Benedek
-5 °C
5 °C

Tusnádfürdő: Orbán ott lesz, Nastase nem

2001.07.27. 20:55
Tizenkét év alatt a román-magyar párbeszéd, a kényes kérdések megtárgyalásának helyszínévé vált a bálványosi szabadegyetem. Szokásához híven Orbán Viktor idén is előadást tart a rendezvényen, és - ugyancsak szokásához híven - a román miniszterelnök távol marad a tábortól. A két kormány vezetője Marosvásárhelyen találkozik szombat délelőtt.
Az erdélyi szabadegyetemet első alkalommal 1990-ben Bálványoson rendezte meg a Fidesz és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség. A találkozó két helyszínen folyt: Tusnádfürdőn és Bálványoson, ezért a fiatalok röviden Tusványosnak nevezték el a találkozót. A találkozó a román és a magyar politikusok és a nemzetiségi problémák "ütközőtere" lett.

Szó esett itt a romániai magyar oktatásról, az erdélyi magyar állami, illetve magánegyetemről, környezetvédelemről, civil társadalomról, pártközi együttműködésről, egyházak helyzetéről, elkobzott javak visszaszolgáltatásáról és sok más kérdésről. Magyar politikusok itt elhangzott kijelentései nem egy alkalommal vihart kavartak Romániában.

Nastase felfüggesztetné a státustörvényt
Románia ismételten azt javasolja Magyarországnak, hogy függessze fel a státustörvény végrehajtását mindaddig, amíg az ország az Európai Unió tagja lesz - mondta a román miniszterelnök pénteki interjújában. Adrien Nastase hangsúlyozta, hogy szerinte a törvény ellentétes az etnikai diszkriminációt elutasító EU-jogrenddel, és emlékeztetett arra is, hogy több brüsszeli tisztviselő - köztük Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke - kifogásolta, hogy Magyarország nem folytatott konzultációkat az érintett országokkal. Nastase elmondta azt is, hogy szeretnék felújítani a kormányközi vegyes bizottságok munkáját, hisz ez "a magyar partnerrel folytatott párbeszéd első számú eszköze".

(mti)

Orbán állandó résztvevő - nem úgy a román kormányfő

A tábor állandó résztvevőjének mondhatja magát Orbán Viktor, akit miniszterelnöki tisztsége sem akadályozott meg abban, hogy eleget tegyen a rendezők meghívásának. Nem úgy a román miniszterelnök: a tizenkét év alatt egyetlen román miniszterelnök sem jelent meg a rendezvényen.

Ehhez a hagyományhoz tartja magát Adrian Nastase román miniszterelnök is. Távolmaradását azzal indokolták, hogy a magyar státustörvény megnehezítette a kétoldalú diplomáciai kapcsolatokat, így közös előadásról, vitáról szó sem lehet.

Jelképes helyszínek

Kettejük találkozása azonban nem marad el. Marosvásárhely prefektúrája lesz a legvédettebb épület szombaton Romániában: a két miniszterelnök itt találkozik majd. Apropó, helyszín: korábbi sajtópletykák szerint a találkozó helyszínéül szimbolikus jelentéssel bíró települést választottak.

A találkozó a Marosvásárhelytől mintegy 75 kilométerre lévő Laposnyatelepen lett volna. A fura nevű falu a Keleti-Kárpátok egyik közismert vadászparadicsomának számít, de fontosabb, hogy a Görgény-völgyben fekszik, csakúgy, mint Görgényhodák és Libánfalva is, az 1990 márciusi véres események kapcsán híressé vált két falu. Tizenegy évvel ezelőtt a Marosvásárhelyt elözönlő román parasztok főképp e két településről érkeztek, a magyar kormányfőnek a Görgény-völgyében történő fogadása ezért diplomáciai szempontból jelképes lett volna.

Orbán Viktor nem egyedül utazott, kíséretében ott lesz Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, Németh Zsolt, a külügyi tárca politikai államtitkára, Gottfried Péter integrációs államtitkár és Borókai Gábor kormányszóvivő is. Markó Béla, RMDSZ-elnök, nem vesz részt az eseményen, nyári szabadságára hivatkozva elutasította a szabadegyetem szervezőinek meghívását.