Szilvia
5 °C
16 °C

Orbán: A magyar foci rendkívül jó befektetés

2002.01.09. 09:57
Az elmúlt egy évben, miután a profi liga kézbe vette a magyar hivatásos labdarúgás ügyeit, a magyar futball rendkívül vonzó befektetési célponttá vált - vélekedett szerda reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök, aki a keddi kormánydöntés kapcsán úgy véli: mindenkeppen meg kell akadályozni, hogy külföldi kézbe kerüljenek a jövedelmező vállalkozássá fejleszthető klubok. A kormányfő a státusztörvény kapcsán kijelentette: 80 évet kellett várni arra, hogy a lelki köteléken túl létrejöhessen egy jogi értelemben is létező kötelék a magyar nemzet egymástól elszakított részei között.
A miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában elmondta: az ország hosszú távú sorsa szempontjából az európai uniós teendők a legfontosabbak, így - noha, mint jelezte, nagy valószínűséggel listavezetője lesz a polgári pártok együttműködésének - március 20-ig nem tud közvetlenül részt venni a kampányban, ugyanis kizárólag a kormányfői teendőkkel, az ország ügyeivel fog foglalkozni. Szavai szerint egy kormánypártnak nem a kampányban kell megszereznie az emberek bizalmát, hanem négyéves munkája révén.

Lelli és jogi kötelék

A miniszterelnök a kedvezménytörvény kapcsán beszámolt arról, hogy az eddigi gyorsjelentések szerint nem emelkedett a Magyarországra érkező külföldi munkavállalók száma, semmilyen változás nem történt a korábbi időszakhoz képest. Közölte, hogy a köztársasági elnök csütörtökön adja át az első magyarigazolványt a Parlamentben. Orbán Viktor hangsúlyozta: 80 évet kellett várni arra, hogy a lelki köteléken túl létrejöhessen egy jogi értelemben is létező kötelék a magyar nemzet egymástól elszakított részei között.

Nézete szerint most a határon túl élők is úgy érzik, hogy végre 80 év után előállt az a történelmi pillanat, amikor Magyarország olyan hazává vált, amely tud és akar is segíteni rajtuk.

'A magyar futballban van a jövő'

A profi futballal kapcsolatos keddi kormánydöntést ismertetve elmondta: ha van olyan labdarúgóklub, amely úgy érzi, hogy jó üzleti terve van, azonban átmenetileg tőkében gyenge, akkor megkeresheti a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-t, és ha a bank által támasztott szigorú követelményeknek eleget tesz, akkor a pénzintézet legfeljebb 20 százalékig erejéig részvényt vagy üzletrészt vásárolhat a klubban. Megfogalmazása szerint nem kétséges, hogy az elmúlt egy évben, miután a profi liga kézbe vette a magyar hivatásos labdarúgás ügyeit, a magyar futball rendkívül vonzó befektetési célponttá vált.

A Fradinak is van esélye

Orbán Viktor ugyanakkor megjegyezte: jelenleg két-háromnál több klub nincs olyan rendezettségi állapotban, hogy egy komoly pénzintézet szigorú feltételek mellett együtt tudjon működni vele. Közlése szerint a profi liga vezetőivel és üzletemberekkel is tárgyalt az ügyről, valamint a profi klubok tulajdonosainak egy részét is jól ismeri és az ő véleményüket is meghallgatta. Mindenki azt mondja, hogy a magyar futballban van jövő - szögezte le a kormányfő.

Véleménye szerint mindenképpen meg kell akadályozni, hogy külföldi kézbe kerüljenek azok a klubok, amelyek a leginkább képesek lesznek majd megerősödni és üzletileg is kifizetődő vállalkozássá válni. Szavai szerint úgy tűnik, hogy a Fradi története minden kuszasága ellenére is esélyt ad arra, hogy magyar kézben maradhasson a klub.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?