Jusztina
10 °C
27 °C

Orbán: Szent István tervre van szükség

2003.08.19. 20:12
Az előző kormányzat vezető egyéniségei a gödöllői kastélyban tartott konferencián emlékeztek meg Szent István ünnepéről, egyben aktuálpolitikai ajánlásokat fogalmaztak meg a jelenlegi kabinet számára. Orbán Viktor volt miniszterelnök szerint Széchenyi terv folytatásaként egy még átfogóbb programra, a Szent István tervre van szükség. Martonyi János volt külügyminiszter pedig azt javasolta, nem vitatkozni kell a kettős állampolgárságról, hanem megvalósítani.
"Augusztus 20. azt üzeni a magyar nemzetnek: légy önmagad, mindenki más már foglalt" - mondta a gödöllői konferencián tartott előadásában Orbán Viktor.

Minden család remélhet

A Fidesz elnöke a Szabad Európa Központ és a Professzorok Batthyány Köre által szervezett, Szent István és Európa című konferencia megnyitóján kiemelte: ma, kevesebb mint egy évvel az EU-taggá válás előtt, úgy tűnik, szem elől tévesztettük a saját adottságaink és képességeink szerinti utat. Uniós tagtársaink - akik egyben versenytársaink is - mind a maguk útját járják. Ezért is van szükségünk a Széchenyi terv folytatásaként az annál átfogóbb, a gazdaságon túl tekintő Szent István tervre is, amely "körvonalazza majd azt a magyar modellt, amelytől minden család a felemelkedését remélheti" - mondta. Orbán Viktor szerint Magyarországon a munka az egyetlen erőforrás, amellyel az unióba mehetünk. Olyan országra van szükség, amely munkát biztosít minden dolgozni akaró embernek, ezért fontos az adó kérdése. "Ha az emberek tudása nem hasznosul, ha a gazdák nem tudnak megélni a földjükből, akkor aligha emelkedhet fel az ország" - fogalmazott a volt miniszterelnök.

Jó válaszokat keresnek

Államalapító királyunk ünnepének közeledtével kötelességünk számba venni, hogy mit kell tennie az országnak a határon túli magyarságért, a nemzet tagjaiért - mondta a köztársasági elnök. "Számba kell venni azt is: milyen teendőink vannak az ország erkölcsi és anyagi felemelkedésének érdekében, hogy mindenki számára jobb hónapok következzenek" - jelentette ki Mádl Ferenc. Célszerű ilyenkor felhívni a figyelmet arra, hogy európai törekvéseinknek és nemzeti érdekeinknek valamiféle harmonikus egységet kell megvalósítaniuk a mai viszonyok között - tette hozzá az államfő. Kiemelte: tennivalóink közé tartozik az egyes emberek, a kisebbségek, a határon túli magyarok sorsa felől elgondolkodni. "Az alkotmányos kötelesség is arról szól, hogy felelősséget viselünk ezen emberek és minden állampolgár sorsáért. Keressünk jó válaszokat - ahogy az most kibontakozóban van a közgondolkodásban - a kettős állampolgárság kérdésére. Ez is része a nagy integrációs folyamatnak" - hangsúlyozta Mádl Ferenc.

Fogadjuk be a magyarokat!

Martonyi János záróbeszédében kiemelte: köztudottan befogadó nemzet vagyunk, akkor pedig fogadjuk be a magyarokat is. A volt külügyminiszter a kettős állampolgárság körüli polémiákra utalva úgy fogalmazott: "Ne vitatkozzunk arról, hogy lehet vagy nem, próbáljuk meg". Hozzátette: ma megújulásra van szüksége a világnak, Európának és a magyarságnak. Most az a kérdés, mi legyen a szerepe Európának a világ és mi legyen a magyarság szerepe Európa megújulásában. Erre várhatóan a következő év ad majd választ - mondta Martonyi János.