Erzsébet
1 °C
4 °C

Orbán: A támadásokat már nem lehetett eltűrni

2002.11.08. 13:47
A jelenlegi kormány azzal házalja végig a világot, hogy elődje szélsőséges volt - jelentette ki Orbán Viktor. A volt kormányfő egy Piliscsaba melletti fogadóban egykori kabinetjének tagjaival tárgyalt az őket ért támadásokról. A politikus szerint a nemzeti érdekekre is káros ez a politika, sok millió embert is sért. Az exkormánytagok találkozójára a kisgazdák közül csupán Turi-Kovács Béla ment el, Dávid Ibolya, az MDF volt igazságügyi minisztere a kezdés utáni órákban még nem érkezett a helyszínre.
"Az előző kormány elleni támadások elérték azt a szintet, amelyet már nem lehet eltűrni" - indokolta volt kabinetjének összehívását Orbán Viktor.

Önsorsrontás külföldön

Az exminiszterelnök szerint önsorsrontó az a politika, amit a Medgyessy-kormányzat követ. Mint mondta, a jelenlegi kormány azzal házalja végig a világot, hogy elődje szélsőséges volt. Orbán kijelentésével az amerikai sajtóban megjelent, Magyarország NATO-politikáját kritizáló cikkre utalt. Mint emlékezetes, a Foreign Affairs című amerikai folyóirat a kötelezettségvállalások elmulasztásával vádolta Magyarországot, és azt írta, hogy "előző kormány antiszemitizmusa, a szomszédaival szembeni extraterritoriális követelései" miatt a katonai szervezet legkiábrándítóbb tagjává vált.

A cikk idézi Keleti György, volt, és Juhász Ferenc, jelenlegi honvédelmi miniszter kijelentéseit is, amelyekben elismerik Magyarország mulasztásait. Orbán Viktor szerint be kell szüntetni a nemzeti érdekekre káros megnyilvánulásokat, mint mondta: "azok sok millió, a jelenlegi ellenzéket támogató embert is sértenek".

Nem árnyékkormány

A exminiszterelnök a volt kormánya egyes tagjait ért vádakkal kapcsolatban azt mondta, amennyiben azok jogi útra terelődnek, jogi formában válaszolnak majd. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a napokban közzétett vizsgálata szerint ugyanis a kormányváltás előtti hetekben született több döntéséről azt állapította meg, hogy azokkal kapcsolatban szükséges politikai és jogi felelősség kimutatása is. Orbán egy kérdésére elmondta, hogy a Piliscsaba melletti fogadóban tartott megbeszélés nem tekinthető "árnyékkormány-ülésnek". Úgy vélte, árnyékkormányra olyan politikai helyzetben van szükség, amikor az ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy képes a kormányzásra. A korábbi kormányfő szerint azonban a mostani nem ilyen szituáció, hiszen az ellenzék az előző ciklusban már bizonyított.

Baráti beszélgetés

A pénteki találkozón a volt kisgazda miniszterek közül egyedül az azóta a Fidesz-frakció tagjaként politizáló Turi-Kovács Béla vett részt. Nem volt ott sem Torgyán József, sem Szabó János, akinek a távollétét Orbán azzal magyarázta, hogy nem érték el telefonon. Az exminiszterelnök egy kérdésre válaszolva elmondta, a politikai stratégiáról tárgyalnak ugyan, de semmilyen hivatalos állásfoglalást nem terveznek készíteni, mert baráti beszélgetések esetében ilyesmi nem szokás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?