Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Orbán: Csak erkölcsileg felelek Szabadiért

2001.08.08. 09:23
Orbán Viktor csak erkölcsi felelősséget vállalna Szabadi Béláért. A miniszterelnök úgy véli, hogy a kormány olyan mint egy család, s jogi felelősség nem terheli az előzetes letartóztatásban lévő volt politikai államtitkár miatt. A kormányfő a Magyar Rádiónak adott szokásos interjújában elmondta: a parlament rendkívüli ülésének összehívására irányuló ellenzéki kezdeményezés pártpolitikai támadás, s ettől távol akarja tartani a kormányt.
A parlament rendkívüli ülését kezdeményező ellenzéki indítványról Orbán Viktor kijelentette: még nem hallotta azt a vádat, miszerint az édesapja cége az ő közvetítésével kapott volna állami megrendelést. Az ellenzékiek ugyanis azt szorgalmazták, hogy a rendkívüli ülésen hozzanak létre egy olyan vizsgálóbizottságot, amely a miniszterelnök édesapjának dolomitmegrendeléseit tisztázza. A kormányfő szerint "szerencsére olyan mélyre még nem süllyedt a magyar politika, hogy azt feltételezzék, hogy a miniszterelnök üzletek kiközvetítésével foglalkozik".

A rendkívüli ülésről a Magyar Rádió szokásos szerda reggeli interjújában kifejtette: az egy olyan pártpolitikai indíttatású támadás, amelytől távol kívánja tartani a kormányt. "Egy pártpolitikai indíttatású akcióról van szó, könnyű átlátni ezen a szitán, ezt a kesztyűt nem fogom felvenni" - jelentette ki a kormányfő.

Szabadi Béla, a földművelésügyi tárca volt kisgazda politikai államtitkára büntetőügye kapcsán Orbán Viktor úgy vélte, hogy minden, ami a kormány háza táján történik - ha nem is jogi értelemben, akkor erkölcsi értelemben - a miniszterelnök felelőssége. Nézete szerint a miniszterelnök felelőssége hasonlóságot mutat a családfőével, azaz egy és oszthatatlan.

Orbán Viktor véleménye szerint a szlovák parlament által elfogadott közigazgatási törvény a magyarok szempontjából a lehető legrosszabb a nyilvánosságot kapott variációk közül. Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Koalíció Pártja kilép-e a szlovák kormányból, Orbán Viktor hangsúlyozta: számíthatnak arra, hogy bármilyen döntést hoznak is, a magyar kormány kiáll mellettük, és támogatni fogja őket döntésük végrehajtásában.