Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Der Standard: Orbán igyekezett tisztázni magát

2002.02.01. 11:50
A Der Standard című liberális bécsi lap pénteken "A másodosztályú EU-tagság ellen" címmel közölte tudósítója, Gregor Mayer cikkét. Ebben a tudósító a többi között arról is ír, hogy a korábbi sejtésekkel ellentétben valószínűleg nem a kormány volt a kezdeményezője a külföldi újságírók bírálásának, hanem inkább egy "nagyon erősen jobboldali publicista partizánakciója" áll a háttérben.
Gregor Mayer beszámol arról, hogy Orbán Viktor kormányfő részt vett egy sajtóreggelin, amelyet a Magyarországon dolgozó külföldi tudósítók egyesülete rendezett. Az érdeklődés a belföldi sajtó részéről nagyon nagy volt, különösen azért, mert a külföldi újságírókat az év eleje óta élesen támadta a kormányhoz közel álló Magyar Nemzet, valamint egy "jobboldalinál is jobboldalibb publicista", hivatkozva a magát Kontroll Csoport néven emlegető "közvélemény-kutatóra".

Orbánékat sejtették a bírálatok mögött

"Az egyoldalú, az ország tekintélyét sértő tudósítás vádját, amelyet eddig a kormánytól független - a bevett zsargon szerint baloldali-liberális - belföldi sajtónak tartottak fenn, most a külföldiek ellen hozták fel, s a gyűlöletbeszéd elemeivel és személyes sértésekkel gazdagították. Először Orbánra és hivatalára vetődött a szerzőség gyanújának árnyéka, mivel a kormányfő 2000 novemberében az országbeárulók mostani szemrehányásokhoz hasonló alapon összeállított listáját prezentált.

Az azonban akkor még a belpolitikai ellenfelek ellen irányult, akik a külföldi médiumokat és azok szolgálatkész, vagy tudatlan tudósítóit saját felforgató munkájukhoz használják fel. Orbánnak így a rendezvényen módja nyílt a tisztázó szavakra. Minthogy a jelek szerint ezúttal nem annyira közvetlen környezete, hanem inkább a nagyon erősen jobboldali publicista partizánakciója volt a kiváltó, Orbán az el nem kötelezett tartást tekintette megfelelőnek" - írta Mayer.

Nem szereti, ha kényszerítik

A találkozó további témáiról Mayer azt írta: "Ami az újságírók örökös kérdezősködését illeti a választások utáni esetleges koalíciók után, Orbán nem szereti, ha kényszerítve érzi magát a kinyilatkoztatásra, hogy bizonyos kormányopciókat kizár. Ez különösen a szélsőjobboldali MIÉP-re vonatkozik. A 'szélső' szócska is túl szubjektívnek tűnik számára a MIÉP jellemzéséhez. A MIÉP magyar parlamenti párt, amely alkotmányos talajon áll, és radikális irányultságú. Egyébként pedig nem a párt érdekli, hanem annak potenciális választói", írja a Der Standard.

Orbán bírálta az EU mezőgazdasági támogatási tervét

Végül Mayer azt írta: Orbán Viktor a hivatalban töltött négy éve alatt a külföldi sajtóval tartott első ilyen beszélgetést felhasználta arra is, hogy kifejtse álláspontját az új EU-tagállamoknak nyújtandó mezőgazdasági támogatásról legutóbb közzétett EU-javaslatról is. Orbán a javaslatról - amely szerint az új tagok tíz évig az EU-agrárpolitikai szerint nekik járó támogatás 25 százalékát kapnák - kijelentette: a közös agrárpolitika finanszírozási nehézségei iránti minden megértés ellenére az ajánlat a tagjelöltek körében azt a benyomást kelti, mintha itt 'másodosztályú tagság' jönne létre. "A probléma nem a támogatás összege, hanem az, hogy a régi tagállamok mezőgazdasági termékei, amelyek háromszor olyan magas támogatásban részesülnek, elzárnák a piacot az új tagok termékei elől. Azonos elbánást akarunk a versenyben, mert a magyar mezőgazdaság versenyképes" - idézte Mayer Orbán Viktor kormányfőt.

A HIPA elnökét a gyűlöletkeltés aggasztja
Mivel Magyarországon sajtószabadság van, nem várunk el a miniszterelnöktől, illetve a magyar kormánytól semmiféle beavatkozást a külföldi tudósítókat ért támadások miatt - idézte a Magyar Nemzet Runa Hellingat, a külföldi tudósítókat tömörítő Magyarországi Nemzetközi Sajtóegyesület (HIPA) elnökét az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés után. Megerősítette: nem a Kontroll Csoport tevékenységét kifogásolják, hiszen mindenkinek jogában áll kritikát megfogalmazni.

Az sokkal inkább aggasztja a szervezetet, hogy egyes televíziókban, rádiókban olyan hangok jelennek meg, amelyek alkalmasak a külföldi tudósítók elleni gyűlöletkeltésre - mondta Runa Hellinga. Ezek közül a Magyar ATV-t és a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorát nevezte meg. Az elnök elmondása szerint a kormányfő - saját álláspontját kifejtve - ellenérzésének adott hangot a tudósítók személyét ért támadások miatt. A beszélgetés során kitértek egyebek mellett az EU-val összefüggő kérdésekre és az országgyűlési választásokra is - tette hozzá. Hellinga beszámolója szerint a miniszterelnök kérdésre válaszolva azt közölte, hogy a MIÉP-et nem szélsőséges, hanem radikális pártnak tartja.