Orbán: A csarnok szép, de a Zeneakadémia jobban tetszik

2003.03.14. 12:29
A Lánchíd, a Zeneakadémia vagy a Parlament megépítéséről annak idején sokkal keményebb viták folytak, mint most a sportcsarnokról - vélekedett Orbán Viktor. A volt miniszterelnök megdicsérte az Aréna vízágyúit, amelyek tömegoszlatásra sem utolsók, de nem volt hajlandó egyetlen számot sem megnevezni, azaz hogy szerinte mennyibe is került a csarnok és környéke.
A hivatalos átadóra a volt sportminiszter Deutsch Tamás csütörtökön saját jeggyel ment el, de pénteken Orbán Viktor társaságában ismét megszemlélte a terepet.

Sok szépet hallott

"Sok szép és jó dolgot hallottam már az Arénáról, és remélem belülről is olyan jól néz ki, mint kívülről" - mondta az exkormányfő megjegyezve, hogy a Zeneakadémia persze neki is jobban tetszik, "de ma már olyat nem építenek". Orbán pénteken reggel váratlan látogatást tett a csütörtökön átadott létesítménynél, és az esti koncert előkészületei közben megtekintette a küzdőteret, valamint a lelátókat.

Tömegoszlatásra is alkalmas

A rövid bejárás előtt azonban néhány szót váltott a Sportaréna sajtófőnökével, Csillik Zitával, és az épület tervezőjével is. Orbán miután elmesélte, hogy 1999-ben a BS leégésnek napján erősen kellett hinni abban, hogy a romok helyén még lesz egy új csarnok, megérdeklődte az építésztől: összehasonlítva Európa más országainak nagy csarnokaival van-e okunk szégyenkezni, illetve építette-e már ekkora épületet máshol. Orbán azt is megtudakolta, hogy tűz esetére most milyen tűzvédelmi eszközök állnak rendelkezésre, majd megelégedéssel nyugtázta, hogy több speciális vízágyút is beszereltek. "Azok legalább tömegoszlatásra is alkalmasak" - vélekedett Orbán.

Olcsóbban megúsztuk

A vízágyú
Arra a kérdésre, hogy saját számításai szerint is megállja-e a helyét az a kormányoldalról elhangzott vélemény, hogy 26-27 milliárd forintba került a beruházás, csak annyit mondott: "erre való az Állami Számvevőszék és több állami ellenőrző szerv, azok csak vizsgálódjanak". A volt miniszterelnök azonban biztosított mindenkit arról, hogy sokkal olcsóbban és simábban "úsztuk meg ennek a nagy alkotásnak a megszületését, mint ahogy a Lánchíd vagy a Parlament megépítését megúszták az akkoriak".


  • Tippek
  • Hírek