Ágnes
-1 °C
2 °C

Orbán félreállításáról ír a Heti Válasz

2006.05.18. 08:33
Kapcsolódók (8)
Orbán Viktor a Fidesz tiszteletbeli elnöke lehetne vagy elvállalhatná a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöki tisztségét – latolgatja a Heti Válasz a Fidesz elnökének jövőjét. Az újság a pártelnök egyik bizalmasára hivatkozva azt állítja: Orbán mára belátta, hogy személye továbbra is nélkülözhetetlen, de a vezérszerepről le kell mondania.

A Heti Válasz csütörtökön megjelent számának Vezéráldozat című cikke szerint a pártban több elképzelés is van Orbán jövőbeli szerepét illetően. A lap Orbán egyik bizalmasára hivatkozva azt állítja: a Fidesz elnöke mára belátta, hogy személye továbbra is nélkülözhetetlen, de a vezérszerepről le kell mondania. Az elképzelések szerint azonban ehhez nem „királypuccsra” van szükség, hanem a stafétabot kulturált átadására.

Bűvészmutatvány

"Az egyik forgatókönyv szerint Orbán tiszteletbeli elnöke lenne pártjának, és a gyakorlati irányítást átadná valamelyik politikustársának. Mások azt szorgalmazzák, vállalja el a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöki tisztségét, és a szellemi műhely élén állva határozza meg a jobboldal jövőjét” – írja a hetilap.

Felmerült az a verzió is, hogy ha néhány év múlva a KDNP-nek lenne olyan politikusa, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje lehetne, Orbán a Fidesz vezetőjeként „szélárnyékba kerülhetne”.

A Fidesz elnökének azt a „bűvészmutatványt” kell végrehajtania, „hogy csak annyit hátráljon, amennyivel nem bizonytalanítja el a pártjára miatta szavazókat, ám amivel értésre adná, hogy nem kizárólag ő fémjelzi a pártot" – olvasható a cikkben.

Nincs még utód

A hetilap szerint bonyolítja a helyzetet, hogy "ma még azt sem tudni, politikai értelemben megszületett-e az az ember, akire a politikus - önszántából vagy adott esetben a pártbeli erőviszonyok megváltozása okán - rátestálhatná az elnöki szerepet".

A hetilap írása arra is emlékeztet, hogy az Orbán háttérbehúzódásáról szóló elképzeléseket zárójelbe teheti, ha a megszorítások miatt kormányváltó hangulat alakul ki. A Fideszben ugyanis a Heti Válasz szerint többen titkon abban reménykednek, hogy Gyurcsány Ferenc országlása csak pünkösdi királyság lesz.

Ezek a kérdések a Fidesz szombati kongresszusa előtt különös fontosságot kapnak. Mint ismert a választási vereség után a párt teljes vezérkara felajánlja lemondását.

A Fidesz küldöttei közül eddig Illés Zoltán bírálta nyilvánosan Orbán Viktort és a Fidesz belső demokratizmusát. Illés a VI. kerületben alulmaradt a választásokon és a listán sem jutott be a parlamentbe.

Bírálók

Az új országgyűlésből ugyancsak kiesett Tölgyessy Péter egyértelműbben fogalmazott: Orbán távozása nélkül nincs esély a változásra. A pártot támogató konzervatív értelmiségiek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, Orbán lelépése beláthatatlan károkat okozna.

Kósa Lajos Debrecen polgármestere úgy fogalmazott: Orbánnak nem kell feltétlenül mennie a kongresszuson, azt azonban valószínűnek tartja, hogy a következő parlamenti választásokon már nem Orbán Viktor lesz a Fidesz miniszterelnök-jelöltje.

Az elnök helyzetének átgondolására Kövér László is utalt az Info Rádióban. A politikus azt mondta: "Orbán Viktor továbbra is a Fidesz meghatározó politikusa lesz, ám hogy ezt pontosan milyen poszton fogja majd csinálni, az a következő évek kérdése."