Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Orbán 100 ezer önkéntest toboroz

2005.11.20. 12:18
Orbán Viktor a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában arról nyilatkozott, hogy pártja még nem kampányol, csupán előkészületeket végeznek. A terv, hogy 100 ezer önkéntest toborozzanak, akik a „torz médiaviszonyokat” fogják ellensúlyozni. A pártelnök szerint a vállalkozók blöffnek minősítik a jövő évi büdzsét.
Orbán Viktor szerint a Fidesz nem kezdte választási kampányát, csak a felkészülés időszakában van, amelynek egyik fő feladata legalább 100 ezer önkéntes segítő összegyűjtése, akik majd a kampány aktív résztvevőiként ellensúlyozhatják a torz médiaviszonyokat.

"Az egész mostani akció-sorozatunknak a szíve közepe, és ezen múlik majd a választási siker is meggyőződésem szerint, hogy mennyi velünk érző, azonos értékeket valló, és tettre kész polgár vállalkozik arra, hogy önkéntes segítő, a kampány aktív résztvevője legyen" - mondta a Fidesz elnöke a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, amelynek még pénteken adott interjút.

Egyetlen esély

A pártelnök egyben megerősítette, hogy a Fidesz azt követően kezdi meg kampányát az országgyűlési választásokra, miután a köztársasági elnök kihirdeti a választások időpontját.

Arra a kérdésre, hogy valóban 100 ezer önkéntesre Számítanak, azt válaszolta: "ez az alsó határ". Mint mondta, az önkénteseken keresztül szeretnék elérni Magyarország polgárait, mivel „a médiában nem reménykedhetnek”. "Nekünk a torz magyar médiaviszonyokat, a polgárok aktivitásával, önkéntességével odaadásával kell ellensúlyoznunk, ez az egyetlen esélyünk" - jelentette ki.

A választási program kapcsán hangsúlyozta: Magyarországnak új gazdaságra, új államra és új politikára van szüksége, s arra, hogy 2006 a változás éve legyen. "Mi össze szeretnénk gyűjteni az összes programot, amelyek már elkészültek Magyarországon, amelyeket felajánlanak nekünk és amit fontosnak érzünk, és ebből egy programszövetséget fogunk létrehozni" - mondta.

A pártelnök megismételte, hogy a Fidesz célja a teljes foglalkoztatottság elérése, amit adókedvezményekkel tart elérhetőnek. "Ma 400 ezer olyan honfitársunk van aki szeretne, de nem talál munkát, és az eszköze ennek az új gazdaságnak, ennek az új munkabarát gazdaságnak a radikális adócsökkentés, ennek a részleteit pedig a gazdasági élet szereplői már kidolgozták" - mutatott rá.

A hamis adatok

Orbán Viktor szerint az Európai Unió igénye, hogy a magyar kormány valós adatokat közöljön egybe esik a magyar emberek igényével. Szavai szerint "a kormány három éve rendszeresen tudatosan félrevezeti az uniót",... "szándékosan hamis adatokat közöl arról, hogy mennyi pénz hiányzik a magyar költségvetésből".

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy személyesen kérte az Európai Parlament és a bizottság illetékeseitől, hogy ezért ne büntessék a magyar embereket. "(...)Azt kértem, hogy ne büntessék meg a magyar embereket azért, mert a kormány valótlan adatokat közöl, közölt, és közöl a jövőben is, úgy tűnik ez a szándéka, Brüsszellel".

"Rá kell szorítanunk a kormányt arra, hogy vallja be az igazat. Nem lehet úgy tervezni sem a vállalatok életét, sem az önkormányzatokét, sem a magánszemélyekét, hogy nem tudjuk hogy mi a valóságos gazdasági helyzet. Márpedig úgy látom, hogy hiányzik (...) a helyzettel való szembenézés bátorsága a mai országvezetőkből" - hangoztatta az ellenzéki politikus.

„Blöff a büdzsé”

Kitért arra, hogy a költségvetés hiánya az év végére a valóságban el fogja érni a 8 százalékot, és a következő év júniusára akár 10 százalék is lehet. "A költségvetést már senki nem veszi komolyan" - mondta, hozzátéve, hogy tapasztalatai szerint a vállalkozók blöffnek minősítik a jövő évi büdzsét.