Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Orbán: A támadásokat már nem lehetett eltűrni

2002.11.08. 13:47
A jelenlegi kormány azzal házalja végig a világot, hogy elődje szélsőséges volt - jelentette ki Orbán Viktor. A volt kormányfő egy Piliscsaba melletti fogadóban egykori kabinetjének tagjaival tárgyalt az őket ért támadásokról. A politikus szerint a nemzeti érdekekre is káros ez a politika, sok millió embert is sért. Az exkormánytagok találkozójára a kisgazdák közül csupán Turi-Kovács Béla ment el, Dávid Ibolya, az MDF volt igazságügyi minisztere a kezdés utáni órákban még nem érkezett a helyszínre.
"Az előző kormány elleni támadások elérték azt a szintet, amelyet már nem lehet eltűrni" - indokolta volt kabinetjének összehívását Orbán Viktor.

Önsorsrontás külföldön

Az exminiszterelnök szerint önsorsrontó az a politika, amit a Medgyessy-kormányzat követ. Mint mondta, a jelenlegi kormány azzal házalja végig a világot, hogy elődje szélsőséges volt. Orbán kijelentésével az amerikai sajtóban megjelent, Magyarország NATO-politikáját kritizáló cikkre utalt. Mint emlékezetes, a Foreign Affairs című amerikai folyóirat a kötelezettségvállalások elmulasztásával vádolta Magyarországot, és azt írta, hogy "előző kormány antiszemitizmusa, a szomszédaival szembeni extraterritoriális követelései" miatt a katonai szervezet legkiábrándítóbb tagjává vált.

A cikk idézi Keleti György, volt, és Juhász Ferenc, jelenlegi honvédelmi miniszter kijelentéseit is, amelyekben elismerik Magyarország mulasztásait. Orbán Viktor szerint be kell szüntetni a nemzeti érdekekre káros megnyilvánulásokat, mint mondta: "azok sok millió, a jelenlegi ellenzéket támogató embert is sértenek".

Nem árnyékkormány

A exminiszterelnök a volt kormánya egyes tagjait ért vádakkal kapcsolatban azt mondta, amennyiben azok jogi útra terelődnek, jogi formában válaszolnak majd. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a napokban közzétett vizsgálata szerint ugyanis a kormányváltás előtti hetekben született több döntéséről azt állapította meg, hogy azokkal kapcsolatban szükséges politikai és jogi felelősség kimutatása is. Orbán egy kérdésére elmondta, hogy a Piliscsaba melletti fogadóban tartott megbeszélés nem tekinthető "árnyékkormány-ülésnek". Úgy vélte, árnyékkormányra olyan politikai helyzetben van szükség, amikor az ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy képes a kormányzásra. A korábbi kormányfő szerint azonban a mostani nem ilyen szituáció, hiszen az ellenzék az előző ciklusban már bizonyított.

Baráti beszélgetés

A pénteki találkozón a volt kisgazda miniszterek közül egyedül az azóta a Fidesz-frakció tagjaként politizáló Turi-Kovács Béla vett részt. Nem volt ott sem Torgyán József, sem Szabó János, akinek a távollétét Orbán azzal magyarázta, hogy nem érték el telefonon. Az exminiszterelnök egy kérdésre válaszolva elmondta, a politikai stratégiáról tárgyalnak ugyan, de semmilyen hivatalos állásfoglalást nem terveznek készíteni, mert baráti beszélgetések esetében ilyesmi nem szokás.