Felcsúti földekről faggatták Orbánt

2005.11.16. 12:04
Másodszor is meghallgatta Orbán Viktort a vagyongyarapodását vizsgáló bizottság. A volt kormányfőt a felcsúti földek aranykoronánkénti áráról, az árokásásról és a milliós felcsúti kapubejárókról kérdezték. Csütörtökön már a jelentéstervezetet tárgyalják.

A testület ülésén először Orbán Viktor felcsúti földvásárlásait firtatta Szabó Zoltán szocialista képviselő, aki azt állította, hogy a vásárlás idején a földek hektáronkénti átlagára a hatmilliós vételárnak nagyjából a kétszerese volt 2001-ben. Orbán 2001 októberében aranykoronánként 7864 forintért vette meg B. L. birtokát, pedig egy számítás szerint az átlagár ebben az időszakban 16 000 forint volt aranykoronánként. Szabó az illetékhivatali nyilvántartás alapján számította ki a piaci árat, Orbán viszont tagadta, hogy a piaci árnál olcsóbban jutottak volna földekhez.

Szabó szerint nem sokkal az Orbánékkal kötött megállapodás után B. L. három hektár földet adott el a környékbeli - a vízelvezető árkok építése miatt földvásárlásra kényszerülő - önkormányzatoknak aranykoronánként 118 350 forintért, tizenötször annyiért mint Orbánék.

"Nekem arról fogalmam sincs, hogy ezek az önkormányzatok miért ennyiért vásároltak" - mondta Orbán, aki "nem is érti" miért őt faggatják erről.

Utána az özönvíz

Szabó ezután azt kifogásolta, hogy a kormány előterjesztése alapján az országgyűlés 2001-ben 2,7 milliárd forintot szavazott meg vízelvezető árkok építésére, azaz 2001-ben a megítélt ároképítési hozzájárulások 90 százalékát Felcsút és környéke kapta, az elutasítottak között olyan települések voltak mint Mátrakeresztes, ahol később az árvíz és a belvíz is óriási károkat okozott.

Ez ügyben Szabó a volt miniszterelnök politikai felelősségét hangoztatta, "Méltánytalan a 2004-2005-ös árvízekért Orbánt felelőssé tenni" - méltatlankodott hangosan Révész Máriusz, a Fidesz a meghallgatást a helyszínen követő szóvivője.

A 2001-es célzott támogatásokról az Országgyűlés, nem pedig a kormány döntött, képviselőként a saját szavazatáért jót tud állni, de másokéért nem, reagált a vádakra Orbán.

Luxusbejárók

Azokra a felvetésekre, hogy az Állami Számvevőszék kifogásolta a kapubejárókra fordított pénz nagyságát - a Felcsúton elköltött 1,3 milliárd forint negyven százalékát fordították kapubejárókra - úgy reagált, hogy amikor a támogatási összegeket folyósították, már Medgyessy Péternek hívták a miniszterelnököt, és ha szabálytalanságot észleltek, akkor már az új kormány feladata lett volna az ügyben fellépni.

Orbán Viktor többször is utalt arra, hogy a szocialista képviselők által feltett kérdésekre egyszer már válaszolt, így tette ezt a Cinege utcai házuk tetőtérbeépítésére, és az árbecslésekre vonatkozó kérdések esetén is.

Szabó Zoltánnak arra a kérdésére, hogy mekkora a piaci értéke a háznak, Orbán a következőt válaszolta: "Eszünk ágában sincs elköltözni. Majd ha visznek"

Szabó: "A környéken 180 millióért kínálnák a házakat."

Orbán: "Én négyszázat kérnék."

Az ilyen párbeszédekkel tűzdelt meghallgatás során Szabó felvetette, hogy amennyiben két ingatlanbecslőt küldene Orbánékhoz, beengedné-e őket. Orbán azt mondta, hogy meg kell kérdeznie a feleségét, hogy két idegent beengedhet-e a lakásba.

A bizottság kötelezi Orbánt

Képviselői felvetésre Orbán visszautasította, hogy engedély nélkül építkezne (a garázs, a tetőtér sincs még kész, várhatóan 2007-re lesz teljesen kész a ház), de az engedélyeket csak a testület kötelező érvényű döntése alapján adná át a bizottságnak. A testület három szocialista és egy szabad demokrata szavazatával (Szabó tartózkodott, Herényi Károly MDF-es bizottsági tag nemmel voksolt) végül határozatot hozott, hogy Orbánnak az építési engedélyeket rendelkezésre kell bocsátania.

Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő arra is kísérletet tett, hogy Orbánnal kimondassa: erkölcstelen és törvénytelen volt, hogy a volt kormányfő felesége, Lévai Anikó 1997 áprilisában a 200 ezer forintért vásárolt földet - jogszabályok ellenére - be kívánta apportálni egy cégbe. A cégbíróság nem jegyezte be a módosítást. Orbán szerint azért nem, mert a változtatást kezdeményezők észrevették a dolgot, és kérték, hogy a cégbíróság változtassa semmissé a pótszerződést. A szocialisták viszont nem találták bizonyítottnak, hogy ki kezdeményezte a szerződés semmisségét.

Ennyi kellett volna

Szabó Zoltán és Eörsi Mátyás is kijelentette, hogy Orbánék ("több száz milliós" - Török Zsolt, MSZP) vagyongyarapodásához havi 950 ezer forint megtakarításra volt szükség. Azt viszont nem mondták ki, hogy Orbán ennyi pénzt megtakarított, noha a volt kormányfő arra kérte őket: "Vádoljon nyíltan, ne sejtessen, legyen bátor". A Fidesz elnöke azt mondta, hogy ezen állítás megfogalmazását perrel torolja meg. Így viszont csak "honorálta, hogy a képviselők gazdag emberré akarják tenni".

A bizottság a háromórás meghallgatás végén azzal zárta az ülést, hogy csütörtökön ismét összeülnek, hogy megtárgyalják a munka befejezését záró jelentéstervezetet, amelyet csütörtökön reggel az Indexen is elolvashat.  • Tippek
  • Bankszámla