Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: a küszöb átlépése nem fizikai bravúr

2002.10.10. 12:52
Nyilvánvalóan sikerült eljuttatnunk az országot az EU-ba való belépés küszöbéig, de kérdés, hogy sikerül-e baj nélkül bejutni a kapun - foglalta össze az Európai Bizottság jelentéséről alkotott benyomásait Orbán Viktor. Az exkormányfő szerint a dokumentum számos helyen "szívünkhöz közelállóan" értékeli az elmúlt négy év kormányzati döntéseit, de vannak kifejezetten sértő, a "nemzeti érdekeink komoly behorpadásával járó" tételek is.
"A lábemelés a küszöb fölött önmagában nem fizikai bravúr, az ország versenyképességét valójában a belépés utáni helytállás növelheti" - állította a volt kormányfő.

A szívünkhöz közel

Orbán Viktor elmondta, hogy az Európai Bizottság jelentésének az elmúlt négy év áttekintéséről szóló számos megállapítása közel áll szívéhez. A pozitív példák között szerepel az alacsony infláció, a gazdasági növekedés EU-tagállamokhoz viszonyított kétszeres üteme, a pénzmosás elleni küzdelem és kormánya "eszmei szempontból legfontosabb döntése", a minimálbér-emelés. Orbán szerint idetartozik a köztisztviselők bérének emelése is, amely az egész ágazat strukturális átalakításával párosult - az állami szektorban ilyen reformok útján kell járni a későbbiekben is.

A nemzeti érdekeink behorpasztása

A bizottság jelentésének azonban vannak elfogadhatatlan, sértő, a "nemzeti érdekeink komoly behorpadásával járó" tételei is. Orbán ide sorolta a dokumentum végzáradékát, amely lehetővé teszi a régi tagoknak, hogy az új belépőkkel szemben a bírói jogorvoslat megkerülésével is intézkedhessenek. Az exkormányfő szerint a kormánynak akár az utolsó pillanatig nyitva kell hagynia a versenyfejezetet, mert az állami támogatást igénybevett multinacionális cégek számára méltányos ideig továbbra is fenn kell tartani a vállalt kedvezményeket.

Kormányzás nélkül az ország

Orbán úgy vélekedett, hogy a mostanihoz hasonlóan sötét elemzések rég nem születtek a magyar gazdaság állapotáról: a gazdaságot a vihar előtti csend jellemzi, és annak szereplői a kormány több évre szóló, világos terveire várnak. Az elmúlt hónapokban viszont nem lehetett hallani reformokról: "nem lehet büntetlenül kormányzás nélkül hagyni az országot". Ugyanakkor Orbán azt hangoztatta, hogy még nincs késő a megfelelő intézkedések meghozatalára.

Kovács: Orbán elhamarkodottan ítélt

Kovács László külügyminiszter szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök egy kicsit elhamarkodottan nyilatkozott a védzáradék ügyében, "olyasmit is belelátott a szövegbe, ami nincs benne". Kovács László utalt arra, hogy egy kétéves védzáradék nem rendkívüli dolog, hiszen Svédország, Ausztria és Finnország EU-csatlakozásakor is volt ilyen. A záradékot akkor szokás alkalmazni, ha valamely új tagállam veszélyeztetné az unió belső piacát.

Érthető a védzáradék

A külügyi vezető a jelenlegi helyzetben érthetőnek nevezte a védzáradék esetleges alkalmazását, hiszen a tíz csatlakozó államból nyolc gazdasági teljesítménye az EU-átlag alatt marad. Az EU-val a csatlakozási szerződés aláírásakor világossá kell majd tenni, hogy a védzáradék időben és térben korlátozott - fűzte hozzá.

Megbotlunk-e az EU küszöbén?

Kovács László reagált a volt kormányfő nyilatkozatának azon részére is, amely szerint az ország elérkezett az EU-csatlakozás küszöbéig, és most az a kérdés, megbotlik-e rajta vagy nem. Fontos, hogy senki ne feszítsen ki még egy kötelet is a küszöb fölé, mert ha megbotlunk, akkor az egész ország fog megbotlani - jelentette ki a külügyminiszter.