Orbán Bod Péter Ákost ajánlja

2006.04.12. 10:38
Közös miniszterelnök-jelöltre tett javaslatot Orbán Viktor szerdán az MDF-nek. Dávid Ibolyáék megkapták a Fidesz-elnök levelét, de egyelőre nem reagáltak az újabb üzenetre. Egyelőre azt sem árulta el egyik fél sem, hogy Orbán szerint ki lehetne a közös nevező a két párt között. Értesüléseink szerint Bod Péter Ákos a jelölt, ezt ő sem cáfolta.

Orbánék levelet írtak Dávid Ibolyának, és új, közös miniszterelnök-jelöltre tettek javaslatot, az üzenetet Rogán Antal kampányfőnök személyesen vitte el az MDF központjába. A Fidesz elnöke a nevet nem árulta el, annyit mondott, hogy az MDF-hez közel álló politikusról van szó, akinek a segítségével a pénzügyi válságon úrrá lehetne lenni. Orbán Viktor szerda délelőtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a Fidesz Szentkirály utcai székházában. Úgy tudjuk, közös jelöltnek Bod Péter Ákost ajánlják.

Csányi, Bod Péter, Pokorni

A Fidesz elnöke szerint nem folytathatja a kormányzást a jelenlegi koalíció, hiszen becsapta a választókat, amikor eltitkolta az ország valós pénzügyi helyzetét. "Véget kell vetni a pult alatti kormányzásnak" – fogalmazott Orbán Viktor. Megjegyezte, miután önállóan se a Fidesznek, sem pedig az MDF-nek nincsen lehetősége a kormányváltásra, így a két ellenzéki párt összefogására van szükség.


Fotó: Huszti István

A Fidesz ezért levélben javasolta a kisebbik ellenzéki pártnak, hogy közös kormányfő-jelöltet állítsanak. Orbán szerint javaslatuk tartalmaz konkrét nevet, de ezt nem kívánta nyilvánosságra hozni a politikus, aki annyit azért közölt: az MDF soraiba tartozik az a személy, akit ajánlottak és ért a pénzügyi válságkezeléshez. (A pénzügyi válságról itt olvashat bővebben>>>)

Információink szerint Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató, Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök és Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök neve merült fel, az Inforádió úgy tudja, Martonyi János volt külügyminiszter lehet a közös jelölt, ő viszont az Indexnek határozottan cáfolta az értesülést. Pokorni Zoltán esélytelennek tűnik, mert fideszes politikus, Csányi Sándor pedig - a környezetében lévő embereken kereszül - határozottan cáfolta, hogy politikai szerepvállalásra készülne. Hivatalos, megbízható forrásból úgy tudjuk, Bod Péter Ákost ajánlották az MDF-nek, a jegybank volt elnöke nem erősítette meg a személyét érintő sajtóhíreket.

Bod Péter Ákos az MTI-nek azt mondta, "egy közös kormányfőjelölt személyéhez a két pártnak, azok testületeinek kell előbb megállapodni". A végső felhatalmazást, bárki legyen a közös kormányfőjelölt, a választók adhatják meg, mondta. "Amíg nem történik érdemi fejlemény, nem kívánok ennél többet közölni" - mondta.

Igent mondott a jelölt

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kampányának kommunkációs vezetője a az MTI-nek igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy egyeztettek-e előzetesen a jelölttel. Véleménye szerint így nem nem állhat elő olyan helyzet, amelyben a Fidesz és az MDF igent mondana közös jelöltre, aki azonban nem vállalná a felkérést.

Deutsch-Für Tamás elmondta: a Fidesz országos elnöksége dönthetett arról, hogy közös miniszterelnök-jelöltet javasol, mert ugyan a Fidesz március 19-i kongresszusa az országos választmány javaslatára hagyta jóvá Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltségét, valamint Mikola István kormányfőhelyettes-jelöltségét, de a kongresszus és az országos választmány a Fidesz országos elnökségére és az országos választmány elnökségére ruházta át az ilyen, vagy például a listákkal kapcsolatos döntéseket. A Fidesz közös jelöltre vonatkozó javaslata azt is jelenti, hogy Mikola István már nem kormányfőhelyettes-jelölt, hiszen a javaslat értelmében a közös jelölt hatáskörébe kerülne minden személyi kérdés.

Pénzügyi válságról beszélt

Orbán Viktor a hétfőn megjelent gazdasági adatokat nem értelmezte a pénzügyi válság jeleként. Annyit mondott, hogy ha minden úgy megy tovább, ahogy eddig, akkor pénzügyi válság lesz, meginog a forint, emelkedik a munkanélküliség, az ország adósságcsapdába kerül. És ő személyesen is mindent meg fog tenni azért, hogy a lakosságot érinti megszorító csomag nélkül elhárítsa a pénzügyi válságot.

Arra a kérdésre, hogy Dávid Ibolya a Fidesz-program visszavonását szabta tárgyalási feltételként, Orbán azt mondta: ha lesz közös jelölt, ő majd összefésüli a két párt programját és dönt majd arról, hogy nekik milyen szerepük lehet az új kabinetben. Orbán azt szeretné, ha péntekig megegyeznének.

Bod Péter Ákos életrajza

Bod Péter Ákos1951 július 28-án született Szigetváron. Egyetemi diplomát a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte 1975-ben. 1975-1990 között az Országos Tervhivatal kutatóintézetében dolgozott. 1989-ben részt vett az MDF gazdasági programjának összeállításában és képviselte a pártot a Nemzeti Kerekasztal munkájában.

Az 1990-es országgyűlési választásokon Veszprém megyei listás mandátumot szerez. 1990 április -1991 december között Ipari és Kereskedelmi miniszter. 1991 december-1994 december között a Magyar Nemzeti Bank elnöke, majd a szocialista-szabaddemokrata kormány nyomására lemond.

1995 januárjától 1997 végéig a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsának tagja, melyben Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Horvátország gazdasági érdekeit képviseli. 1996-tól az MDNP alapítója. 1998-tól egyetemi tanár (Veszprémi Egyetem , Károli Gáspár Református Egyetem) emellett Orbán Viktor kormányfősége idején a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadója.

Orbán közölte, tudomásul veszi, hogy az MDF nem fogadja el a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét. Mint mondta, felül kell emelkedni, meg kell teremteni a kormányváltás lehetőségét. Orbán újságírói kérdésre azt mondta, szerinte nem lehet akadálya a Dávid Ibolya reggeli levelében összefoglalt feltételsor a kétoldalú tárgyalások megindításának, mert az MDF nem a Fidesz program ellenességét véste kőbe, hanem azt, hogy őt nem segítik hatalomba.

Vezércsel

A Fidesz a második forduló előtti szinte reménytelennek tűnő helyzetben (valószínűleg akkor se tudnák megszerezni a mandátumok többségét a parlamentben ha meg tudnának egyezni minden MDF-es jelölttel, és hoznák azokat a körzeteket, ahol van esélyük a győzelemre) ezzel a vezércsellel próbálja meg megkönnyíteni a jobboldali erők összefogását. Dávid Ibolya az első forduló után egyértelműen jelezte, hogy jelöltjeiket nem léptetik vissza a Fidesz javára, "Orbán Viktort nem segíti hatalomra", ami szinte lehetetlenné teszi, hogy a Fidesz győzni tudjon a második fordulóban.

Ráadásul Dávid Ibolya Orbánnak küldött szerdai levelében szinte lehetetlen feltételeket szabott a Fidesznek, többek között azt, hogy vonja vissza választási programjának ígéreteit. (A levélben a miniszterelnök-jelölt személyéről nem esik szó.) A Fidesznek nincs sok mozgástere, de egy Dávidék számára elfogadhatóbb miniszterelnök-jelölt talán még tudna lazítani az MDF megmerevedett álláspontján.

Még nem reagáltak

A korábbi választások fényében nem újdonság, hogy a Fidesz valami váratlannal rukkol elő. 1998-ban, az első forduló éjszakáján Orbán bejelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan visszalépteti azokat a jelöltjeit, akik a kisgazda jelöltek mögött végeztek. Ezek után Torgyánnak morális kötelessége volt visszaléptetni jelöltjeit a Fidesz javára. 2002-ben a szavazók utcára szólításával sikerült dobnia az első fordulós eredményén a pártnak.

Az MDF sajtófőnöke, Szép Zsuzsa megkeresésünkre azt mondta, hogy egyelőre nem reagál a párt a Fidesz kezdeményezésére, a jelölt személyét sem hajlandóak elárulni.  • Tippek
  • Hírek