Viola
-5 °C
-2 °C

Eljárás Orbán vagyongyarapodása kapcsán

2002.06.25. 11:22
Az MSZP frakció három képviselője vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezését tervezi Orbán Viktor ellen. Az eljárás titkos és semmiféle következménnyel nem jár.
Orbán Viktor volt miniszterelnök vagyongyarapodását vizsgálnák annak az eljárásnak a keretében, amelyet három szocialista képviselő kezdeményezne a tervek szerint az Országgyűlésnél - értesült az Index.

Lejárató offenzíva?
A Magyar Nemzet keddi számában azt állítja, hogy a lapnak Simon Gábor szocialista képviselő a következőket nyilatkozta: az MSZP frakciója összehangolt támadásra készül Orbán Viktor volt miniszterelnök ellen a Medgyessy-ügy "hatástalanítása érdekében. A koncepció lényege, hogy a kormányfő vagyonnyilatkozatában feltüntetett ingatlanok értéke és azok piaci ára között 45 millió forint különbözet kimutatásával lejárató offenzívát indítsanak, interpelláció és sajtótájékoztató, illetve az ezekhez kapcsolódó sajtó-, valamint médiakampány segítségével

A lap által idézett Simon Gábor képviselő az Indexnek kijelentette: a Magyar Nemzet valótlanságot állított cikkében, ő ugyanis nem nyilatkozott ilyesmit a lapnak.

A képviselők jogállásáról szóló törvény szerint vagyonnyilatkozati eljárást bárki kezdeményezhet annak érdekében, hogy tisztázzák a képviselői vagyonnyilatkozatban leírtak valóságtartalmát.

A kezdeményezés nyomán az országgyűlés elnöke a mentelmi bizottságot kéri fel a vizsgálat lefolytatására. A testület az érintett képviselőtől bekéri azokat az adatokat, amelyek alátámaszthatják a vagyonnyilatkozatban foglaltakat.

Ezekbe az információkba csupán a bizottság tagjai tekinthetnek be, és a kapott dokumentumokat a vizsgálat lefolytatása után meg kell semmisíteni. Az eljárás semmiféle büntetést nem von maga után.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az Indexnek elmondta: a képviselőcsoportban még nem született végleges döntés az eljárás kezdeményezéséről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!