Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Orbán ismét felvetette a két közszolgálati csatorna tervét

2003.05.26. 12:45
A következő egy év izgalmas kérdése, hogy ki kerekedik felül, a kormány vagy a társadalom - nyilatkozta Orbán Viktor volt miniszterelnök a hazánkban dolgozó külföldi újságírók által szervezett sajtóreggelit követően. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke nem zárkózik el attól, hogy magyar katonák is részt vegyenek az iraki békemisszióban, és megismételte tavalyi kijelentését: két, különböző világnézetet képviselő közszolgálati televíziós csatornának kellene működnie Magyarországon.
Orbán Viktor szerint egyre látványosabban válik el egymástól a kormány néhány reformtörekvése és a társadalom szándéka. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetsége elnöke, volt kormányfő erről a Magyarországon dolgozó külföldi tudósítók egyesülete (HIPA) által szervezett sajtóreggelin beszélt, hétfőn Budapesten.

Ki kerekedik felül?

Orbán Viktor a kormány egyéves tevékenysége kapcsán úgy vélekedett: a kabinet privatizációs elképzelései, az egészségügyi magánosítással és az oktatással összefüggő tervei egyre világosabban szemben állnak a társadalom többségének véleményével. "A következő egy év izgalmas kérdése, hogy ki kerekedik felül, a kormány vagy a társadalom".

Orbán Viktor úgy látja, nehéz esztendő előtt áll az ország. Mint mondta, egy évvel ezelőtt még arról folyt a vita, hogy a fellendülés milyen ütemű, milyen időzítésű legyen, hogy a 4 százalékos gazdasági növekedés miként érheti el a 7 százalékot. "Ehhez képest a kormány most válságelemzéseket tesz közzé, ami azt mutatja, hogy az elmúlt egy évben a gazdaság nem abba az irányba fejlődött, amiben mindenki reménykedett" - hangsúlyozta a pártelnök.

Átalakítani a köztelevíziót

Orbán előrelépésről beszélt az iraki rendezésben való magyar részvétel ügyében. Figyelemreméltónak nevezte, hogy a nemzetközi döntések nem békefenntartásról szólnak, hanem az iraki helyzet stabilizálásáról, "de kétség kívül sürgetik, hogy minden állam vegyen részt az iraki helyzet stabilizálásában". Véleménye szerint most azt a vitát kell lefolytatni a magyar kormánnyal, hogy a részvételnek mennyiben kell katonai keretben történnie és mennyiben elégséges a felkérésnek humanitárius keretekben eleget tenni. Fontosnak ítélte, hogy az iraki rendezésben való közreműködésre most már van nemzetközi igény és kérés.

Orbán Viktort a sajtóreggelin az átalakult Fidesz szövetségi politikájáról is kérdezték. Hangsúlyozta, hogy mindenkivel megegyezésre törekszenek, akivel csak lehet, de a szervezet építésében a saját szempontjaikat követik majd. A politikus a külföldi tudósítók előtt hangsúlyozta egy korábbi elképzelése megvalósulásának fontosságát, amely szerint a magyar köztelevíziót a különböző értékrendek alapján át kell alakítani. "Ez akkor lehetséges, ha jellegében, értékeiben, világlátásban két csatorna szolgálja ki a különböző nézőket" - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a kérdésben egyelőre még alkotmányos és politikai természetű viták is vannak a Fideszben. Reményei szerint a javaslat benyújtásáról a párton belül még júniusban megszülethet a döntés. Orbán Viktor kijelentette, az elmúlt egy évben a Magyar Televízióban történtek a legsúlyosabb aggodalmakat igazolták.