Konrád
8 °C
26 °C

Orbán: Akik összefognak, győznek

2006.04.23. 22:21
A jobboldali összefogás hiányát jelölte meg a vereség fő okaként Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. "A magyar választási rendszer vastörvények mentén szabályoz, akik összefognak, győznek, akik nem, azok vesztenek. Az ellenfeleink összefogtak, győztek, ezért úgy illik, hogy gratuláljunk nekik a győzelmükhöz". Orbán új összefogást hirdetett, "az egypártrendszer demokratikus ellenzékéből kinőtt polgári oldal minden erejét meg kell nyernünk ehhez" - mondta. A Fidesz elnöke szerint pártja nem gyengült, hiszen nagyjából megőrizte parlamenti mandátumainak számát. Orbán "alkotó ellenzékiséget" ígért, ugyanakkor hangsúlyozta: a Fidesz választási programja jegyében fogja végezni munkáját. Orbán szerint az új helyzethez új programra van szükség, ennek előkészítése már május elsején megkezdődik.

Az "egy a tábor, egy a zászló"-doktrínával látványosan szakítva új összefogást hirdetett a Fidesz elnöke vasárnap éjjel a 2006-os országgyűlési választások végeredményének ismeretében tartott sajtótájékoztatóján, majd a Szentháromság téren összegyűlt Fidesz-szimpatizánsok előtt. Orbán Viktor minden magyar állampolgárnak megköszönte, hogy élt a választás lehetőségével, és külön köszönetet mondott azoknak, akik a második fordulóban a Fideszre szavaztak, noha az elsőben még nem ezt tették. Megköszönte a tagságnak is, hogy hűségesek és kitartóak voltak az elmúlt években, "a választási eredmény ismert, a tanulságok levonása a következő napok feladata lesz" - mondta a sajtótájékoztatón.

Úgy illik, hogy gratuláljunk nekik

A legfontosabb tanulság azonban már nyilvánvaló, folytatta Orbán a sajtótájékoztatón: "A magyar választási rendszer vastörvények mentén szabályoz, akik összefognak, győznek, akik nem, azok vesztenek. Az ellenfeleink összefogtak, győztek, ezért úgy illik, hogy gratuláljunk nekik a győzelmükhöz." "Összefogás híján nem vagyunk képesek a győzelemre" - hangsúlyozta a pártelnök. Ezután arról szólt, hogy "szelíden, de világosan és határozottan meg kell üzennünk mindenkinek, hogy mindenkit meg fogunk védeni, aki a polgári oldalra szavazott, emiatt senkinek sem eshet bántódása." Akik így tettek, büszkék lehetnek arra, hogy nyitott szemmel járnak a világban, tette hozzá. Megköszönte a Fidesz önkénteseinek és aktivistáinak "az elvégzett tengernyi munkát", és hangsúlyozta, hogy a Fidesz megőrizte parlamenti mandátumainak számát, a párt ugyanolyan erősen került ki a megmérettetésből, mint amilyen erős az elmúlt négy évben volt, sőt "több támogató szavazatot kaptunk, mint négy éve".


Nézze meg képeinket!

Orbán szerint tehát a Fidesz köszöni és jól van, a hazának viszont jár néhány könnycsepp, mert a párt és a mögötte álló közösség, értékrend nem kapta meg a választóktól a kormányzati tevékenységhez szükséges felhatalmazást. Hangsúlyozta, hogy pártja "alkotó ellenzékként" fog tovább politizálni, ám minden szavát, mondatát vállalja, ami a kampányban elhangzott, és a választási program jegyében fogja végezni munkáját. Orbán szerint az új helyzethez új programra van szükség, ennek a programnak pedig azt kell tartalmaznia, miként teremthető meg az az egység, amely nélkül ma Magyarországon nem lehet kormányzati felhatalmazást kapni. "Az egypártrendszer demokratikus ellenzékéből kinőtt polgári oldal minden erejét meg kell nyernünk ehhez" - mondta. Az új program kidolgozása néhány napos pihenő után már május elsején megkezdődik, mondta a pártelnök.

A Fidesz továbbra is kitart saját neve mellett: "Hit, hűség és bizalom, a közénk tartozó emberek a hűség emberei, mindenki, aki minket támogatott, ezután is számíthat a Fideszre és személy szerint énrám" - zárta sajtótájékoztatóját Orbán, majd a Szentháromság téren összegyűlt szimpatizánsokhoz sietett.

Aki szomorú, annak jó oka van erre

A téren várakozó tömeg előtt a Fidesz elnöke elismételte a sajtótájékoztatón megfogalmazott sarokpontokat. "Az a közösség, amelyhez tartozunk, és amely szerette volna az ország javára a kormányzás eszközeit is kezébe venni, ezt a lehetőséget nem kapta meg" - fogalmazott. A választási vereség miértjeire a későbbiekben való higgadt visszatérést javasolt, ugyanakkor elismerte: "aki szomorú, annak jó oka van erre", ha nem is a Fidesz, de a haza sorsa miatt. A tömeg több ízben ütemes "Viktor, Viktor"-skandálással honorálta a szónok szavait, aki megígérte híveinek, hogy "a szabadság, a magyar nemzet összetartása és a demokrácia értékeinek" védelmében semmiféle olyan alkut, megállapodást nem fog kötni, amely ellentétben állna a demokrácia elveivel és a "Kárpát-medencei magyar nemzet" érdekeivel.

Szimpatizánsai előtt Orbán hangsúlyozta azt is, hogy a Fidesz több egy politikai pártnál: "Mi 1998, vagy inkább 1996 óta nem egyszerűen egy pártot építünk, amit mi építünk, az egy valóságos emberi közösség, több, mélyebb, mint egy politikai párt. Közös értékekre és programra alapul, és 2,2 millió ember támogatja, akik mellett ki fogunk állni, és számíthatnak ránk". Ennek a "nemzeti, polgári és keresztény értékeken nyugvó" közösségnek a továbbépítésére szerette volna felhasználni a kormányzáshoz szükséges bizalmat, "így nehezebb lesz" - ismerte el. A soron következő évek sikere azon múlik, hogy a magyar fiatalok akarják-e a demokráciát, a szabadságot és a Kárpát-medencei magyarokat összekötő kapcsolatokat, hangsúlyozta Orbán. Ha így lesz, ez a közösség "előbb vagy utóbb meghatározó ereje lesz az országnak, meglesz ehhez a kormányzati eszközrendszer is."

Rajtuk múlik, rajtatok meg áll

"Akik most megnyerték ezt a választást, az mondják, az ország sorsa rajtuk múlik - folytatta Orbán, - rajtatok meg áll, kedves barátaim. Rajtuk múlik, rajtatok meg áll." A második fordulóban azért nem sikerült fordítani, mert "ellenfeleink minden ellentétet félretettek, megállapodtak. A baloldal szavazói nem indulatból szavaznak, okosan adják le a voksokat." A Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint a jobboldal nem tudta létrehozni azt az összefogást, "ami az MDF nélkül nem is volt összehozható". "Minden álarc lehullott, a polgári és nemzeti erők világosan láthatják, hányadán is állunk saját magunkkal" - folytatta Orbán, aki a továbbiakban is kemény munkát és kitartást kért szimpatizánsaitól.

"Keresni fogom Önöket, álljanak készenlétben" - zárta szavait a Szentháromság téren összegyűlt Fidesz-tábor előtt a párt elnöke.