Előd
10 °C
16 °C

Der Standard: Orbán igyekezett tisztázni magát

2002.02.01. 11:50
A Der Standard című liberális bécsi lap pénteken "A másodosztályú EU-tagság ellen" címmel közölte tudósítója, Gregor Mayer cikkét. Ebben a tudósító a többi között arról is ír, hogy a korábbi sejtésekkel ellentétben valószínűleg nem a kormány volt a kezdeményezője a külföldi újságírók bírálásának, hanem inkább egy "nagyon erősen jobboldali publicista partizánakciója" áll a háttérben.
Gregor Mayer beszámol arról, hogy Orbán Viktor kormányfő részt vett egy sajtóreggelin, amelyet a Magyarországon dolgozó külföldi tudósítók egyesülete rendezett. Az érdeklődés a belföldi sajtó részéről nagyon nagy volt, különösen azért, mert a külföldi újságírókat az év eleje óta élesen támadta a kormányhoz közel álló Magyar Nemzet, valamint egy "jobboldalinál is jobboldalibb publicista", hivatkozva a magát Kontroll Csoport néven emlegető "közvélemény-kutatóra".

Orbánékat sejtették a bírálatok mögött

"Az egyoldalú, az ország tekintélyét sértő tudósítás vádját, amelyet eddig a kormánytól független - a bevett zsargon szerint baloldali-liberális - belföldi sajtónak tartottak fenn, most a külföldiek ellen hozták fel, s a gyűlöletbeszéd elemeivel és személyes sértésekkel gazdagították. Először Orbánra és hivatalára vetődött a szerzőség gyanújának árnyéka, mivel a kormányfő 2000 novemberében az országbeárulók mostani szemrehányásokhoz hasonló alapon összeállított listáját prezentált.

Az azonban akkor még a belpolitikai ellenfelek ellen irányult, akik a külföldi médiumokat és azok szolgálatkész, vagy tudatlan tudósítóit saját felforgató munkájukhoz használják fel. Orbánnak így a rendezvényen módja nyílt a tisztázó szavakra. Minthogy a jelek szerint ezúttal nem annyira közvetlen környezete, hanem inkább a nagyon erősen jobboldali publicista partizánakciója volt a kiváltó, Orbán az el nem kötelezett tartást tekintette megfelelőnek" - írta Mayer.

Nem szereti, ha kényszerítik

A találkozó további témáiról Mayer azt írta: "Ami az újságírók örökös kérdezősködését illeti a választások utáni esetleges koalíciók után, Orbán nem szereti, ha kényszerítve érzi magát a kinyilatkoztatásra, hogy bizonyos kormányopciókat kizár. Ez különösen a szélsőjobboldali MIÉP-re vonatkozik. A 'szélső' szócska is túl szubjektívnek tűnik számára a MIÉP jellemzéséhez. A MIÉP magyar parlamenti párt, amely alkotmányos talajon áll, és radikális irányultságú. Egyébként pedig nem a párt érdekli, hanem annak potenciális választói", írja a Der Standard.

Orbán bírálta az EU mezőgazdasági támogatási tervét

Végül Mayer azt írta: Orbán Viktor a hivatalban töltött négy éve alatt a külföldi sajtóval tartott első ilyen beszélgetést felhasználta arra is, hogy kifejtse álláspontját az új EU-tagállamoknak nyújtandó mezőgazdasági támogatásról legutóbb közzétett EU-javaslatról is. Orbán a javaslatról - amely szerint az új tagok tíz évig az EU-agrárpolitikai szerint nekik járó támogatás 25 százalékát kapnák - kijelentette: a közös agrárpolitika finanszírozási nehézségei iránti minden megértés ellenére az ajánlat a tagjelöltek körében azt a benyomást kelti, mintha itt 'másodosztályú tagság' jönne létre. "A probléma nem a támogatás összege, hanem az, hogy a régi tagállamok mezőgazdasági termékei, amelyek háromszor olyan magas támogatásban részesülnek, elzárnák a piacot az új tagok termékei elől. Azonos elbánást akarunk a versenyben, mert a magyar mezőgazdaság versenyképes" - idézte Mayer Orbán Viktor kormányfőt.

A HIPA elnökét a gyűlöletkeltés aggasztja
Mivel Magyarországon sajtószabadság van, nem várunk el a miniszterelnöktől, illetve a magyar kormánytól semmiféle beavatkozást a külföldi tudósítókat ért támadások miatt - idézte a Magyar Nemzet Runa Hellingat, a külföldi tudósítókat tömörítő Magyarországi Nemzetközi Sajtóegyesület (HIPA) elnökét az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés után. Megerősítette: nem a Kontroll Csoport tevékenységét kifogásolják, hiszen mindenkinek jogában áll kritikát megfogalmazni.

Az sokkal inkább aggasztja a szervezetet, hogy egyes televíziókban, rádiókban olyan hangok jelennek meg, amelyek alkalmasak a külföldi tudósítók elleni gyűlöletkeltésre - mondta Runa Hellinga. Ezek közül a Magyar ATV-t és a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorát nevezte meg. Az elnök elmondása szerint a kormányfő - saját álláspontját kifejtve - ellenérzésének adott hangot a tudósítók személyét ért támadások miatt. A beszélgetés során kitértek egyebek mellett az EU-val összefüggő kérdésekre és az országgyűlési választásokra is - tette hozzá. Hellinga beszámolója szerint a miniszterelnök kérdésre válaszolva azt közölte, hogy a MIÉP-et nem szélsőséges, hanem radikális pártnak tartja.