóságteljesen ünnepelni. Ezt tettük az elmúlt tizenegynéhány évben egészen addig, amíg a saját politikai céljaira a félelemkeltést nem kezdte el használni a kormányzat" - jelentette ki a pártelnök.

A Fidesz elnöke megerősítette: a rendőrség is maradjon távol a március 15-ei ünnepségtől. "Rámennek a rendőri vezetők, rámegy a rendőrség becsülete erre a helyzetre. Bizonyos politikai kérdéseket rendőri szakmai kérdésekké nyilvánít (a kormány). A rendőröket állítja oda a politikai viták középpontjába. Gyakorlatilag koncként dobja oda őket a politikai életnek (a kormány). Egyébként szakmailag felkészült, tisztességes rendőrök, akiket nem erre képeztek ki, megzavarodnak, össze-vissza beszélnek, mert ők nem politikusok. Azt látják, hogy olyan kérdésekre várnak tőlük rendőrszakmai választ, ami nyilvánvalóan politikai kérdés."