Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán Viktor az EU-csatlakozásról

2003.09.21. 13:04
"Ne higgyék, hogy önmagában ez a döntés, ez a lépés megoldja a problémáinkat. Mi továbbra is csak saját magunkra, a saját munkánkra számíthatunk" - szögezte le Orbán Viktor az Eu-csatlakozásra utalva.
Lendvai Orbán beszédéről
Hívő és nem hívő emberekhez egyaránt méltatlan, ha a politikusok a templomot politikai kulisszaként használják, tudatta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője vasárnap Orbán Viktor vasárnap békéscsabai beszéde kapcsán.

"A Fidesz elnöke éppen ezt tette, amikor hétvégi politikai turnéja során a hálaadó istentiszteletet is pártpolitizálásra használta, a püspök úr szivárványos példázatát a "vörös" után a "narancssárga" eljövetelét emlegetve, aktuálpolitikává silányította", olvasható Lendvai Ildikó közleményében.

Az MSZP frakcióvezetője szerint "aggasztó az is hogy a politikai turné során az emlékműavatás és az istentisztelet egyaránt csak arra adott alkalmat, hogy az Európai Uniót, mint mumust használja az emberek riogatására".

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke szerint az egyházak vezetőinek, az önkormányzati tisztségviselőknek, valamint az ország kormányrúdjánál állóknak és az ország házának padjai sorában ülőknek is tudniuk kell, hogy azok az emberek, akik a következő esztendőnek esetleg vesztesei lesznek, azok vesztesei lesznek az európai uniós csatlakozásnak is.

Bölcs döntések

Orbán Viktor, a békéscsabai református gyülekezet hálaadó istentiszteletén vasárnap Békéscsabán hangoztatta: - "Világi és egyházi közösségekkel való találkozásaim alkalmából mindig és mindenkit arra buzdítok, hogy a csatlakozásig hátralévő kevesebb mint egy esztendőt okosan használjuk ki, szedjük össze magunkat, alkossunk bölcs költségvetést, hozzunk bölcs önkormányzati és egyházi döntéseket".

"Ezekkel a döntésekkel olyan utat jelöljünk ki, amely alkalmat ad arra, hogy felkészüljünk az előttünk álló nehéz versenyre" - tette hozzá Orbán Viktor.

Az európai uniós csatlakozásra utalva kijelentette: "Ne higgyék, hogy önmagában ez a döntés, ez a lépés megoldja a problémáinkat. Mi továbbra is csak saját magunkra, a saját munkánkra számíthatunk" - szögezte le.

A volt miniszterelnök szerint az Európai Unió mindannyiunk számára erős versenyt jelent, de a verseny közben már késő azon gondolkodni, hogy nem készültünk fel tisztességesen.

Orbán szerint az Európai Unió a jövőben is alkalmatlan arra, hogy bajban, válságban lévő országok problémáit orvosolja, hanem csak arra való, hogy a dolgozni akaró, dolgozni tudó és már lendületben lévő országokat és népeket újabb lendülethez juttassa.

"Jó, ha tudjuk az az ország, amely gazdasági válságtól terhelten lép be az Európai Unióba, nemhogy orvosságot nem kap a bajaira, de könnyen lehet, hogy a bajai csak súlyosbodnak" - mondta.

Vörös után narancssárga

A hálaadó istentiszteletet abból az alkalomból tartották, hogy befejeződött az 1912-ben épült békéscsabai református templom teljes rekonstrukciója, így a háborúban megsérült ablakokat ismét ólomüvegek díszítik.

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke igehirdetését ezért a templomba bevilágító szivárvány színei köré csoportosította. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor beszéde végén megjegyezte: "Figyelemmel kísértem a püspök úr szavait, a színekről elmondott gondolatait és az első helyen azt jegyeztem meg, hogy a szivárvány színeiben a vörös után a narancssárga következik. Mindannyian biztatást remélhetünk ebből a hírből és bízhatunk abban, hogy előbb-utóbb megtaláljuk azt utat, mely képességeink és tehetségünk szerint való".