Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Orbán: a vitában kiderült, ki milyen ember

2006.04.06. 09:21
Orbán Viktor szerint a Gyurcsány Ferenccel folytatott szerdai miniszterelnök-jelölti vitában kiderült, hogy ki milyen ember; a Fidesz elnöke a TV2 Mokka című csütörtök reggeli műsorában keresztény meggyőződésével magyarázta az elemzők szerinti visszafogottságát.

"Ilyenkor egy vitában nem csak az derül ki, hogy ki mit akar, hanem hogy ki milyen ember. Másfél órán keresztül az ember csak magát tudja adni, és ez ki is derült szerintem a tegnapi vitában" - mondta Orbán Viktor, arra a felvetésre reagálva, miszerint a vitában tudatosan a "szürke politikusra" játszott, ellenpontozva a miniszterelnök habitusát.

A Fidesz elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: szerepet játszani a magyar politikában életveszélyes, és még senkinek sem sikerült.

"Nem utálom"

Mint mondta, keresztény meggyőződésű emberként a legfontosabb dolog, amikor belép egy "közéleti harci terepre", ahol vita van, hogy különbséget tegyen az ember és a tettei között. "A tettéről nagyon rossz véleményem lehet, (...)még utálhatom is a tettét, de az embert sose" - fűzte hozzá a pártelnök, aki szerint ha ezt a kettősséget betartja valaki, akkor mindig megadja a másiknak a tiszteletet.

"Ez a szemlélet az én politikámban benne van, ezt lehet visszafogottságnak, vagy szürkeségnek tekinteni" - mondta Fidesz miniszterelnök-jelöltje.

Hangsúlyozta: a találkozó fontos volt, ugyanakkor nem tudja, hogy egy ilyen amerikai, vagy olasz típusú szabályozott vitát - amilyenben még ő maga sem vett részt - meg lehet-e nyerni egyáltalán.

Mint mondta, körülbelül a második témánál rájött, hogy mivel érdemi reagálás nem lehetséges, egyetlen dolgot tehet, elmondja a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

Direkt

"Ezt a taktikát is választottam,(...) belenéztem így kamerába, néha ránéztem a miniszterelnök úrra, és elmondtam, amit az adott témában gondolok" - idézte fel a szerdai vitát.

Arra a felvetésre, hogy a vitában lehet, hogy mindenkihez szólni akart, azonban a Fideszben Semjén Zsolt, Kövér László, vagy Mikola István kifejezetten célközönséghez szól, Orbán Viktor úgy reagált: ezeknek a politikusoknak más a dolguk. Véleménye szerint egy párt elnökének, vagy egy miniszterelnöknek az a dolga, hogy próbálja összefogni saját közösségét, illetve az országot. "Akik nem ilyen politikusok - említettél néhány nevet - nekik nincsen ilyen dolguk, tehát ők nem azt tartják feladatuknak, amit én, hanem talán kevesebb ember számára érthetően, szűkebb közönségnek, de egyértelműen, világosan az ő nyelvükön beszélnek" - tette hozzá.