Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Orbán: gazdasági válság van

2004.08.22. 21:01
A Fidesz elnöke szerint a kormány kötelessége a jelenlegi helyzetben az, hogy mielőbb pontos képet adjon a magyar gazdaság állapotáról. "A kormány és a miniszterelnök megbukott, válságban azonban nem a kormány, hanem Magyarország és a magyar gazdaság van" - mondta a pártelnök.
"Ilyen helyzetben az ország vezetőitől azt várják az emberek, hogy legyenek őszinték és tárják fel a gazdasági válság valóságos mélységét" - mondta Orbán Viktor vasárnap Budapesten, amikor felavatta a Polgári Körök Házát a Visi Imre utcában.

Öt százalék feletti költségvetési hiánnyal számol

Orbán Viktor "hivatalos helyzetértékeléseként" felvetette, hogy a kormány tagjai "őszintén és egyenesen válaszoljanak olyan kérdésekre, mint hogy mi a költségvetés valóságos helyzete". A Fidesz elnöke úgy látja, hogy a költségvetési hiány a törvényben szereplő 4,6 százalékos helyett nyilvánvalóan jóval 5 százalék felett lesz, ami nagyon súlyos 2005-ös esztendőt vetít mindannyiunk elé".

Gazdasági válság

A volt miniszterelnök szerint válaszra vár az is: mi az államadósság valóságos mértéke, és a "temérdek pénz, amit az elmúlt két esztendőben felvettek, hova tűnt?".

"A kormány és a miniszterelnök megbukott, válságban azonban nem a kormány, hanem Magyarország és a magyar gazdaság van" - mondta a pártelnök. Közölte: úgy látja, hogy "a gazdasági válság és annak előttünk álló, jól látható következményeinek" nyomása alatt roskadt össze a kormány és a miniszterelnök.

Nem kell az utcára hívni az embereket

A Fidesz elnöke szerint a polgári körök mozgalma mára talán Európa vagy Közép-Európa legnagyobb közéleti szerveződése lett.

Makovecz Imre, a Szövetség a Nemzetért polgári kör alapítója szerint "nem szabad bedőlni a történelmi pillanatnak", és az utcára hívni az embereket. Orbán Viktor erre reagálva közölte: nem szabad bedőlni, "mi nem valaki ellen küzdünk, mi olyan közösséget építünk, melynek célja a teljes nemzeti összefogás és egység".

Még nem fejeződött be a munka

Orbán Viktor szerint a polgári körökön belül nincs értelme jobb és baloldalról beszélni, a kérdés az, hogy helyes-e vagy helytelen egy adott cselekedet. "A mi hitünk szerint létezik a jó és a rossz, és ez szét is választható" - mondta, hozzátéve: akik ezt maradiságnak tartják, azok gondolkodása mögött egy hamis emberkép húzódik meg, amely "tagadja, hogy létezik tőlünk független erkölcsi mérce".

Orbán Viktor szerint a székház felépítésével a polgári körök munkája nem fejeződött be, szükség van még a szellemi és lelki értékekre, valamint arra az elszánásra és akaratra, amely eddig is összetartotta a polgári köröket. "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok" - búcsúzott beszéde végén Orbán Viktor, akit a résztvevők a megnyitón a nemzet miniszterelnökeként köszöntöttek.

Kibotozták

Orbán Viktor a ház avatóján köszönetet mondott Hende Csabának, a Szövetség a Nemzetért polgári kör kuratóriumi elnökének, akit, mint mondta munkájáért "kibotoztak" saját pártjából, az MDF-ből.

Hende Csaba közölte: az 1.600 négyzetméter alapterületű, mintegy 1.800 adományozó támogatásából felújított épület az egész nemzeti közösség, minden jó szándékú ember előtt nyitva áll. "Várjuk egy kávéra az egykori feljelentésügyi államtitkárt is" - utalt Keller László közpénzügyi államtitkárra, akinek, mint mondta köszönettel tartoznak feljelentéséért, azért, hogy az ügyészséggel mondatta ki: az alapítvány működése jogilag kifogástalan.