Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Orbán továbbra is ragaszkodik a csatlakozással kapcsolatos elképzeléseihez

2002.09.18. 22:49
A Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló négypárti nyilatkozat szövegében legyen egyértelmű: a csatlakozáshoz elengedhetetlenül szükséges, hogy alkotmánymódosítás előzze meg a népszavazást - derült ki Orbán Viktornak a Magyar Rádió Esti Krónikájának szerdán adott nyilatkozatából.
A volt miniszterelnök szerint a Fidesz álláspontja az, hogy "népszavazást csak akkor van értelme tartani, ha valóban őszintén azt gondoljuk, hogy ez olyan súlyú kérdés, amelyről nem a nép választott képviselőinek, parlamenti képviselőknek, hanem magának a népnek, vagyis minden egyes választásra jogosult embernek személyesen is döntenie lehet, vagy lehessen".

- Hiszen a népszavazás csak akkor lesz értelmes, ha az emberek valóban tudják, hogy mit is hagynak jóvá a döntésükkel. Tehát először alkotmánymódosítás és utána népszavazás - szögezte le Orbán Viktor.

Szeretnék, ha világosan kiderülne a szövegből az is, hogy a csatlakozás megkerülhetetlen előfeltétele, az uniós tagság elsőrendű, sőt elengedhetetlen célja és feltétele, hogy az állampolgárok életszínvonala és életminősége felzárkózzon az uniós tagállamokban élőkéhez.

A volt miniszterelnök a rádiónyilatkozatban aláhúzta: ahhoz is ragaszkodik a Fidesz elnöksége, és ezt a négypárti tárgyaláson elő is terjesztik, hogy a kis- és középvállalkozásoknak a támogatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az alkotmánymódosítás megtörténhessen és Magyarország eredményesen csatlakozhasson.

- Ezek a legfontosabb kiegészítési javaslataink, amelyeket csütörtökön a Fidesz tárgyalódelegációja bemutat a többi parlamenti párt képviselőjének - jelentette ki Orbán Viktor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!